Defiance vs Firefall

Witam, mam ostatnio ochotę na grę w jakiegoś tps (spowodowane the division które mi nie pójdzie :P) i na chwilę obecną zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma tytułami. Potrzebuję pomocy w wyborze, tak więc proszę was o to żebyście podali plusy i minusy każdej gry i dlaczego lepiej w to niż w to drugie. Z góry dzięki za pomoc :D

W Defiance nie gralem ale w Firefall grałem od tak dawna że nawet nie pamietam czy to byla alfa czy closed beta, wersja była bardzo wczesna. Obserwowałem przez ten czas jej rozwój regularnie pogrywając, osiągnąłem w tej grze bardzo wiele, prawie wszystkie kombinezony wbite na maksymalny poziom + sprzęt najwyższej wtedy jakości. Jakieś 2 lata temu odstawiłem tę grę na bok bo rozwój idzie w strone typowego azjatyckiego MMORPGa w któym zamiast mieczy są karabinki, coś co zapowiadało się ciekawą, oryginalną i wymagająca produkcją stało się łatwym przeciętniakiem, z resztą widać to po ilości graczy która jest niska. Wspomne też że nie ma sensu grać w nią na poważnie i się angażować w rozwój postaci bo w grze gdy grałem regularnie wprowadzane były drastyczne zmiany dotyczące ekonomii i wyposażenia więc z dnia na dzien twój dużo warty sprzęt na który zbierałeś miesiąc mogł się stać kiepski albo surowce których nazbierałeś dużo na handel mogły zupełnie stracic na wartości.

Przyklad z gry: najlepszy rdzeń na którego wyprodukowanie trzeba było zbierać surowce z 2 tygodnie ( mówie o normalnym graniu a nie nolajfieniu 15h na dobe ) stał się bezużyteczny za sprawą patcha w którym dodano dungeona gdzie w ciągu kilkunastu minut dropił rdzeń jeszcze lepszy od tego na którego trzeba było kopać surowce długimi dniami. Ukłon w strone casuali którzy za darmo dostają sprzęt najwyższej jakości w grze a splunięcie na graczy którzy stracili mase czasu żeby się dorobić czegoś lepszego.

Kolejna sprawa to aktualizacje, po wyjsciu z bety obiecywano je co 2 tygodnie do miesiąca, ostatnio nie było żadnej przez cały rok ! Teraz niby wchodzi coś wielkiego, znowu obietnice że aktualizacje będą regularnie, ale jak tu im wierzyć po tym wszystkim ?

FireFall = FireFail , tak oceniam tę grę chociaż na początku zapowiadała się wybitnie.

Do osoby niżej:

Wymieniłeś pojazdy w Firefallu jako plusy a czemu w Defiance już nie ? Wlasnie na youtube sprawdzałem gierke i fajne tam są jeździdełka :)

Defiance

Plusy:

-Według mnie lepszy feeling shootera postapo niż Firefall(pamiętajmy,że oba są postapokaliptyczne).

-Bardziej rozwinięty contentowo

-Większy balans

Minusy:

-Jak chcesz full content to płać

-Wydawcą jest Trion

-Zajmuję tyle miejsca co jeden pełny i nowy Battlefield

-Niektóre eventy mogą być powiązane między sobą(jeśli chodzi o zdobycie do tej gry rzeczy) z Riftem,Archeage oraz Trove(a później nawet Atlas Reactor)

Firefall

Plusy:

-Full F2P(paczki dają inne itemy na stałe,ale content ciągle ten sam)

-Jump Jets

-Aby dotrzeć do max levela to trzeba teraz się natrudzić... i to bardzo(20 poziomów zwykłych oraz ponad 900 elite ranków).

-Motory(LGV) i Ciężarówki(MGV).

-Można zdobyć dużo rzeczy przez trade

-Red Beans(waluta premium) jest do zdobycia nawet przez farming i wymianę walut)

-Zajmuję blisko 18 GB

Minusy:

-1.6 skomplikował więcej rzeczy niż prawo polskie.

-Devy komplikują fabułę z patcha na patch

-Niska populacja(od długiego czasu.... nawet 1.6 temu nie pomógł z powodu usunięcia rzeczy,które zostaną zrobione 1-3 dodatki później)

-Niektóre klasy poszły w zapomnienie.jeśli chodzi o bardzo dobry team na raidy(W 1.6 dominują wszystkie assault frame,dreadnaught frame,2/3 heal frame oraz 1/3 engineer frame oraz 0/3 recon frame. Spowodowane jest to zbyt dużą siłą wrogów dla healera by wyleczyć na plus czy recona by trafić w głowę bez otrzymania dużych obrażeń)

-The9(Chińska firma) przejęła Red 5 przez co może być "małe piekło z rzeczami w grze i contentem". Starzy developerzy R5 odradzają kupowania za prawdziwą kasę waluty premium.

-Jedyne eventy nie licząc najbardziej znanych to 2xCrystite,Wypróbowanie danego frame.

Cóż wypowiem się tylko o Defiance bo FireFall'a strawiłem tylko przez 3h co uważam za zbyt mały materiał na prawidłową ocenę. Defiance jest niezwykle przyjemny, dynamiczny. Spotkasz w nim wiele pojazdów choć dosyć trudno je zdobyć, jednak już podstawowy jest w grze przydatny, a jazda jest naprawdę fajna. Choć aby załapać cały content trzeba co nieco kasy wyłożyć, to bez tego można żyć. W grze jest wiele questów z niezgorzej rozbudowaną fabułą. Dynamiczne eventy pozwalają na zdobycie naprawdę dobrych broni, więc płacący nie mają tu żadnej przewagi. Drzewko skilli jest całkiem rozbudowane, jednak w są to niemal tylko umiejętności pasywne.
Osobiście bardzo lubię Defiance i czasem do niego wracam gdy inne gry mnie znudzą. Naprawdę polecam

Jeśli masz skąd dorwać ps4 z destiny to się nawet nie zastanawaj bierz, co do defiance to tak doszło dużo eventów które dają bronie co do których musisz mieć dlc dodatkowo nie które lepsze rajdy wymagają byś miał bronie dlc bo inaczej cię nie wezmą, na nie bo od tamtego roku wakacji jest opcja inspect więc jak zobaczą że nie masz tej broni co trzeba to kikną dodatkowo konto f2p jest tak ograniczone że jest wymagane zapłacenie za grę przynajmniej najtańszą paczkę trzeba kupić by coś dobrze grać.

Witam, mam ostatnio ochotę na grę w jakiegoś tps (spowodowane the division które mi nie pójdzie :P) i na chwilę obecną zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma tytułami. Potrzebuję pomocy w wyborze, tak więc proszę was o to żebyście podali plusy i minusy każdej gry i dlaczego lepiej w to niż w to drugie. Z góry dzięki za pomoc :D