Postanowiłem założyć ten temat abyśmy mogli podzielić się kultowym kinem, sam bym właśnie chciał coś dodać do mojej ogromnej kolekcji i mam nadzieję że coś mi zapodacie.
Rozpocznę więc do tych które każdy moim zdaniem powinien zobaczyć
Filmy osadzonę na dzikim zachodzie:
Dolarowa trylogia - Kultowe 3 filmy Sergio Leone które praktycznie zdefiniowały jak ma wyglądać prawdziwy dobry western
Pewnego razu na dzikim zachodzie - Znowy Sergio Leone w histori tajemniczego rewolwerowca z harmonijką
Bez Przebaczenia - Film Clinta Eastwooda opowiadający historię byłego płatnego zabójcy który zmuszony jest powrócić do pracy
Zabójstwo Jessiego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda - Nazwa mówi sama za siebie, Jassie James był jednym z najsławniejszych realnych przestępców
Klimaty Gangsterskie:
Chłopcy z ferajny - Filma Martina Scorsese opowiadający o... hehe Chłpocach z ferajny... nie ma co mówić genialne kino
Dawno temu w Ameryce - Mój ulubiony film, wzruszająca historia grupki przyjaciół którzy od najmłodszych lat parają się zwodem gangstera.
Ojciec Chrzestny (Wszystkie części) - Chyba nic nie muszę mówić
Prawo Bronxu - Historia oparta na faktach, młody chłopiec zdobywa sobie sympatię szefa grupy gangsterskiej.
Człowiek z blizną - Klasyk, historia Toniego Montany który przybywa do Miami by rozpocząć życie gangstera
Męskie wyciskacze łez:
Cinema Paradiso - 2 Najlpeszy film wszech czasów moim zdaniem. Historia chłopca który pomaga prowadzić stare kino swojemu przyjacielowi. Płakałem jak małe dziecko na końcu
1900: Człowiek legenda - Historia genialnego pianisty który urodził się na statku i nie ma zamiaru z niego zejść
Tajemnica Brokeback Mountine - Powiem jedno... Jeżeli jesteś facetem to będziesz płakać patrząc na parę homoseksualistów w tym filmie gwarantuje.
Różne różności:
Zapach Kobiety - Al Pacino w roli ślepego weterana który wyciąga swojego zniewieściałego opiekuna na wycieczkę i uczy życia.
Co gryzie Gillberta Grape'a - Leonardo DiCaprio w swojej debiutanckiej roli niedorozwiniętego chłopca.
Purpurowe Skrzypce - Historia pechowych skrzypiec które od wieków wędrowały z rąk do rąk
Pachnidło: Zapach Kobiety - Czlowiek z niewyobrażalnie dobrym wyczuciem węchu postanawia skomponować najcudowniejsze perfumy świata.
K-Pax - Człowiek podający się za przybysza z innej planety trafia do zakładu psychiatrycznego.
Inni - Horror opowiadający o żonie z dziećmi która czeka w swojej willi na męża który jest na wojnie(chyba zapomniałem już) a w jej domu zaczynają się dziać dziwne rzeczy. To nie jest zwykły horror nie spodziewajcie się wyskakujących potworków
Lektor - Młody uczeń ma romans z dorosła kobieta... tylko tyle mogę powiedzieć
Gran Torino - Clint Eastwood w roli zrzędliwego staruszka który posiada tytułowe auto. Obok niego mieszkają azjaci(jeżeli się nie mylę) a w jego dzielnicy zaczynają panoszyć sie zbiry
J.Edgar - Biografią Johna Edgara Hoovera sprawującego stanowisko dyrektora FBI
Lot nad kukułczym gniazdem - J. Nicolson jako przestępca zamiast iść do więzienia woli trafić do zakładu psychiatrycznego
Kłamca - Bardzo zawiły film tylko dla hmm... inteligentnych osób
Mógłbym wymieniać tak cały dzień i postaram się jeszcze dodawać. Nie dodawałem konkretnych opisów bo każdy może sobie wejść na filmweb i poczytać.
Teraz czekam na wasze ciekawe propozycję.