Dofus vs Wakfu

Hej,

znalazłem kilka tematów poruszających obie gry jednocześnie, lecz wiele z nich jest wygasłych.

Postanowiłem, że założę kolejny.

Chce pograć, w jedną z tych gier - to na pewno, nie polecajcie mi innych gier typu MapleStory, itd, itd. Chciałbym wybrać między Dofusem a Wakfu. Jakie są plusy, minusy każdej. W którą warto zacząć grać, dlaczego?

Liczę na szczegółowe objaśnienia :) Pozdrawiam.

Wakfu jest w pełni darmowe, nowsze, wygląda lepiej graficznie ( przynajmniej według mnie ). W Wakfu występuje 5 nacji które są zarządzane przez graczy ( 4 narody i riktus - coś w rodzaju banitów ), narody mogą zawierać miedzy sobą sojusze i toczyć wojny ( w teorii, bo w praktyce prawie cały czas jest pokój, bo nikt nie chce sobie ograniczać terenów do farmy ).

Obie gry są w tym samym stopniu ( o ile mi wiadomo ) aktualizowane i mają podobne eventy, chociaż populacja Dofusa jest w sporej stagnacji, większość to ludzie i ich alty które są już wyexpione i uzbrojone przez co początkujący może mieć problemy w znalezieniu ludzi do gry. Jednak F2P robi swoje przez co Wakfu ma więcej świeżaków.

Od jakiegoś czasu już nie gram ( choć staram się na bieżąco śledzić newsy na stronie gry ) więc nie powiem czy aktualnie coś się zmieniło w społeczności którejś z gier.

Generalnie w Wakfu przegrałem kilkadziesiąt godzin, tak samo w Dofus. Z taką różnicą, że w Dofusa grałem 2-3 lata temu, a w Wakfu może kilka miesięcy. Chcę koniecznie wrócić do jednej z tych gier, lecz nie wiem... po prostu nie wiem, którą.

Niby f2p super, super, super, ale p2p mnie nie straszy tak bardzo :)

Dołączam się, też chętnie zagram w którąś z owych gier, ale nie wiem którą.

W Wakfu mam przegrane nie całe 40h w Dofusa grałem dużo dużo przed tym jak wyszedł 2.0 nawet przed tym jak słynny polski Rambo wbił 200lvl jako pierwszy gracz :D. Uważam że Dofus 2 jest dużo lepszy. Po części to oczywiście sentyment ale ta gra jest tak prosto zrobiona że niszczy Wakfu właśnie pod względem prostoty. Fakt.. w Wakfu wszystko jest bardziej rozbudowane niby fajnie bo dużo rzeczy można robić ale dla mnie tego jest za dużo z czego część jest tam nie potrzebna. Niestety w Dofusie zrobił sie nalot botów i nie ruszałem tej gry +- rok czasu. Sam chętnie bym zagrał w jedno z dwóch. Na + oczywiście f2p w Wakfu chociaż w Dofusie można łatwo sie dorobić by kupić 'suba' a potem sie utrzymać. Nie moge powiedzieć co sie teraz dzieje w D2 ale na pewno ta gra pożyje jeszcze długo. W Wakfu zaczyna grać więcej nowych graczy Dofus nie jest już tak popularny jak kiedyś.

Btw jest jakaś pl gildia w Wakfu? jak wakfu przeszło na f2p to zacząłem tam grać z gildią która pochodzi z tego forum ale po jakimś czasie przestawał grać.

Czekam na więcej odpowiedzi :)!

Jeżeli jest z kim grać to obie gry są niesamowite :)

Nie wiem jak z Dofusem, ale Wakfu idzie kogo znaleźć.

(Szkoda że nikt nie gra na APAC gdzie było pierwsze f2p a potem wrócili do europejskiego i zostałem bez rodaków na serwerze, ale było spoko bo miałem fajną gildię :) )

W Wakfu mógłbym zagrać jakby było z kim + jest f2p

Odpaliłem dofusa na serwerze rushu. W astrub jest tylko kilka osób w banku i zaapie. Dla porównania włączyłem też wakfu. Tam osób jest znacznie więcej.

