Diablo 3 - Pytania

Hej!

Ostatnio w D3 grałem po jego premierze, dobrze zdaję sobie sprawę jak BARDZO ta gra się zmieniła, ale nie bardzo zdaję sobie sprawę w jakim kierunku, czy mógłby mi ktoś opisać od zera całość gry, jak teraz wygląda, na czym polega, co z AH i generalnie wszystko co ważne (Obiło mi się o uszy, że nie ma już handlu z innymi?), żebym wiedział mniej więcej za co się zabieram (Planuję też kupno dodatku). Dodatkowo odnośnie klas, jak z balansem, czy każda postać jest grywalna, a dokładnie, czy Demon Hunter się do czegoś nadaje i można nią ugrywać? :D Z góry dzięki za informacje.

Podstawowe pytanie to czy chcesz walczyć o rankingi czy nie? Jeśli tak to sobie odpuść. Bez programów trzecich typu maphacki, macra czy boty nie dasz rady bić się o topowe miejsca w rankingach. Nawet jeśli jakimś cudem poświecisz cały swój czas na te grę i uda ci się dorównać boterom w paragonie/ilości kluczy/sprzecie itp., to nerwowo dobiją się lagi na wysokich szczelinach.

Jeśli chcesz grać casualowo to jak najbardziej polecam, gra się naprawdę przyjemnie bez ciśnienia na dobre miejsce w rankingach. A i w tym wypadku nie musisz wszystkiego wiedzieć o grze od razu, lepiej będzie jak kupisz ten dodatek i zaczniesz grać. Sam dojdziesz do podstaw. Dołącz do gildii albo znajdź kogoś do gry od zera, tak szybciej nauczysz się tego czego jeszcze nie wiesz.

Nie, nie jestem typem gracza cisnącym na siłę po rankingi, bardziej właśnie chcę sobie pograć casual'owo. Ogólnie bardzo lubię zdobywać wszelkiego rodzaju achievementy/pety/inne zabawki tego typu, a podobno tego jest masa i z każdym sezonem dochodzą kolejne. No dobrze, do wszystkiego dojdę sam, ale wciąż pozostaje sprawa klas, czy istnieje balans? Czy są postaci, których lepiej nie tykać? Najbardziej interesuje mnie ten Demon Hunter, po nim Crusader. :D

Wszystkie klasy są w pełni grywalne, nie ma różnicy jaką wybierzesz jeśli grasz casualowo. Ogranicza cię jedynie twój własny sentyment do danej klasy. Co innego grupowa gra rankingowa, tutaj są lepsze i gorsze klasy/buildy.

Podobnie jak Ty, posiadam D3 od premiery, RoS'a też. 'Nowe' Diablo, całkowicie różni się o tego co było na początku. Usunięto dom handlowy, ograniczono wymianę przedmiotów między graczami do minimum. Dodatek rozbudował rozgrywkę o nową klasę, lokacje oraz rozbudował crafting i otworzył nowe drogi rozgrywki. Co do postaci, to z każdym patchem zmienia się ich siła, jedna jest mocniejsza, a inna słabsza, ale chyba nigdy nie było tak, żeby jakaś klasa była niegrywalna. Ciężko jest to wszystko opisać, bo przepaść czasowa między premierą, a aktualną rozgrywką jest kolosalna...

Osobiście uważam, że patrząc na obecny rynek gier typu h&s, Diablo 3 trzyma się na dobrym poziomie. Miło jest wejść od czasu do czasu pozabijać kilka demonów, ale na dłuższą metę, gra jest nużąca i nie oferuje nic większego. Jego darmowy 'zamiennik' jakim jest PoE, daje więcej frajdy z rozgrywki, bo otwiera nowe drogi rozwoju postaci, a polityka, jaką prowadzi wydawca, jest bardzo przychylna zarówno dla graczy casualowych jak i tych, którzy preferują bardziej hardcorowe klimaty. Wybór pomiędzy Diablo 3, a PoE jest bardzo ciężki. Jedni przychylniej patrzą na Blizzarda, inni na Grinding Gear Games. Nikt nie może Ci zagwarantować w którym h&s poczujesz się lepiej. Pooglądaj trochę streamy, poczytaj recenzje, czy poradniki i zadecyduj. :)

