Znowu się zaczyna http://pclab.pl/news76728.html
Pytanie brzmi czemu? Patrzę na kursy kryptowalut i od jakiegoś czasu idą w dół... chyba że wtajemniczeni wiedzą coś czego zwykły kowalski nie wie... hmmm.
Pytanie brzmi czemu? Patrzę na kursy kryptowalut i od jakiegoś czasu idą w dół... chyba że wtajemniczeni wiedzą coś czego zwykły kowalski nie wie... hmmm.
Bitcoin kosztuje 2x mniej niż w takim 2017 roku.
Te ceny kart, które podali nijak się mają do rzeczywistości, u nas wszystko dużo drożej było(1070Ti za 440 Euro? U nas 2400zł trzeba już od jakiegoś czasu dać).
Mnie przeraziły ceny kostek RAM, kiedyś był to chyba najtańszy element a teraz wychodzi tyle co za dysk SSD(a to on niedawno uchodził za drogi).
Ram w dużej mierze szaleje przez rynek mobilnych telefonów. Zaczęła się moda na pchanie nawet 6GB ram do smartphonów. A jako że duża część ludzi cyklicznie co rok zmienia telefony popyt ciągle rośnie
Ale dalej nie kumam cen grafik.. kupowałem GTX 1070 za 1750zł teraz patrze na morele Auros 3200zł :D... mózg rozjebany
No halo, kiedy wreszcie będzie ten krach? Chce zmienić swoje GTX 980 na jakiegoś tytana, ale bulić 5k to mi się specjalnie nie chce, zwłaszcza, że potem chce zmienić i7 na i9, ale z CPU też ostatnio jakieś jaja były z jakimś tam błędem czy coś...
Eh, co się dzieje z tym rynkiem...
Na ten krach chyba nie ma co czekać Ceny tylko w górę ostatnio idą. Niby coś pisali o zmniejszeniu cen procków Ryzen o 30% (mogę poszukać tego artykułu), tyle, że nas to pewnie i tak nie będzie dotyczyło Kiedyś za 3k szło złożyć najlepszy sprzęt, teraz tyle za samą kartę trzeba dać
Witam . Niestety wszystko poszło UP . Ceny GPU wyskoczyły po za ceną hurtową na około +26% więcej dla klienta końcowego niż miało to miejsce przed 12 grudnia 2017 . Co do pamięci ram ... no cóż tu powoli ( zaznaczam powoli ) zaczyna się wszystko klarować . Nie do końca wiadomo kiedy ceny zbliżą się do cen np: z lipca 2017 ( i czy w ogóle ) wrócą . To jednak czytałem iż ceny po parę dolarów będą spadać . Tu zadałem sobie pytanie ... co na to wszystko producenci płyt głównych i procesorów . Sprzęt się nie sprzedaje bo ludzie mają poważny kłopot z dobraniem GPU ( za normalną cenę ) . A te pytanie zadałem sobie , ponieważ zastanawiam się czy firmy pokroju Morele , Komputronik , Emag Xkom nie zastosują układu na zasadzie ( składasz cały komputer lub kupujesz proca + ram + pł.głów ... ) i zaproponować klientowi cenę za GPU ( oczywiście nawet po podwyżce hurtowej ale nie za 26 % więcej ) . Tak by mógł on sobie zmontować sprzęt i żeby firma miała rotację na pozostałych komponentach .
Pozdrawiam .
miałem szczęście i dzień przed podwyżką w sklepach udało mi się zgarnąć rx 580
ale szczerze to nie trzeba czytac artykulow by pojac ze ceny kart sa przesadzone
typowa rx 580 srednio niemal o 1000 zl wzrosla cena w poszczegolnych sklepach, a szczegolnie wersja 8gb