Długie loading screeny

Witam! W TESO mam długie loading screeny, które często ładują się w nieskończoność (właściwie zawsze), a na końcu posiadam disconnect. Laptop jaki posiadam to Intel core i5-4210u, GeForce 840m i 8gb ram. Kumpel na gorszym pc ładuje się góra 30sek... Czym to może być spowodowane? Dodam, że często czekałem po 30 min i nic.

Są 3 główne powody "długiego" ładowania się gry , czy to kiedy robisz warp z mapy na mapę , czy sama gra się uruchamia. Wszystkie dotyczą strony samego sprzętu a nie oprogramowania.

1 - Chyba najczęstszy to powód dotyczący dysków. Ja pierwszy raz spotkałem się z tym w Lineage 2 , a u znajomego własnie w TESO. Dysk talerzowy niestety daje spore opóźnienia , po wymianie na SSD problemy delikatnie zanikają lecz nie do końca.

2 - To problem współdzielenia pamięci operacyjnej karty graficznej z systemem operacyjnym i grą. Karta graficzna odpowiada za " FPSy statyczne " czyli wypełnianie tekstur w miejscach nie procesorowych. Kiedy jest jej mało , bo system zagarnął tyle ile musi mieć + karta graficzna + sama gra ( jako program uruchomiony ) niewiele zostaje na pliki wymiany miedzy sprzętem a oprogramowaniem. Są 2 sposoby na ustabilizowanie tej nie dogodności. W 1 wersji ustawiamy swap sytemu na dysku na tyle duży by sam system nie musiał zawalać pamięci ram bez przerwy plikami wymiany ( najlepiej na partycji nie z systemem ). Wtedy karta graficzna będzie miał jej wystarczająco dużo ( zazwyczaj ma z góry przypisaną a ostatnio bywa tak że gry by działać muszą mieć minimum 3,2 GB ramu dla samej grafiki ) by wypełnić sowie zadanie. W 2 wersji zaleca się posiadanie 16 GB ram i ustawienie pliku wymiany na kości ram ( ram dysk ) , by system nie "podbierał" ramu grafice na pliki wymiany w twoim w twoim wypadku 8 GB ram .Tu jednak znowu kłania się problem doczytu HDD do SSD i same zwiększenie ramu może nic nie dać.

3 - To za zwyczaj samo ustawienie parametrów gry. Kiedy ma się ją ustawioną na parametry wysokie lub ultra karta graficzna musi wykonać polecenie i w momencie ładowania gry następuje " zwiecha " do momentu uporania się z ustawieniami. OFC może być i tak że masz ustawione na opcje low lub mid a problem nie znika. Wtedy kłania się wąskie gardło katy graficznej ( szyna transmisji danych ). Czasem bywa tak że nawet dobrze zoptymalizowana gra nie daje się opanować grafice.

Mam nadzieję iż wyjaśniłem to w miarę merytorycznie :)

Pozdrawiam.

Gdzieś w folderze z grą znajdź eso64.exe i przez to uruchamiaj grę, mi pomogło

Witam! W TESO mam długie loading screeny, które często ładują się w nieskończoność (właściwie zawsze), a na końcu posiadam disconnect. Laptop jaki posiadam to Intel core i5-4210u, GeForce 840m i 8gb ram. Kumpel na gorszym pc ładuje się góra 30sek... Czym to może być spowodowane? Dodam, że często czekałem po 30 min i nic.