Dofus - pomocy

Witam

Mam zamiar jeszcze dziś zagrać w Dofus`a, wiem to smieszne ale będe grał w tę grę pierwszy raz i nie wiem nawyt podstawowych rzeczy, dlatego zrobię krótką listę pytań, na które prosiłbym aby doświadczeni gracze odpowiedzieli:

1) Czy Dofus to typowy Grinder, czy konieczne jest je wykonywać, albo jeśli się nie chcę to nie robi, ale nie osiągnę tego co Ci którzy je robią?

2)Do którego Lvl/Poz., mogę grać bez wykupionego premium?

3) Jak wygląda zakup premium za kase w grze, ponieważ nie chcę wydawać real kasy?

4)Jakie servery polecacie dla początkującego, gdzie jest najwięcej polaków, ponieważ mój angielski nie jest najlepszy?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc...

1) Questy w dofusie to cos co ssie nie oplaca sie ich robic wgl, jedynie na wyzszych lvlach lub na poczatkowych zeby uzbierac set reszta to czyste lanie mobow.

2) Ja osobiscie nabilem 58 lvl bez premiuma i dla mnie to byl maks ale zalezy od motywacji, mozesz nawet nabic 100 ;x.

3) Jezeli niechcesz wydac kasy to pierwsze premium musisz ukrasc ^^ a tak rly to kupujesz orgrinsy, mozna je zdobyc od graczy ktorzy sprzedaja je na takim jak by domku aukcyjnym (zakladka w interface) gdzie wybierasz sobie ile chcesz kasy wydac i ile chcesz za nia orgrinsow lub poprostu skorzystac z aukcji graczy ktorzy aktualnie wystawili orgrinsy na sprzedaz. Zeby kupic abonament na tydzien musisz wydac okolo 120k kamasow mysle ze uzbierasz do 50 lvla to bez problemu. Na abonamencie jest mniej wiecej tak ze kupujesz go nawet na miesiac bo zbieranie pieniedzy to poprostu frajda expisz sobie profke na maksa,lootasz skladniki podczas expienia z ktorych robisz itemy i np jeden item mozesz sprzedac nawet za 5kkk czyli 5 milionow ^^ ( to juz na wysokim lvlu okolo 180 ) ale ogolem wystarczy raz kupic abonament zeby miec juz go ciagle poniewaz po tygodniu kamasy (waluta w grze) beda ci sie zwracaly.

4) Ja gralem na serwerze Poucheocie ale to serwer francuski na ktorym juz jest full ludzi :), za czasow mojej gry najwiecej polakow gralo na Rosalu i Solarze wiec jezeli juz te serwery nie sa full to sprobuj tam pograc (ceny tam sa chyba z 2x nizsze niz na Poucheocie).

Gdy juz zaczniesz swoja przygode z dofusem polecam ci odrazu zrobic 3x konto na jednym miec Enutrofa (postac do lootania itemow) na kolejnym Eniripse (healera) no i dpsa ktorego juz sam wybierzesz :) (bez enutrofa nie bedziesz mial pieniedzy a bez eniripsy nie poexpisz zbyt szybko).

Jezeli masz wiecej pytan co do dofusa napisz w tym temacie lub do mnie na priva, chetnie udziele ci odpowiedzi.

Dofus, genialna gra, przy której spędziłem najwięcej czasu.

1) Tak, Dofus to grinder, jednakże nie odczujesz tego aż tak jak w innych mmo. Jest to gra z turowym systemem walki, gdzie expienie sprawia dużo frajdy.

2) Granie w Dofusa bez p2p nie ma żadnego sensu.

3) Tak jak powiedział kolega wyżej - system Orgrines. Jest to waluta w grze, którą można kupić zarówno za złotówki jak i za kamasy. O ile dobrze pamiętam, tydzień p2p kosztuje 700 Orgrines, czyli około 150-250kk (w zależności od ich aktualnego kursu). Interface odpalasz bezpośrednio po zalogowaniu się do gry. Mając odpowiednią ilość kamasów, kupujesz Orgrines, ktore następnie wydajesz na oficjalnej stronie Dofusa. Na samym początku radziłbym Ci kupić p2p za sms'a. Koszt takiej usługi to ok. 10 złotych/tydzień.

4) Aktualnie na każdym z international serverów znajdzie się sporo polaków. Osobiście uważam, że dobrym startem będą servery : Rushu, Zatoishwan i Shika.

3x konto to totalna bzdura. Spokojnie wyrobisz się w grze mając tylko jedną postać. Multiaccounting jest dla high-lvlowych, ogarniętych graczy, a nie dla newbie chcących zapoznać się z grą. Polecam jak najszybciej znaleźć gildię i uczyć się od starych wyjadaczy, gdyż gra nie należy do najprostszych.

Gra jeszcze rok/dwa lata temu była genialna. Do czasu wprowadzenia merge pomiędzy serverami za Orgriny i experience boosta. Oczywiście nadal da się grać i mieć radochę, ale to już nie jest to, co kiedyś. Posiadając na koncie high-lvlowe postacie, można dosłownie w 3 dni wbić 120 lvl lub większy.

