Mamy pierwsze prawdziwe testy przyrostu fps pomiędzy DX11 a DX12 w grach!
https://www.youtube.com/watch?v=AFBtGYVnzNY
Oraz artykuł
Mamy pierwsze prawdziwe testy przyrostu fps pomiędzy DX11 a DX12 w grach!
https://www.youtube.com/watch?v=AFBtGYVnzNY
Oraz artykuł
wiadomo było że amd dużo więcej zyskają dzięki dx12.
(jeśli te wykresy są prawdziwe + przydało by sie więcej gier do oceny)
Dobrze, że dx12 nie okazał się tylko zagraniem marketingowym. Pozostało jednak czekać, aż nvidia coś zrobi, bo chciałbym by i mój laptop na tym zaszalał
Dobrze, że dx12 nie okazał się tylko zagraniem marketingowym. Pozostało jednak czekać, aż nvidia coś zrobi, bo chciałbym by i mój laptop na tym zaszalał
możliwe że będą musieli dostosować nowe grafiki do dx12 a obecne mają już nikłe szanse na drastyczny skok mocy.
ja czekam na testy fury X vs 980Ti na dx12 bo to musi być ciekawe
ja czekam na testy fury X vs 980Ti na dx12 bo to musi być ciekawe
miałem jutro zamawiać kompa z gtx980ti ale po zobaczeniu tego artykułu wstrzymuje się. Coś mi się wydaje że cały rynek wywróci się do góry nogami.
Narazie konkretów brak ale uwaga spoiler: "The Fury X beats or ties Nvidia in both our benchmarks"
@Edit: źródło: testy Extremetech http://www.extremetech.com/gaming/212314-directx-12-arrives-at-last-with-ashes-of-the-singularity-amd-and-nvidia-go-head-to-head/3
miałem jutro zamawiać kompa z gtx980ti ale po zobaczeniu tego artykułu wstrzymuje się. Coś mi się wydaje że cały rynek wywróci się do góry nogami.Narazie konkretów brak ale uwaga spoiler: "The Fury X beats or ties Nvidia in both our benchmarks" @Edit: źródło: testy Extremetech http://www.extremetech.com/gaming/212314-directx-12-arrives-at-last-with-ashes-of-the-singularity-amd-and-nvidia-go-head-to-head/3
ciekawe ale to tylko 1 gra przez co mało to mówi trzeba poczekać na więcej
ciekawe ale to tylko 1 gra przez co mało to mówi trzeba poczekać na więcej
Pewnie masz racje ale to nie jest tak, że kolejna gra pokaże drastycznie coś innego. Myślę, że zmiany mogą sięgać góra 6-7%
@Edit: o jednak mamy już konkretne dane odnośnie gtx 980ti vs fury x
więcej wykresów w różnych rozdzielczościach i jakościach znajdziecie tutaj:
Pewnie masz racje ale to nie jest tak, że kolejna gra pokaże drastycznie coś innego. Myślę, że zmiany mogą sięgać góra 6-7%@Edit: o jednak mamy już konkretne dane odnośnie gtx 980ti vs fury xwięcej wykresów w różnych rozdzielczościach i jakościach znajdziecie tutaj:http://www.extremetech.com/gaming/212314-directx-12-arrives-at-last-with-ashes-of-the-singularity-amd-and-nvidia-go-head-to-head
hm... więc kiedy przestanie obowiązywać podatek od nowości fury X będzie lepsza od 980TI i tańsza
wiadomo było że amd dużo więcej zyskają dzięki dx12.dlaczego?bo dx12 opiera sie na amdkowiskim mantle z którym lepiej amd działają a nvidie gorzej.dlatego musimy czekać na odpowiedz nvidi.(jeśli te wykresy są prawdziwe + przydało by sie więcej gier do oceny)
że co ? mantle to miała być przecież konkurencja dla dx. 2 był tylko na kartach amd, 3 mantle przedwszystkim zmniejszał narzut na procek w grach (czyli dawał dużo przy mocnych kartach- ze słabymi prockami, gdzie procek przestawał ograniczać kartę graficzną np pent g + r9 290x i gramy bf w ultra z 80 fpsami) tutaj masz coś innego: nawet przy i7 skok wydajności jest znaczny.
oczywiście, że marketingowe. Nvidia rządzi na rynku gpu, a micro$oft pokazuje, że to jednak on dzieli i rządzi i dobrze ... Amd dostało obecna generacje konsol, teraz święta od mikromiękkich. Jeśli amd i tego nie wykorzysta, to powinni całą ich prezesurę rozstrzelać, za świadome działanie na niekorzyść firmy.
btw. jeszcze niech microsoft xbox live da na pecety, to i steam dostanie po monopolu =D
@ed wykresy są słabe (czytaj nudne) macie filmik https://www.youtube.com/watch?v=OuUcIfcMDtc
Same bzdury. Już same wyniki w DX11 wszystko mówią o tych testach. Realnie 390x jest o kilka FPS za 980, a tutaj się im wychodzi że jest słabszy prawie o połowę Nie dzwine że te wykresy pokazują ogromny wzrost wydajności kart AMD w DX12, skoro zaniżają ich wydajność w testach DX11 o 40%. To samo w przypadku 980 Ti i Fury X. Te karty są w miarę porównywalne jeżeli weźmiemy do testów niepodkręconego referenta 980 Ti, a tutaj nagle wychodzi różnica praktycznie dwukrotna.
