Witam, ostatnio zainteresowałem się informatyką, a tak szczególniej programowaniem. Jest to dokładnie to, co chciałbym robić w '' niedalekiej przyszłości '' oraz czerpać z tego korzyści materialne jak i sadysfakcję. Swoją naukę pragnę rozpocząć głownie z książek. Obskoczyłem większość księgarni w okolicy oraz czytałem różne posty, ale nie mogłem jednoznacznie dojść do jakiejś poważniejszej decyzji.
Mój dylemat polega na tym, że po pierwsze : Nie mam pojęcia od jakiego języka mam zacząć swoją przygode z programowaniem. Zastanawiałem się głownie nad C++ lub C# ( tylko te jezyki wchodzą w grę, nie jakieś Pascale, które oczywiście pomagają zrozumieć dużo rzeczy, ale czy przyda mi się to i będe z tego języka korzystał ? Raczej nie. ). Tutaj mam kilka pytań dla szanownych forumowiczów :
1. Od którego języka lepiej zacząć ? -- Liczę tutaj na waszą jednoznaczną opinię.Czytając różne posty zdania były podzielone i nie mogłem jako tako dojść do tego, jak będzie lepiej, a wiadomo że akurat książki o tematyce programowania tanie nie są - stąd własnie moje pytanie.
2.Jakie książki polecacie na początek zarówno do C++ jak i C# ? -- Tutaj również moje poszukiwania nie zakończyły się jednoznaczną odpowiedzią. Rozważam kupno między innymi :
C++:
I. Jerzy Grębosz - Symfonia C++ Standard - jedni polecają, jedni nie... a tak jak mowiłem, na wszystkie książki mnie nie stać.
II. Bruce Eckel - Thinking in C++ -- dość stara pozycja, dlatego nie wiem czy warto kupić, tym bardziej że technologia idzie do przodu.
C#:
I. Jennifer Greene - C# Rusz Głową -- Świetna pozycja, opisowo wszystko napisane, ale czy warto ?
II. Andrew Troelsen - Język C# 2010 i platforma .NET 4 -- Tą książką jestem najbardziej zainteresowany, ale podobno nie jest dla początkujących - jeśli można prosić, to chciałbym żeby jakaś osoba się do tego odniosła.
Reszta to książki napisane w języku angielskim. Oczywiście nie mam nic przeciwko, ale na początek wolałbym coś po polsku, z racji na to, że jestem początkujący.
PS : Interesują mnie wyłącznie książki tradycyjne, nie jakieś E-Booki.
Z góry dziękuję za chęć przeczytania tego tematu i odpowiedzi oraz wszelką pomoc :]
Pozdrawiam, Maltherion.