Wiadomo, nie każdy lubi czytać nudną wiki itp, dlatego myślę, że ten filmik Wam to wyjaśni w przystępny sposób:
Wiadomo, nie każdy lubi czytać nudną wiki itp, dlatego myślę, że ten filmik Wam to wyjaśni w przystępny sposób:
Świetny materiał na luzie, z dobrym komentarzem
Myślałem, że po lekkostronniczych będzie po chłopakach jednak Włodek z każdym nowym filmem się rozkręca
Zawsze chciałem wziąć udział i sprawdzić się w grze fabularnej, ale jakoś nigdy nie było okazji, by to zrobić...
Materiał świetny, obejrzałem do końca i wciągnął mnie na tyle, że czuję niedosyt
ale mega historia będę często to oglądał
*tak na marginesie*
Gry forumowe polegają na tym samym, nie? Szuka się grupki ludzi, przydziela się im ewentualne klasy/charaktery ect.
Istnieje moderator, który przedstawia historie, świat i wplata kolejne wątki. Może warto byłoby zapoczątkować coś podobnego na tym forum?
*tak na marginesie*Gry forumowe polegają na tym samym, nie? Szuka się grupki ludzi, przydziela się im ewentualne klasy/charaktery ect.Istnieje moderator, który przedstawia historie, świat i wplata kolejne wątki. Może warto byłoby zapoczątkować coś podobnego na tym forum?
No tak, ogólnie grać role play można na różne sposoby. Od odgrywania postaci w grze (np. MMORPG), przez fora (zwie się to PBF), po sesje głosowe
Sam prowadzę gildię nastawioną na tego typu zabawę i organizujemy wszystkie z wyżej wymienionych.
Jest Mistrz Gry (albo czasem nawet kilku, zależy od typu RP) + uczestnicy, którzy czasem mają narzucone jakieś role, ale częściej sami budują swoje postacie. Po czym biorą udział w jakiejś przygodzie i mają na nią duży wpływ - od nich w dużej mierze zależy w jakim kierunku to wszystko się potoczy. Gracze nie raz potrafią nieźle zaskoczyć Mistrza Gry
To jest ogólnie bardzo ciekawe i potrafi nieźle wciągnąć, bo nie ma ograniczeń - nie tak jak w jakichś z góry zaprogramowanych RPGach, gdzie nie mamy takiego wpływu na całą akcję Poza tym w normalnych grach otaczają nas nudni NPC, a w RolePlay to są wszystko żywi ludzie