Czyżby grafika mi umierała?

Witam.

Przedstawię mój problem, otóż gram w różne gry od TPS po karcianki, niektóre chodzą bardzo ładnie (tf2, burnout, bf2, dark souls) a inne gdy tylko nadarzy się okazja zawieszają obraz i dźwięk z charakterystycznym dubstepem ( 0,25sec muzyki w kółko).

Gdy już tak obraz się zamuli nie pozostaje mi nic innego jak reset, a wiem że to nie zdrowe.

Przykładowo, właśnie zakupiłem Endless Space, odpalam wszystko ładnie i jest intro drugi obrazek z intra i boom, ekran zamulony, ale o dziwota słowa lektorki nadal leciały.

To samo w Skyrimie, śmigam 5-10 minut i boom, rób reset gnido. W lolu, docie to się nie przytrafia.

Najgorzej z tym skyrimem i endless space ma ktoś pomysł co może być tego przyczyną ?

@ Skyrima mam 2-3 lata na początku grałem po nawet 3-4h wszystko ok, a teraz lipa jakaś, a i jak robię nowego ludka i zmieniam płeć to gra też się zawiesza WTF

Ciężko powiedzieć. Miałem kiedyś podobną sytuację, wywalało mi BSOD, w końcu komp uruchamiał się jedynie na awaryjnym. Wtedy grafika mi się właśnie przepaliła ^^.

Druga sytuacja - procesor umierał powolną i bolesną śmiercią.

Z drugiej strony jeśli dzieje się tak tylko przy niektórych tytułach to nie wiem. Jak miałem za słaby zasilacz to przy co bardziej wymagających tytułach grafika się rozgrzewała i wtedy zasilacz nie wydalał, ale nie było żadnego dubstepu.

Najlepiej jakbyś miał jakiegoś znajomego, który mógłby Ci użyczyć grafikę i sam byś zobaczył. Jak nie to ściągnij benchmarka, wymęczy komputer i zobaczysz czy to problem przesadnego obciążenia.

Zawsze jednak można zacząć od spraw najprostszych - na nowo postawić system.

Problemem może też być zarówno RAM jak i Dysk Twardy. Ściągnij testówke HDTune'a i sprawdź status dysku ;)

Każda moja odpowiedź zawierałaby frazę "chyba", co wiąże się z niską profesjonalnością, jakiej nie chciał bym okazać.

Jeśli martwisz się o swoją kartę graficzną, zadbaj o nią.

Otwórz obudowę (o ile nie jest na gwarancji), odepnij kartę graficzną, wyczyść ją, sprawdź czy wiatraczek się kręci, następnie przytul i wepnij z powrotem.

Dobrym pomysłem jest, aby obserwować ją w trakcie pracy, gdyż może dostawać za mało napięcia.

Opcja druga, opcjonalnie opcjonalna.

Odpal cięzką grę na wysokich detalach, spal kartę i powiedz rodzicom, że w trakcie robienia ważnej rzeczy komputer się popsuł, i na gwałt potrzebujesz nowej karty.

A, że ten model komputera powienien mieć lepszą kartę, to naciągnij na taką, która pozwoli Ci na śmiganie.

Z rodzicami kiepsko 250 km rozłąki, właśnie rozebrałem pc do majtek i podglądam niby ok, c* też

Nvm próbuje dalej

Co do Skyrima, pewnie masz jakieś mody zainstalowane i zapewne to one powodują zawieszenie podczas zmiany płci.

Co do Skyrima, pewnie masz jakieś mody zainstalowane i zapewne to one powodują zawieszenie podczas zmiany płci.

Tak, mam pokaźną kolekcje modów 70+

-Ściągnij program OCCT do testowania procka i grafiki. Uruchom testy na godzinę i wrzuć wszystkie powstałe screeny. Tu masz w miarę wygodny hosting zdjęć, możesz wrzucać do 10 za jenym razem http://obrazki.elektroda.pl/index.php

-Ściągnij program Furmark do testowania, poprzez obciążenie, karty graficznej i włącz na godzinę. Jak nic się nie stanie, to karta pewno jesto dobra. Podczas testu monitoruj też temperatury.