wiadomo było że amd dużo więcej zyskają dzięki dx12.dlaczego?bo dx12 opiera sie na amdkowiskim mantle z którym lepiej amd działają a nvidie gorzej.dlatego musimy czekać na odpowiedz nvidi.(jeśli te wykresy są prawdziwe + przydało by sie więcej gier do oceny)
Nie wiem czy jesteś głupi czy udajesz. DX12 nie opiera się na Mantle, jest do niego podobne, niby na jaką odpowiedź Nvidii oczekujesz XD? AMD jak i Nvidia obsługują DX12. Karty AMD bardziej obciążają procesor i dlatego przy DX12 widać taki skok bo DX12 lepiej wykorzystuje zasoby. AMD nie ma tu nic do rzeczy, to nie Nvidia żeby pogarszać płynność gier na sprzęcie konkurencji
Nie wiem czy jesteś głupi czy udajesz. DX12 nie opiera się na Mantle, jest do niego podobne, niby na jaką odpowiedź Nvidii oczekujesz XD? AMD jak i Nvidia obsługują DX12. Karty AMD bardziej obciążają procesor i dlatego przy DX12 widać taki skok bo DX12 lepiej wykorzystuje zasoby. AMD nie ma tu nic do rzeczy, to nie Nvidia żeby pogarszać płynność gier na sprzęcie konkurencji
amd na to niestać
Dobra zakładając że testy nie są w 100% poprawne Czy istnieje jakieś wyjaśnienie dla spadków wydajności produktów od Nvidia pomiędzy DX11 a DX12? Czy jest to możliwe, żeby ich produkty były mniej wydajne po przejściu na DX12? czy jest to kwestia sterowników? nad którymi pracują???
Dobra zakładając że testy nie są w 100% poprawne Czy istnieje jakieś wyjaśnienie dla spadków wydajności produktów od Nvidia pomiędzy DX11 a DX12? Czy jest to możliwe, żeby ich produkty były mniej wydajne po przejściu na DX12? czy jest to kwestia sterowników? nad którymi pracują???
raczej sterowników bo dx12 to coś nowego do czego sie nvidia nie przygotowywała a amd że działa bardzo dobrze mantle jest świetnie przygotowany do dx12
edit: ale te testy wiarygodne nie są ,różnice między 980TI a fury X nie są tak ogromne są minimalne. tak samo 390x do 980 nie są ogromne.
edit: ale te testy wiarygodne nie są ,różnice między 980TI a fury X nie są tak ogromne są minimalne. tak samo 390x do 980 nie są ogromne.
Jak testy nie są wiarygodne eh... to co tam widzisz to różnica W FPS'ACH zobacz sobie inne wymagające gry które porównują furyx i gtx980ti pod obciążeniem np. na Wiedźminie czy Star Citizen. Tak to wszystko wygląda na chwilę obecną. Kod do tej gry na której był przeprowadzanych powyższy benchmark był dostępny dla AMD i NV już od ponad roku. Obie firmy pracowały nad nim w kwestii optymalizacji wraz z Microsoftem. Gra nie jest jeszcze ukończona jednakże jej silnik był już optymalizowany.
Jednakże to z pewnością nie jest ostatnie słowo w kwestii DX12 ani ze strony zielonej ani czerwonej. Z pewnością wiele optymalizacji, które działały pod DX11 jeszcze nie działają pod DX12.
Jak wychodził DX11 też był zbugowany w zasadzie działał gorzej i wolniej od DX9. Programiści spędzili ponad rok na jego poprawnej optymalizacji i wyciągnięciu maksimum jego możliwości. W tym przypadku DX12 już na wejściu jest lepszy od DX 11. A samo AMD zyskuje kolosalnie bo to właśnie ta firma najbardziej obciążała procesor i nie była w stanie wyciągnąć maksimum możliwości ze swoich kart. Czy tego chcecie czy nie AMD zyskuje ogromnie na wprowadzeniu nowych bibliotek.
Sorry ale jak czytam większość z was to mam wrażenie " Nie wiem co to DirectX ale i tak se popisze "
DX to zestaw instrukcji umożliwiający komunikowanie się podzespołów między sobą. Głównym problemem tego wynalazku jest to że sporo mocy obliczeniowej PC marnuje się właśnie na "dogadywaniu się" podzespołów. Istnieje bowiem setki możliwych konfiguracji w PC a DX ma zapewnić ich prawidłowe działanie.
DX 12 ma głównie celować w ten problem i zmniejszyć straty "w dogadywaniu się sprzetu" . Tak więc wszystkie urządzenia potrafiące korzystać z dobrodziejstw DX12 uzyskają wzrost wydajności. Będzie on jednak wyraźniej widoczny w przypadku amd z racji gardłujących gpu procesorów oraz sterowników z większym narzutem na CPU.