Jakby znalazła się duszyczka która objaśni zasady jakimi rządzi się wakfu z chęcią spróbowałbym swoich sił ;)

Miałem 120lvl w Wakfu, więc jakieś tam podstawy znam (a ile jeszcze contentu przede mną było :D ) więc mogę odpowiadać na pytania. Jeżeli publicznie to najlepiej kilka pytań żeby nie spamować za bardzo.

Opisz strukturę gry? Chodzi o to czy robić questy i latać za strzałką czy jak ?
Jak wygląda crafting?
Która klasa dobra na początek?

Questy się robi od czasu do czasu, najczęściej chainy np. Serie questów na itemy odblokowujące skarby (skrzynki z kasą) i szukanie skarbów, rzadziej fabularne, dające dostęp do jakiejś strefy albo opowiadające ciekawą historię.

Generalnie w grze lata się w party i biję się grupki mobów, tak zwany GRIND (zapomniane słowo ostatnimi czasy), oraz chodzi na dungeony (trudne, wymagające myślenia taktycznego, sprawnej drużyny i dpsu :D ) lub można uprawiać pvp ale ja się w to nie bawiłem więc się nie wypowiem.

Crafting: Możemy opanować i wymasterować każdą profkę w grze. Dzielą się oczywiście na zbierackie i rzemieślnicze, te drugie kosztowne w rozwoju, te pierwsze żmudne, ale przynoszące zysk.

Ostatnio była zmiana systemu skilli, więc wszystko się pozmieniało, ale każda klasa ma swoją rolę którą spełnia dobrze, są różne rodzaje dpsów, są healerzy (Masq wodny, do tego fajnie bije :3 ) są tanki, są supporci. Generalnie jest w czym przebierać, każda klasa ma też kilka buildów (3 żywioły/speci na klasę, najczęściej idzie się parą żywiołów lub wszystkie 3)

@down Faktycznie zapomniałem, Sac jest dobry na start bo jest twardy i ma dmg oraz utility.

Polecam sac'a dużo hp i taki średnio dobry dps. Im mniej hp masz tym mocniej tłuczesz innych :D

Wakfu moim zdaniem jest lepsze ze strony technicznej i graficznej. Dofus to gra dla starych wyjadaczy. Polecam wakfu :) Jedynym minusem jest chyba powolność wbijania poziomów, chociaż może to moje przyzwyczajenie z uwagi na posiadaniu przez większość czasu premium.

Wakfu moim zdaniem jest lepsze ze strony technicznej i graficznej. Dofus to gra dla starych wyjadaczy. Polecam wakfu Jedynym minusem jest chyba powolność wbijania poziomów, chociaż może to moje przyzwyczajenie z uwagi na posiadaniu przez większość czasu premium.

Ja wiem czy to jest minus?? Zazwyczaj gra sie w party bo na poziomach 50+ grupy mobków są za dobre by grać samemu a grind to rzecz którą chyba każdy lubi.

Też moge być chętny do gry.

No to Panowie i Panie organizacja i robimy grupkę żeby od początku pograć razem :)

To ja w takim razie zaczynam sprzedawać rzeczy. Zbiorę 10k i założę jakąś gildię w Wakfu - Remington zaprasza :)

Ja bym się nawet skusił na granie w wakfu, ale najpierw muszę się zastanowić, podstawy znam, jak już założycie gildie to być może będę chętny :D. Myślę nad enutrofem pod dropa, ale chyba ostatecznie pogram kimś innym.

Dokopałem się do swojego starego konta na EU. Nad klasą się jeszcze zastanowię.

Rejestrować możecie się też z tego reflinku

to może kiedyś dostanę jakieś nagrody :D

Czekam na tsie forumowym. Obecnie staram się ogarnąć nowy system skilli i szukam buildów :D

warn_ico.png
Reflink ~ NS

A do mnie na temacie to już nie piszą no..., jaki serwer?, u mnie MAQ (klasa postaci) odpada :P, spróbuję sił na Portalu :) c(: w Wakfu jasna rzecz c(: