Delphi

//Nie wiedziałem pod który dział podpiąć.

Mam dość spory problem. Jutro mija termin zaliczeń z inf. (goddamn sesja) i muszę zaliczyć kolosa. Ostatnim razem dostałem takie o to zadanie: http://img692.imageshack.us/img692/7794/201301161129541.jpg i niestety mój program nie sumował wierszy oraz pierwsza zmienna nie miała podanej wartości(?) i sam program padał.(W kodzie zastosowałem funkcję repeat i 3 zmienne do określenia kolejnych wierszy i mnożnika (niestety nie zrobiłem zdjęcia kodu). Przejrzałem kilka stron internetowych i skryptów, ale dalej nie rozumiem jak wykonać te zadanie (wersja 1). Czy znalazłby się tu jakiś pomysłowy Dobromir i przedstawiłby mi jak powinno to wyglądać?

Ale z czym jest problem, bo nie sprecyzowałeś? Ja to widzę tak:

Rozwiązanie A (najlepsze, działające w czasie stałym): odpowiedzią jest po prostu N * (N + 1) * (4 * N - 1) / 6, bez żadnych pętli. Wzór możesz sobie wyprowadzić z zależności rekurencyjnej albo walnąć jakąś indukcję.

Rozwiązanie B (głupie, ale zgodnie z wymaganiami zadania): jedna prosta pętla for, w i-tej iteracji dodajesz do wyniku i * (2i - 1)

Rozwiązanie C może być takie, że masz dwie zagnieżdżone pętle ale to już jest w ogóle głupotą.

Edycja:

Nie zauważyłem, że ma być średnia a nie suma. Żeby była średnia wystarczy podzielić obliczoną sumę przez ilość liczb czyli przez N * N.

//Nie wiedziałem pod który dział podpiąć.

Mam dość spory problem. Jutro mija termin zaliczeń z inf. (goddamn sesja) i muszę zaliczyć kolosa. Ostatnim razem dostałem takie o to zadanie: http://img692.imageshack.us/img692/7794/201301161129541.jpg i niestety mój program nie sumował wierszy oraz pierwsza zmienna nie miała podanej wartości(?) i sam program padał.(W kodzie zastosowałem funkcję repeat i 3 zmienne do określenia kolejnych wierszy i mnożnika (niestety nie zrobiłem zdjęcia kodu). Przejrzałem kilka stron internetowych i skryptów, ale dalej nie rozumiem jak wykonać te zadanie (wersja 1). Czy znalazłby się tu jakiś pomysłowy Dobromir i przedstawiłby mi jak powinno to wyglądać?