Strasznie się wkręciłem :D Kolejne pytanie: Czy opłaca się po cokolwiek robić Fabułę? (Raz już ją przeszedłem kiedyś, więc znam fabułę diablo), czy śmiało mogę bawić się w trybie przygody, który moim zdaniem jest strzałem w 10 ze strony blizzarda? Dodatkowo jeżeli ktoś miałby jakiś fajny build pod Demon Huntera, to niechaj się podzieli a chętnie skorzystam :D Póki co bawię się tym co mam, trzeba przyznać, że tak jak napisaliście, różnica między premierą gry a jej aktualnym stanem jest jak między niebem a ziemią. Na ten moment D3 może śmiało konkurować z POE a nawet przebija je w wielu aspektach. :)

Leć przygodę. Fabułę robi się raz i się z nią żegna :)

Co do buildów to wystarczy google, a tak naprawdę wystarczy pozbierać każdy set. W międzyczasie wyleci Ci parę broni, kołczanów i sam coś poskładasz. Sam jestem zwolennikiem bawienia się buildami niż latania w jednym oklepanym i OP w obecnej mecie. Pisałeś wcześniej, że jesteś cusualem. Wnioskuje więc, ze pobawienie się w każdy build, poszukanie czegoś co daje Ci fun nie będzie problemem :>
Jeżeli grasz na sezonie to pierwszy build dostaniesz za osiągnięcia sezonowe na 70 poziomie, które są banalnie proste, a set daje mega kopa na start. Powodzenia!

Co do wyższości Diablolo nad PoE to hype niestety mi minął. PoE zdobywa coraz więcej plusów, gdzie Diablo coraz szybciej leci w dół.

W sumie masz rację. Patrząc właśnie na to, że nie gram dla rankingu, chyba lepiej będę się bawił własnym buildem, jak na razie złożyłem bardzo fajny build i w sumie daje radę (Choć mam dopiero 35lvl). Czyli ten set czarny (W sensie zielony z nazw, ale czarny z wyglądu w przypadku DH) dostaje się za wbicie 70? Fajnie :D Zauważyłem, że w grze wprowadzili podmienianie wyglądu przedmiotów, jest jakiś sposób na odblokowywanie tych strojów oprócz zwiększania poziomu NPC, który to umożliwia? Na przykład gdybym chciał używać wyglądu tego właśnie seta do zdobycia w tym sezonie na jakimś potencjalnie lepszym secie w przyszłości, jest taka możliwość? Dodatkowo, czy mam na ten moment jakąś możliwość na zdobycie jakichkolwiek skrzydełek? (Widzę, że pet i ramka są do zdobycia w tym sezonie, więc może chociaż jakiś achievement na skrzydełka jest?)

Gdy zidentyfikujesz jakikolwiek przedmiot legendarny/setowy(oprócz pierścieni, amuletów itd.) dostajesz jego wygląd, a z przedmiotem możesz zrobić co chcesz, wygląd masz na wszystkie postacie, sezony i standard oddzielnie.

Jest sposób na skrzydełka, ale ciężki, znaczy...czasochłonny, Diablo jest proste.

Musisz zrobić wszystkimi postaciami, wszystkimi setami wszystkie podziemia zestawów. Dostaje się takie zielone demoniczne skrzydła
http://diablo.wikia.com/wiki/Wings_of_Mastery
http://diablo.wikia.com/wiki/Wings_of_the_Dedicated

Hej!

Ostatnio w D3 grałem po jego premierze, dobrze zdaję sobie sprawę jak BARDZO ta gra się zmieniła, ale nie bardzo zdaję sobie sprawę w jakim kierunku, czy mógłby mi ktoś opisać od zera całość gry, jak teraz wygląda, na czym polega, co z AH i generalnie wszystko co ważne (Obiło mi się o uszy, że nie ma już handlu z innymi?), żebym wiedział mniej więcej za co się zabieram (Planuję też kupno dodatku). Dodatkowo odnośnie klas, jak z balansem, czy każda postać jest grywalna, a dokładnie, czy Demon Hunter się do czegoś nadaje i można nią ugrywać? :D Z góry dzięki za informacje.