Myślałem żeby sobie zacząć grać w dofus albo wakfu ale chwile poczytałem i z opinii innych ludzi wynika jasno i wyraźnie że dofus jest grą p2w, blokada części map itd. Mam pytanie czy warto się zabierać za te gry kiedy jestem graczem f2p, i w jakim tak naprawdę f2p są obie gry.
Dofus/Wakfu czy jest p2w/p2p/f2p
Zły dział, przeniosłem do właściwego
Nie mam pojęcia o Dofusie, ale w Wakfu można pograć F2P. Premka daje ładne bonusy, ale nie blokuje dostępu do niczego, może poza zostaniem głową jednej z czterech nacji w grze, ale nowy gracz i tak nie miałby szans w wyborach Sporo rzeczy z IS można kupić od innych graczy za walutę z gry(samą premkę chyba nie, ale pewien nie jestem). Ja gram i się nie przejmuję brakiem premki
Premka w wakfu daje rowniez wczesny dostep do nowego contentu. W dofusie chyba jest tak jak bylo az czasu p2p wakfu, darmowi gracze maja jakis tam skrawek mapy dostepny i moga na nim grac bez limitu, mozesz wbijac tam levele i grac normalnie jak jestes masochista.
W Dofusa nie pograsz bez Suba, praktycznie wszystkie lokacje poza Asurb są zablokowane (możesz na nie chyba wejść ale nie możesz atakować potworków, brać questów, zbierać surowców itp) więc na F2P nie pograsz, są tam też inne ograniczenia jak zablokowane PvP, Gildie itp. ale co z tego jeśli nawet nie będziesz mógł normalnie levelować. Dofus tylko z subem, F2P jest tylko do wypróbowania gry. Dodam, że suba można kupić za golda w grze (kupując Ogrines) nie zarobisz na niego na F2P no i nawet jeśli byś się zdecydował by kupić Suba żeby zarobić na następnego za golda i tak w pierwszym miesiącu raczej nie zarobisz. Wakfu jest lepsze jeśli chodzi o F2P, ten ''Sub'' to tak naprawdę Booster Pack, który daje bonus do doświadczenia, zebranego golda czy wcześniejszy dostęp do concentu. Żadna z gier nie jest też P2W.
Odnośnie Wakfu mamy 2-rodzaje subów
Booster Pack
+30% wiecej kasy dropi z walki
+10% szansy na lepszy drop
dostęp do skrzyni konta - aby móc przenosić rzeczy z postaci na postać itp
a i 2x więcej tokenów z dungeona
no i jest jeszcze "Heroes" dodatkowe sloty bohaterów tzn
pozwala to na granie 3 postaciami na raz...
" 30 days Booster Pack + 2 Heroes 30 days " za 6500 ogórków 50 PLN prawie za 6800 ogórków
Zawsze kamasy można kupić w dofusie, a potem w dofusie za makasy ogórki i za ogórki można kupić ów różne pakiety
tzn. nie wiem jak teraz ale za 1 miesiąc normalnego płacenia w wakfu można było se kupić pół-roku abonamentu dzięki dofusie
Dzięki za odpowiedzi, wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane. Pobiorę wakfu i zobaczę jak się gra. Temat jak dla mnie do zamknięcia.
W wakfu da się grać bez premium (wiem z doświadczenia, ponieważ sam gram). Sidesticka dostajesz co tydz. darmowego losowego + jeden na zawsze z misji. Jedyny minus braku premki to szybkość zdobywanego expa/dropu/kamas. Do niczego innego premka nie jest potrzebna
Jeśli w dofusie kupisz suba raz lub dwa razy ( na tydizeń ) to powinieneś się ustawić żeby mieć na ciagłe opłacanie. W wakfu nie odczułem p2w.
Dofus absolutnie nie jest grą typu pay2win. Jest to najnormalniejsza w świecie gra wymagająca abonamentu (podobnie do World of Warcraft). Oferowana zawartość bez płacenia, to tak naprawdę trial (co również miało/ma miejsce w WoW, z tym że tam trial był ograniczony), dzięki któremu możemy sprawdzić sobie grę, jej mechanikę, oprawę graficzną/muzyczną itd. Rzecz jasna nikt nie zabroni nam wbicia maksymalnego poziomu na darmowych lokacjach, ale będzie to niesamowicie długi i nudny proces. Bez p2p nie zwiedzisz wielu dungeonów, nie wbijesz poziomów profesji, nie będziesz w stanie czynnie brać udziału w wojnie sojuszy itd.
Podsumowując Dofus, to z pewnością nie gra pay2win, a pay2play z dość nietypowym trialem.
Kiedyś Dofus bez P2P kwitł, setki ludzi w Incarnamie na szkieletach, interakcja, walka o moby, a 60-70 lvl to było coś.
Teraz bez P2P ma się 2, tak naprawdę, bezprofitowe dungeony, jedno miastko - Astrub i maaały obszar wokół. Praktycznie wszystko ograniczone jest przez premium. Jednak Dofus to MMORPG który oferuje wszystko i po nabraniu rozpędu, na wyższych poziomach można się przednio bawić.
Myślałem żeby sobie zacząć grać w dofus albo wakfu ale chwile poczytałem i z opinii innych ludzi wynika jasno i wyraźnie że dofus jest grą p2w, blokada części map itd. Mam pytanie czy warto się zabierać za te gry kiedy jestem graczem f2p, i w jakim tak naprawdę f2p są obie gry.