Witam . Na początek może podam mój sprzęt :
System : xp
procek : AMD athlon 7750 Dual-Core Processor
ram : 960 MB
karta graficzna : NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430 z 256MB pamięci
Otóż postanowiłem usprawnić mojego złomka . Komputer ma 5 lat, ale obecnie nie moge kupić nowego , więc chciałbym jakoś usprawnić stary . Jestem zwykłym gimnazjalistą , a komputera zazwyczaj używam do grania , ale na coraz większą ilość gier nie mogę sobie pozwolić z powodu słabego sprzętu . Obecnie gram w LOL'a , wszystko na low , fps do 30 (ale na początku rozgrywki do 10, straszne ściny) więc da się grać, ale chciałbym jakoś to usprawnić. Mówiąc szczerze to jestem zielony w tych sprawach , nie znam się na tym zbytnio dlatego pytam was drodzy forumowicze . Co muszę kupić aby podnieść wydajność w grach i ogólnie całego systemu . Nie mówie tu o jakichś kolosalnych zmianach, tylko o takim małym jakby dodatku , aby komputer lepiej mu służył . Mam zamiar odkupić od kolegi kartę graficzną też z NVIDIi , dokładnych parametrów nie znam , ale ma ona jakieś 500 MB pamięci , więc myślę że będzie to jakaś poprawa . Zastanawiam się również nad dokupieniem ramu , ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać , gdyż się na tym nie znam .Z ramem to oczywiście bez szaleństw , przykładowe 2GB w zupełności mi wystarczą. Liczę na ciekawe propozycje
A jeżeli chodzi o budżet , to kolega za kartę chce 50 zł , a na ramie się nie znam więc ... cenowo narazie nie będę patrzył, chociaż szukam jak najtańszych ofert (oczywiście mówię o sprzęcie używanym , z allegro)
Czy dokupienie ramu , i nowa karta graficzna zwiększy wydajność komputera i gier? Gdyż tak naprawdę to informatykiem nie jestem, i nie mam bladego pojęcia co jest za to odpowiedzialne
PS. jeżeli nie podałem jakiejś informacji o komputerze to proszę pisać, dopiszę co trzeba , tutaj podaję tylko najważniejsze info