Darmowe MMO z rozwiniętym craftingiem

Hej. Szukam mmo, koniecznie darmowego gdzie crafting będzie bardzo ważnym aspektem. Gdzie będę mógł sobie wydobywać, siać, farmić, tworzyć, enchantować, polować itd. i będzie to na tyle rozwinięte, że zastąpi mi łażenie po dungeonach bez końca.

Eso odpada bo premium. BDO odpada bo handel jest ograniczony mocno (podatek i z góry ustalone ceny). Myślałem o archeage ale tam są te labor pointy i i tak wszystko kręci się wokół premium a chcę by to była darmowa zabawa. Gra nie musi być w sumie nowa, może być niszowa ale z ekonomią na poziomie, by był rynek zbytu na rzeczy, które będę mógł wytwarzać. Coś takiego w ogóle jest?

Pasuje mi tutaj Albion, ale niestety płatny. Poe? Craft jest całkiem rowiniety, tylko żeby zacząć to trzeba trzaskać dungi i mapy. C9 miało też spoko craft, tylko to też dungeonowka i chyba z populacją już słabo.

RuneScape? Ale tam na free koncie masz duże ograniczenia, niemniej nadal można właśnie kopać rude czy rąbać drewno. Farming i jakieś tam bardziej zaawansowane craftingi są już dla Premium.

Z f2p będzie bieda, tytuły b2p/freemium już mają większe możliwości jak wspomniany wyżej chociażby Albion Online, tam podobno za premium można normalnie płacić goldem w grze, więc jak farmisz dużo to niby cię stać.

A może coś niszowego? Nie drogie produkcje, które każdy zna. Może ktoś kojarzy coś “żyjącego” ale nie reklamowanego na każdym kroku? Choć pewnie płonna nadzieja :frowning:

Myślałem chwilę o Wakfu ale tam też niestety craft idzie z levelem, który wbija się długo grindując :frowning:

W lineage chyba była nawet rasa do craftu i handlu - super, tylko szkoda że już chyba niegrywalne nie?

Jest jeszcze Eldevin, ale gra raczej martwa. Miała to być darmowa kopia RuneScape no ale coś nie pykło. Aktualnie jest tam 48 online xD

Crafting też ważny jest w GW2, podstawka jest darmowa więc w sumie możesz sobie tam bawić się craftingiem za free. Tyle, że darmowe konto z tego co kojarzę nie ma dostępu do Trading Posta.

Reasumując - za free sobie raczej nigdzie sensownie nie pocfrafcisz :stuck_out_tongue:

Archeage jest p2p ze względu na premium jednak tak samo jak runescape możesz za kasę w grze kupować patrona/membersa.
W obu grach musiałbyś kupić/zarobić na pierwszego patrona/membersa a potem następne robi się już bardzo prosto. Nawet z podstawowym kontem.