Dobry komputer a dysk SSD

Po premierze procesorów Intel Haswell oraz Geforce z serii 700 mam zamiar złożyć sobie zestaw. Będzie się on składał z procesora i5 4570 lub 4670, 8 gb ram oraz Geforce'a GTX 760 Ti (lub GTX 670, wszystko zależy od cen). Dysk HDD będzie miał pojemność najprawdopodobniej 2 TB. Jedyną wątpliwością jest czy do tego zestawu dokładać dysk SSD czy nie? Mój typ padł na Kingston V300, tylko czy 60 czy 120 GB? Ma to być dysk systemowy, więc 60 GB na styk by wystarczyło, jednak przy 120 byłby wyższy komfort (nie byłoby stresu, że system zapcha tak dużą pojemność). Na SSD raczej nie będę instalował gier, gdyż mam zamiar grać głównie w BF3, a później w 4 więc po zainstalowaniu jednej z tych gier miejsce by się skończyło. Dodatkowo przeglądałem jakiś test i tam ten dysk Kingstona 120 GB miał wyższą wydajność niż 60 GB. Czy w ogóle opłaca się dokładać do takiego zestawu dysk SSD? Cena 60 GB wynosi 246 PLN, a 120 GB 386 PLN (agito.pl). Liczę się z tym, że na komputer wydam ponad 3000 PLN, jednak między np. 3100 PLN, a 3500 PLN jest różnica.

W BF'ie SSD przyśpiesza ładowanie map itp. Nie jestem pewien co do tych Haswell'i, ponieważ wypadają słabo w testach. Bardziej bym się skłaniał ku premierze procesorów AMD, aczkolwiek nie wiem kiedy Steamroller'y ujrzą światło dzienne. SSD według mnie to tylko "kosmetyczne" różnice, fajnie jest go mieć, ale cena okropna.

Co do Haswelli też jestem średnio nastawiony, ale z zapowiedzi mają być praktycznie w cenach Ivy Bridge i ich zaletą będzie to że są już na nową podstawkę (chociaż Intel daje podstawkę co 2 lata, więc jak będę chciał zmodernizować komputer to i tak pewnie skończy się na zakupie nowej płyty i procesora). Poza tym te +5% wydajności za tą samą cenę zawsze coś. Co do AMD to nie wiadomo kiedy będzie nowa architektura. Poza tym mówi się, że będą nadal słabsze od Intela.

Haswelle mają być nawet tańsze od Sandy, przynajmniej w USA; my zapłacimy pewnie podatek od nowości ;x. Nie wiadomo nic jeszcze o cenach mobo.

@topic

Wszystko zależy od Ciebie i od gier, w jakie grasz, oraz zasobności portfela. SSD nie zwiększy Ci fpsów, a zawsze będziesz go mógł dokupić. Ja, ponieważ zwykle gram jedynie w 1-2 mmo, kosztem HDD wziąłbym SSD 120GB, bo nie potrzebuje dużo większej przestrzeni. Po usunięciu HDD nadpłata nie wydaje się aż tak duża, czyż nie? Jednak jeśli potrzebujesz dużo miejsca, nic nie stoi na przeszkodzie dokupienia go w przyszłości.

SSD FPS Ci nie zwiekszy bo dzisiaj gry nie sa projektowanie w sposob, ktory wymaga np. wczytania ton tekstur w ciagu jednej chwili, tak jeszcze bylo na starym unrealu, dlatego np. Lineage II bez super procka i SSD tragicznie tnie.

Podsumowując SSD jak najbardziej dla gier Single Player, do MMO nie robi dużej różnicy.

Ale rozpatrujemy tutaj dysk SSD w stosunku do gier, a mi chodzi o samo działanie systemu. Chodzi o to, czy opłaca się płacić 240 lub 360 zł za dysk, z którego będzie korzystać Windows i programy użytkowe? Szczerze mówiąc, dla mnie jest mało znaczące czy mapa w BF3 będzie mi się ładować 20 sekund czy 9 (w obecnym kompie mapy ładują mi się po 2 minuty więc czas rzędu 20-25 sekund będzie jak mgnienie oka).

ssd zwieksza responsywnosc systemu, glowną przewagą (poza wyższym transferem) dysków ssd nad hdd jest bardzo niski czas dostepu do pliku

co widac np przy wykonywaniu nowych akcji ktore nie znajda sie jeszcze w pamieci cache

Po premierze procesorów Intel Haswell oraz Geforce z serii 700 mam zamiar złożyć sobie zestaw. Będzie się on składał z procesora i5 4570 lub 4670, 8 gb ram oraz Geforce'a GTX 760 Ti (lub GTX 670, wszystko zależy od cen). Dysk HDD będzie miał pojemność najprawdopodobniej 2 TB. Jedyną wątpliwością jest czy do tego zestawu dokładać dysk SSD czy nie? Mój typ padł na Kingston V300, tylko czy 60 czy 120 GB? Ma to być dysk systemowy, więc 60 GB na styk by wystarczyło, jednak przy 120 byłby wyższy komfort (nie byłoby stresu, że system zapcha tak dużą pojemność). Na SSD raczej nie będę instalował gier, gdyż mam zamiar grać głównie w BF3, a później w 4 więc po zainstalowaniu jednej z tych gier miejsce by się skończyło. Dodatkowo przeglądałem jakiś test i tam ten dysk Kingstona 120 GB miał wyższą wydajność niż 60 GB. Czy w ogóle opłaca się dokładać do takiego zestawu dysk SSD? Cena 60 GB wynosi 246 PLN, a 120 GB 386 PLN (agito.pl). Liczę się z tym, że na komputer wydam ponad 3000 PLN, jednak między np. 3100 PLN, a 3500 PLN jest różnica.