I tyle w tym filozofii.
M$ dostarczył biblioteki
Amd i Nvidia mają zapewnić karty graficzne zgodne z nowymi standardami.
A Twórcy gier mają wszystko ładnie zakodować by śmigało.
A teraz pora skomentować złote myśli :
dx12 to coś nowego do czego sie nvidia nie przygotowywała a amd że działa bardzo dobrze mantle jest świetnie przygotowany do dx12
Puki co tylko karty Nvidii są w pełni zgodne z DX12 więc przemyśl swoje brednie x).
Jednakże to z pewnością nie jest ostatnie słowo w kwestii DX12 ani ze strony zielonej ani czerwonej.
AMD i Nvidia pokazały swoje karty pod DX12 cała reszta w rękach twórców gier więc nie mają już o czym gadać
A samo AMD zyskuje kolosalnie bo to właśnie ta firma najbardziej obciążała procesor i nie była w stanie wyciągnąć maksimum możliwości ze swoich kart.
Ten problem występował w kofiguracji AMD + AMD. Intel w HE ma tak wykoksane proce że narzut sterowników na procesor ma marginalne znaczenie.
Jednakże to z pewnością nie jest ostatnie słowo w kwestii DX12 ani ze strony zielonej ani czerwonej.AMD i Nvidia pokazały swoje karty pod DX12 cała reszta w rękach twórców gier więc nie mają już o czym gadać
Ej halo Panie złota myśl a sterowniki do kart graficznych to wydają twórcy gier czy może jednak twórcy kart?
Ej halo Panie złota myśl a sterowniki do kart graficznych to wydają twórcy gier czy może jednak twórcy kart?
troche racji ma bo sterowniki mogą poprawić o 1-3% chyba że naprawią jakiś błąd z wydajnością czy coś rewolucyjnego wprowadzą co zwiększa wydajność.
teraz wszystko w rękach twórców gier i czy będą robić: dobrą optymalizacje
oraz czy nie będą specjalnie pogarszali optymalizacji np dla amd czy nvidi (zdarzały sie takie przypadki że nvidia dawała forse by amd w tej grze miały mniej fps)
Sorry ale jak czytam większość z was to mam wrażenie " Nie wiem co to DirectX ale i tak se popisze " DX to zestaw instrukcji umożliwiający komunikowanie się podzespołów między sobą. Głównym problemem tego wynalazku jest to że sporo mocy obliczeniowej PC marnuje się właśnie na "dogadywaniu się" podzespołów. Istnieje bowiem setki możliwych konfiguracji w PC a DX ma zapewnić ich prawidłowe działanie. DX 12 ma głównie celować w ten problem i zmniejszyć straty "w dogadywaniu się sprzetu" . Tak więc wszystkie urządzenia potrafiące korzystać z dobrodziejstw DX12 uzyskają wzrost wydajności. Będzie on jednak wyraźniej widoczny w przypadku amd z racji gardłujących gpu procesorów oraz sterowników z większym narzutem na CPU. I tyle w tym filozofii.M$ dostarczył bibliotekiAmd i Nvidia mają zapewnić karty graficzne zgodne z nowymi standardami.A Twórcy gier mają wszystko ładnie zakodować by śmigało. A teraz pora skomentować złote myśli : dx12 to coś nowego do czego sie nvidia nie przygotowywała a amd że działa bardzo dobrze mantle jest świetnie przygotowany do dx12Puki co tylko karty Nvidii są w pełni zgodne z DX12 więc przemyśl swoje brednie x). Jednakże to z pewnością nie jest ostatnie słowo w kwestii DX12 ani ze strony zielonej ani czerwonej.AMD i Nvidia pokazały swoje karty pod DX12 cała reszta w rękach twórców gier więc nie mają już o czym gadaćA samo AMD zyskuje kolosalnie bo to właśnie ta firma najbardziej obciążała procesor i nie była w stanie wyciągnąć maksimum możliwości ze swoich kart.Ten problem występował w kofiguracji AMD + AMD. Intel w HE ma tak wykoksane proce że narzut sterowników na procesor ma marginalne znaczenie.
Ja bym raczej nazwał directX biblioteką zawierającą metody do renderowania grafiki.
Do tego żadna poprzednia wersja nie wychodziła w celach czysto marketingowych a wnosiła jakąś nową funkcję, przykładowo DX11 wprowadził teselacje http://www.gigabyte.pl/microsites/data/62/dx11_02.jpg .
Co do zgodności kart graficznych z najnowszym DX, to raczej większość z nas będzie musiała wymienić kartę graficzną, aby móc się cieszyć nowymi możliwościami. Bo póki co u Nvidii tylko najnowsze modele z generacji Maxwell 2.0, są kompatybilne a u AMD karty na bazie GCN.
podepnę się pod temat - przed chwilą znalazłem to :
https://www.youtube.com/embed/hfTwJOc-3Ng
Ciężko mi stwierdzić czy to jest jakaś znacząca różnica... Zauważyłem, że ruchy są płynniejsze.