Witam.
Ostatnio spotkałem się z twierdzeniem, że kości ddr2 są bardziej wydajne w grach niż ddr3, czy ktoś coś wie na ten temat i mógł by coś więcej o tym powiedzieć?
Witam.
Ostatnio spotkałem się z twierdzeniem, że kości ddr2 są bardziej wydajne w grach niż ddr3, czy ktoś coś wie na ten temat i mógł by coś więcej o tym powiedzieć?
Nie wiem z czego przewaga DDR2 nad DDR3 miałaby wynikać, DDR3 ma większe przepustowości.
Możliwe, że jakieś high-endowe DDR2 o bardzo małych opóźnieniach będzie lepsze od DDR3 z dolnej półki cenowej. W innym przypadku DDR3>DDR2.
ddr2 200-800mhz ddr3 1100-2200 nie wiem jakim cudem mialo by sie to potwierdzic :x.
@up
Częstotliwość to nie wszystko. Zazwyczaj im wyższa częstotliwość, tym CL będą wyższe = wolniejszy dostęp do pamięci.
Ogólnie ram ma marginalny wpływ na ilość wyświetlanych fps. Więc lepiej nie marnować kasy na 'gamingowy ram', tylko to włożyć w coś co rzeczywiście da nam zysk wydajności.
DDR3 mają gorsze timingi (CL) niż DDR2, ale z racji wysokich częstotliwości są dość często w rzeczywistości mniejsze niż w DDR2
Ramy DDR3 są lepsze od DDR2 tylko tym że mają więcej GB i wyższe częstotliwości kosztem opóźnień.
Witam.