Diablo - trochę hańba dla mnie ale cóż

Witam wszystkich!

Otóż wszyscy tak dobrze wypowiadają się o całej serii Diablo, że to takie piękne itp. i mroczne, i intrygujące i sieczka i ostro i klimat...

Nigdy nie grałem w żadną grę z tej serii. Serio. Mam zamiar zagrać i tutaj nasuwa się pytanie:

Zacząć od pierwszej części Diablo czy bezceremonialnie od razu Diablo 3 ? Pytam się dlatego, że są gry w których trzeba grać od początku serii żeby wynieść jakieś tam wspaniałe doznania związane z fabułą czy poszczególnymi bohaterami i nie wiem, czy w przypadku tego klasyka jest sens czy nie, nie znam się po prostu i o tym hack'n'slashu RPG tylko słyszałem, poczytałem.

Pozdrawiam!

Polecam od początku.

Witam wszystkich! Otóż wszyscy tak dobrze wypowiadają się o całej serii Diablo, że to takie piękne itp. i mroczne, i intrygujące i sieczka i ostro i klimat...Nigdy nie grałem w żadną grę z tej serii. Serio. Mam zamiar zagrać i tutaj nasuwa się pytanie: Zacząć od pierwszej części Diablo czy bezceremonialnie od razu Diablo 3 ? Pytam się dlatego, że są gry w których trzeba grać od początku serii żeby wynieść jakieś tam wspaniałe doznania związane z fabułą czy poszczególnymi bohaterami i nie wiem, czy w przypadku tego klasyka jest sens czy nie, nie znam się po prostu i o tym hack'n'slashu RPG tylko słyszałem, poczytałem.Pozdrawiam!

Zacznij od początku, poznasz mechanikę, klimat. Nie wydasz dużo pieniędzy, a jak Ci się nie spodoba nie wyładujesz chociaż większej kwoty na Diablo 3, które nie będzie praktycznie niczym nie różnić się od poprzednich, poza tym, że prawdopodobnie będzie łatwiejsze, w końcu gry idą w "nowy poziom", czyli robią się coraz prostsze żeby zrzeszyć coraz więcej graczy.

Czyli zacząć od samej 1dynki? Myślicie, że od grafiki nie dostanę zawału? ^^,

Jak dla mnie seria Diablo jest trochę podobna do TES'a pod tym względem. Sam przechodziłem wszystkie części począwszy od Areny, ale jakby ktoś chciał zacząc przygodę z tą serią, niech zacznie od Morrowinda. Arena i Daggerfall są już za stare i mało kto je kończy - przez co nie gra w dalsze części. Tak samo jest z Diablo. Polecam zacząć od II + Pan Zniszczenia. Tyle ode mnie.

Ja tam myślę, że od dwójki możesz zacząć. Sam tak zrobiłem i jakoś nie czułem się zagubiony w grze.

Jedynke możesz sobie darować, fabuły tam nie ma, (można ją streścić całą w jednym krótkim zdaniu) a gra na obecne standardy nie robi już żadnego wrażenia. Dwójka lepsza już, da się pograć.

To zależy czy szukasz klimatu Diablo, czy komiksowej siekanki z mnóstwem efektów. Jeżeli tego drugiego to swobodnie zacznij od części trzeciej.

Czyli zacznę od poczciwej dwójeczki bo ja nie mam cierpliwości :D Także myślę, że to mi wystarczy :)

Dziękuję za porady ;] Aczkolwiek ekipę zmiatającą po trollach proszę o nie wyrzucanie tego tematu bo wiele osób może również mieć równie ciekawe zdanie na ten temat :)

Ale jedynka dosc krotka jest... pamietam jak na PSX grałem

Prawda, jedynka jest krótka, ale baaardzo trudna. Mało potionów, mało kasy na zakupy, gdzieniegdzie fontanna krwi do życia, i co z tego, że nieskończona, ale latać w te i z powrotem by się uleczyć to głupota. Gdyby mag mógł w nieskończoność lać tym swoim naładowanym kosturem, to byłaby inna gra, ale i tak mu się kończy naładowanie w końcu. Ja nie doszedłem dalej (głębiej) niż do drugiego poziomu katakumb, po prostu nie dało rady.

Aha. Można bez przeszkód Diablo 1 ściągnąć z jakiejkolwiek strony, bo nie ma żadnych zabezpieczeń i można grać na multi :)

Diablo 2 jest najlepszym wyjściem. Co prawda jedynka ma swój unikalny, mroczny klimat*, ale rozwiązania zastosowane w niej w większości są przestarzałe i gra moim skromnym zdaniem nie sprawia aż takiej radochy jak 2 albo 3. W dwójce koniecznie dodatek i najlepiej patch 1.13. Na plus możesz zaliczyć to, że gra kosztuje 50zł - nieporównywalnie mniej niż nowa część, a zabawa jest na porównywalnym poziomie (znaczy, D3 ostatnio bawiło mnie bardziej - być może urok nowości).

* - co nie zmienia faktu że D2 i D3 także posiadają mroczny klimat, pomimo zmienionej kolorystyki.

Diablo 2 jest najlepszym wyjściem. Co prawda jedynka ma swój unikalny, mroczny klimat*, ale rozwiązania zastosowane w niej w większości są przestarzałe i gra moim skromnym zdaniem nie sprawia aż takiej radochy jak 2 albo 3. W dwójce koniecznie dodatek i najlepiej patch 1.13. Na plus możesz zaliczyć to, że gra kosztuje 50zł - nieporównywalnie mniej niż nowa część, a zabawa jest na porównywalnym poziomie (znaczy, D3 ostatnio bawiło mnie bardziej - być może urok nowości).* - co nie zmienia faktu że D2 i D3 także posiadają mroczny klimat, pomimo zmienionej kolorystyki.

klucz na allegro d2+ lod niecałe 20zł, nie sprawdzałem co jest napisane w aukcji, wiec nie wiem czy to naciagacz, jednak gra jest bardzo stara wiec ta cena moze byc prawdziwa

Witam wszystkich!

Otóż wszyscy tak dobrze wypowiadają się o całej serii Diablo, że to takie piękne itp. i mroczne, i intrygujące i sieczka i ostro i klimat...

Nigdy nie grałem w żadną grę z tej serii. Serio. Mam zamiar zagrać i tutaj nasuwa się pytanie:

Zacząć od pierwszej części Diablo czy bezceremonialnie od razu Diablo 3 ? Pytam się dlatego, że są gry w których trzeba grać od początku serii żeby wynieść jakieś tam wspaniałe doznania związane z fabułą czy poszczególnymi bohaterami i nie wiem, czy w przypadku tego klasyka jest sens czy nie, nie znam się po prostu i o tym hack'n'slashu RPG tylko słyszałem, poczytałem.

Pozdrawiam!