-Pobierz HDTune, jak ktoś wyżej radził i wstaw screena ze SMARTa. Aczkolwiek jeśli dysk byłby wadliwy, to zawieszał by całego kompa, czyli dźwięk też.

-Odinstaluj całkowicie sterownik ekranu, następnie pobierz najnowszy ze strony producenta i zainstaluj. Sterowniki ATI często powodują problemy, które wyglądają jak uszkodzona karta.

-Sprawdź temperatury podczas obciążenia i sprawdź czy wszystkie wiatraki działają z odpowiednią prędkością (jesli brakło smaru, to wiatrak może kręćić się znacznie wolniej i powodować wzrost temperatury na podzespole). Pobierz program HW_Monitor i wrzuć screena ze wszystkimi temperaturami.

-Ściągnij antywirus i przeskanuj kompa. Ekhhm,,,Avast nie jest...ekhmmm.. antywirusem..ekhmmm.

W C:/Windows/Minidump sprawdź czy utworzyły się pliki zaraz po zawieszeniu kompa. Jeśli tak to zapodaj je.

-Ściągnij program OCCT do testowania procka i grafiki. Uruchom testy na godzinę i wrzuć wszystkie powstałe screeny. Tu masz w miarę wygodny hosting zdjęć, możesz wrzucać do 10 za jenym razem http://obrazki.elektroda.pl/index.php-Ściągnij program Furmark do testowania, poprzez obciążenie, karty graficznej i włącz na godzinę. Jak nic się nie stanie, to karta pewno jesto dobra. Podczas testu monitoruj też temperatury.-Pobierz HDTune, jak ktoś wyżej radził i wstaw screena ze SMARTa. Aczkolwiek jeśli dysk byłby wadliwy, to zawieszał by całego kompa, czyli dźwięk też.-Odinstaluj całkowicie sterownik ekranu, następnie pobierz najnowszy ze strony producenta i zainstaluj. Sterowniki ATI często powodują problemy, które wyglądają jak uszkodzona karta.-Sprawdź temperatury podczas obciążenia i sprawdź czy wszystkie wiatraki działają z odpowiednią prędkością (jesli brakło smaru, to wiatrak może kręćić się znacznie wolniej i powodować wzrost temperatury na podzespole). Pobierz program HW_Monitor i wrzuć screena ze wszystkimi temperaturami.-Ściągnij antywirus i przeskanuj kompa. Ekhhm,,,Avast nie jest...ekhmmm.. antywirusem..ekhmmm.W C:/Windows/Minidump sprawdź czy utworzyły się pliki zaraz po zawieszeniu kompa. Jeśli tak to zapodaj je.

Właśnie robię wymiane antywirusa.

Zamykać, walić to...

Zostaje przy pokemmo...

Witam.

Przedstawię mój problem, otóż gram w różne gry od TPS po karcianki, niektóre chodzą bardzo ładnie (tf2, burnout, bf2, dark souls) a inne gdy tylko nadarzy się okazja zawieszają obraz i dźwięk z charakterystycznym dubstepem ( 0,25sec muzyki w kółko).

Gdy już tak obraz się zamuli nie pozostaje mi nic innego jak reset, a wiem że to nie zdrowe.

Przykładowo, właśnie zakupiłem Endless Space, odpalam wszystko ładnie i jest intro drugi obrazek z intra i boom, ekran zamulony, ale o dziwota słowa lektorki nadal leciały.

To samo w Skyrimie, śmigam 5-10 minut i boom, rób reset gnido. W lolu, docie to się nie przytrafia.

Najgorzej z tym skyrimem i endless space ma ktoś pomysł co może być tego przyczyną ?

@ Skyrima mam 2-3 lata na początku grałem po nawet 3-4h wszystko ok, a teraz lipa jakaś, a i jak robię nowego ludka i zmieniam płeć to gra też się zawiesza WTF