Ok dzięki za pomoc, jeszcze jedno pytanie, mam zamiar grać Faca Shield albo Iop Heart, macie może jakieś fajne buildy dla tych postaci, co do Faca Shield, przeczytalem, że najlepiej jest dawać pure INT, a reszte statów scroolować, ewentualnie VITA dac na 50, no i nasówa się kolejne pytanie, na czym polega scroolowanie... ^^

PS. Zaóważyłem tutaj http://www.dofus.com...characters/feca , tabelę, tą która jest zaraz pod obrazkiem Faca Shield, czy t tabelka przedstawia jak rozdawać staty, zważywszy na walki 1 vs1, 1 vs 2, 1 vs 3 itd. ?? ^^

@up wspomniałeś że pierwsze premium mam załadować SmS`em, ok nie ma problemu, 10 PLN to nie majątek, ale czy to premim mam ładować już na starcie czy na którym lvlu, jak tak to na którym, a no i dręczy mnie jeszcze jedna myśl, jak wygląda gra po zakupieniu premium, czy po zakupieniu premium, idę sobie po prostu dalej EXPic i dropic itemy ktore puźniej opchne za jakąś sumę, i znowu, wkoncu skonczy sie premium, to kupuje nowe i znowu expie dropiac itemy i sellając, czy jak to wygląda ^^

Iopem polecam lecenie pod agility bardzo owni ale dopiero na 70 lvlu :).

Feca jezeli chodzi o pvp to ssie rozwalalem go nawet enutrofem z itemami pod dropa. Jezeli chcesz nim grac twoj wybor.

Scrolle to sa takie jakby statystyki zapisane w scrollu najczesciej +1(np int,agi,str itd.) mozesz nimi wyscrollowac wszystkie swoje statystyki do +101.

Ta tabelka ktora wyslales pokazuje ze jezeli dodasz juz 101 w inta (punkty zdobywane co lvl) to zeby dodac nastepny punk do intelektu musisz poswiecic 2 punkty lvlowe, tak samo pisze o agi i innych statystykach.

Gdy kupisz premium za pierwszym razem nawet na 1 lvlu nabijesz w ciagu tygodnia 50 lvl poniewaz pojdziesz na plaze gdzie leci exp jak posrany a pozniej w dalsze krainki. Ogolnie napoczatku oplaca sie zbierac pieniadze na gobal dj (dungeonie) z ktorego zbierasz wszystkie itemy i wystawiasz je na aukcji w bontariam (glowne miasto aniolow) po 1 dungeonie uzbierasz gdzies 50k wiec musisz poswiecic chociaz jeden caly dzien na zbieranie pieniedzy zeby kupic nowy abonament.

Jezeli chodzi o multiaccount to bedziesz CHCIAL miec 3 postacie zeby milion razy szybciej zbierac kase i szybciej expic wiec uwierz mi ze predzej czy pozniej bedziesz musial zrobic heala i lootera.

Standardowy build dla Feca to pure int. Nic innego. Na 70 lvlu dostajesz burning glyph i expienie zamienia się w czysta przyjemność. Ta tabelka to są soft capsy dla Feca, czyli ile punktów kosztuje Cię jeden punkt inteligencji w zależności ile tej inteligencji masz. Tzn. Mając od 0 do 100 INT, za każdy 1 characteristic point dostajesz 1 INT, od momentu kiedy będziesz miał 100 INT, każdy kolejny punkt będzie Cię kosztować 2 characteristic pointy do momentu aż osiągniesz 200 INT i tak dalej.

Scrollowanie polega na podnoszeniu charakterystyk postaci bez zużywania characteristic points. Służą do tego różnego rodzaju scrolle jednorazowego użytku. Każdą statystykę można maksymalnie wyscrollować do 101. Na każdy zakres stat'u jest inny scroll, tj.:

- Small scroll of - podnosi nam daną charakterystykę o 1 punkt, możesz go używać mając nie więcej niż 25 punktów w danej charakterystyce

- Scroll of - podnosi daną charakterystykę o 1 punkt, możesz używać mając nie więcej niż 50 punktów

- Great scroll of - podnosi daną charakterystykę o 1 punkt, możesz używać mając nie więcej niż 80 punktów

- Powerfull scroll of - podnosi daną charakterystykę o 2 punkty, możesz używać mając nie więcej niż 80 punktów

Co do premium :

Moim skromnym zdaniem powinieneś najpierw "przejść" Incarnam. Słowo "przejść" celowo znalazło się w cudzysłowiu, gdyż można Incarnam opuścic w każdym momencie. Jest to początkowa kraina, w której się znajdziesz po stworzeniu swojej postaci. Jest tam pełno low-lvlowych mobków, na których możesz potrenować walkę, kilku NPC, którzy nauczą się profesji oraz pierwszy w grze dungeon, który można przejść po zdropieniu klucza. W incarnam można również zdobyć pierwszy low - lvl'owy secik "Boon Set" robiąc różne questy. Po oswojeniu się z grą można opuścic Incarnam i grać już na normalnym kontynencie. Czyli w skrócie : Pograj na Incarnam z 1 dzien, wbij kilka lvli, a premium kup sobie po wyjściu z Incarnam.

Edit:

Jeśli chciałbyś otrzymać odrobinę pomocy, możesz zrobić postać na serverze Solar, mam tam kilkanaście postaci 100+, mógłbym dać Ci jakiś początkowy sprzęt.

Witam

Mam zamiar jeszcze dziś zagrać w Dofus`a, wiem to smieszne ale będe grał w tę grę pierwszy raz i nie wiem nawyt podstawowych rzeczy, dlatego zrobię krótką listę pytań, na które prosiłbym aby doświadczeni gracze odpowiedzieli:

1) Czy Dofus to typowy Grinder, czy konieczne jest je wykonywać, albo jeśli się nie chcę to nie robi, ale nie osiągnę tego co Ci którzy je robią?

2)Do którego Lvl/Poz., mogę grać bez wykupionego premium?

3) Jak wygląda zakup premium za kase w grze, ponieważ nie chcę wydawać real kasy?

4)Jakie servery polecacie dla początkującego, gdzie jest najwięcej polaków, ponieważ mój angielski nie jest najlepszy?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc...