Dopiero zaczynam

Witam

Właśnie zacząłem swoją przygodę z LoL`em, dlatego chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych graczy jaką postać polecicie mi na początek, interesują mnie postacie tzw. Tanki albo typowi Magowie, broń boże żadnych Łuczników, Summonerów czy Healerów, jeśli macie jakieś propozycje co do postaci dla mnie to byłbym wdzięczny jak byście mogli napisać od razu BUILD czarów do danej postaci [np. ten czar na 5, ten na 4, a tego wcale bo się nie opyla =D].

Z góry dzięki za pomoc...

Annie i cisniesz wszystkich :)

Jeżeli Mag to annie jak kolega up pisał , bardzo mocne combo + stun. Build może być - Rod of Ages,butki na M pene ,Rabadon , void staff , zhonya hourglass no i zależy co w teamie mają . Ryze też jest całkiem dobry jak się umie nim grać , jest on magiem/tankiem. TYLKO PAMIĘTAJ ŻE ON NIE BIJE Z AP TYLKO Z MANY.Więc jak najwięcej itemów na manę . A co do tanka to w sumie każdy jest dobry ,tylko każdy jest na inny gust. Nie wiem co ci polecić na 1 tankera.

Jeśli chodzi o buildy to polecam stronę mobafire.com .

Jeśli chcesz maga który sieje zniszczenie i potrafi zabić na kombo to polecam:

- Leblanc - mój faworyt wśród magów, posiada 2 szybkie teleporty do przodu, ucieszenie(silence) oraz snara+slow ; )

- Kennen - naprawde pożądna postać jeśli nauczysz się grać to potrafi zrobić 3 stuny pod rząd

- Annie - także potrafi na 6lvl zabić przeciętną osobe na kombo tylko troche papierowata czyt. szybko może paść, słaba obrona

- Brand - kolejna postać z systemem zabij w 1 sec

- Veigar- no no, obszarowy stun, jeśli kupisz deathfire cap(objęcie ognia) to potrafi bez problemu zabić na kombo

- Vladimir - może nie umie zabić na kombo ale naprawde wyciska duże dmg i się leczy + niema many więc go polecam

Tankowie:

- Ammumu - po protsu uwielbiam tego tanka, posiada stuna i obszarowego snara(uwiązanie, osoby nie umieją sie ruszać ani atakować czarami)

- Shen - to jest tank/support potrafi się teleportować do wybranego sojusznika dając mu tarczę + obszarowy taunt(taunt to coś w stylu prowokacji)

- Rammus - tank marzenie 3s taunta + bardzo szybki + ogromna obrona czar zwiększa mu aż 150 armora i 150 resista(resist obrona na magie)

są jeszcze inni ale ja akurat lubie tych ; )

Jeśli będziesz chciał jakieś porady w sprawie buildu to pisz na pw.

@UP

LeBlanc - Trudna

Brand - jak nie skleimy combo to sami leżymy, cza mieć skillshota(ale to nie jest duży problem)

Annie - naprawde trzeba troche ogarnięcie, wiedzieć kiedy mieć stuna etc. Najważniejsze to w teamfightach trafić z misiora

Kennen - nie jest łatwy(a przypomnijmy, że kolega dopiero zaczyna)

Veigar - czy tylko ja wbijam stuna od razu na 5 lvl? Bez tego nie zrobi dużo bo przeciwnicy od "meteoru" poprostu uciekną

Vlad - do czasu kupienia revolvera, WoA i rabadona, jest poprostu słaby.

Co do tanków, sam mam Shena, Amumu i osobiście przepadam za shenem. Ultem nie raz można wkurzyć przeciwnika, bo tarcza jest naprawde potęzna, Amumu wielkie AoE(ult, E(któremu spada cooldown, za każdym razem jak dostaniemu), W)

Rammus bez thornmaila jest na początku troche gorszy od shena na tym samym poziomie. Jednak w lategamie wszytkie trzy tanki przy odpowiednim buildzie są praktycznie niezniszczalne, bądź zniszczalne ale stoisz w walce ok 10 sek. naparzają Cię bez przerwy i sam sie dziwisz, żę żyjesz. Jedynym minusem tanków, że taki DPS(temmo, tristana, graves) na pozór champy, które dużo Ci nie zrobią składają łapke, która zadaje dmg od % hp i mamy problem, bo nas zjadają.

Od postaci dobrych na początek są postacie "recomended"/ "zalecane".

Z magów to : Annie,Katarina,Ryze. Osobiście polecam Ryze, burst ma dobry i jest twardszy niż reszta magów ponieważ budujesz itemy z maną (które dają też resisty : frozen heart, banshee veil itd.). Sensowne buildy masz na mobafire.com (w języki angielskim). Parę poradników po polsku znajdziesz też na leagueoflegends.pl, niestety nie wiem jakiej one są daty.

@UPLeBlanc - TrudnaBrand - jak nie skleimy combo to sami leżymy, cza mieć skillshota(ale to nie jest duży problem)Annie - naprawde trzeba troche ogarnięcie, wiedzieć kiedy mieć stuna etc. Najważniejsze to w teamfightach trafić z misioraKennen - nie jest łatwy(a przypomnijmy, że kolega dopiero zaczyna)Veigar - czy tylko ja wbijam stuna od razu na 5 lvl? Bez tego nie zrobi dużo bo przeciwnicy od "meteoru" poprostu ucieknąVlad - do czasu kupienia revolvera, WoA i rabadona, jest poprostu słaby.

Tak tak, tylko jeśli on jest nowy to również jest podatny na trening, jesli kupił by teraz Leblanc to uwierz że lamił by 20 rund ale ta 21 była by już genialna ; )

Co do Vlada, przyznaje masz racje kompletnie zapomniałem że jest nowy i nie jestem pewny czy w early ogarnął by farmę no ale czemu by nie polecić? może to własnie będzie jego main kto wie... ; )

Teraz gram Katarine, tą postacią gra mi swietnie, i teraz się zastanawiam czy kupić Annie czy Ashe, która lepsza, a i mam jeszcze putanie czy jakaś postać podobna do Katarine za MAX 1000 PZ?

Niestety do 1k ip nie znajdziesz podobnej postaci do Katariny, ale jak uzbierasz 3150ip możesz kupić sobie akali dość podobnie się nimi gra.

Przy okazji ashe czy annie raczej annie będzie lepszym pomysłem(dobry stun pro dmg)

VEIGAR SKILLE

1LVL q

2-E

3-W

4-E

5-w

6-r

7-E

jak nie masz 3 lvl klatki to meteor nic nie da wiec bierzesz kazdy skill na lvl 1 i jak najszybciej klatke na 3 poziom

ramus powinien byc mocny/tani;p jeden z najlepszych w grze

Ap Sion jest łatwy do ogarnięcia :)

buildy,guidy polecam solomid.net na mobafire, build może napisać każdy,na solomidzie także, ale na solomidzie są guidy, które piszą ludzie z 2k elo czyli tworzą buildy z najwyższej półki, dodatkowo, gdy jakiś użytkownik stworzy na prawdę dobry build może on zostać zatwierdzony właśnie przez ludzi z topki. Odnośnie postaci na ap polecam annie,ryze'a(ostatnio pokazał potencjał na IEM ^^),ad carry ashe,tristana,sivir tank malphite,rammus możesz również pobawić się w jungle warwickiem lub pograć masterem yi, który jest idealny na początek. Jak ogarniesz już mniej więcej grę, żeby się nie rzucać,patrzeć na mapkę, pisać mia itd. to zajmij się wtedy ogarnianiem trudniejszych postaci, a i nie kupuj na początku postaci na ślepo lepiej poczekać i wypróbować jak będzie w rotacji, na ślepo kupuj jak już będziesz miał wystarczającą wiedzę o grze.

Ok zacząłem grać Annie, ogólnie gra mi się świetnie niestety często padam, macie może jakieś rady dla mnie jak dawać skille od początku rundy, jak grać, jakie są dla niej skille summonujące bo przeczytałem że flesch i ignite co wy na to zgadzacie się z tym, a no i najważniejsze jak mam się ubierać bardziej na HP, na mane, na obrone , magiczną obrone, na magiczny atak czy jak???

jeśli grasz na Eu West to dodaj mnie do znajomych, to możemy parę gier pograć to może coś potłumaczę itp:) - mój nick Halasimir, nie jestem jakimś pro graczem (przynajmniej się za takiego nie uważam;)), ale trochę już gram i może coś ci doradze w sposobie gry.

VEIGAR SKILLE 1LVL q2-E3-W4-E5-w6-r7-Ejak nie masz 3 lvl klatki to meteor nic nie da wiec bierzesz kazdy skill na lvl 1 i jak najszybciej klatke na 3 poziom

Fajnie... tylko jak teraz będziesz dobijać i z czego będziesz zadawać obrażenia? Tsk, meteor da radę nawet przy 1 poziomie stuna, wystarczy szybko zareagować. Chyba że ktoś ma tenacity, ale mowa o walce z carry (w early).

@op: zamiast cokolwiek kupować (champów znaczy) skup się na tych co masz w rotacji. Spodoba się - pograj nim. Itemy buduj albo wg polecanych, albo wg stron takich jak mobafire.com.

@zax454 gram na EU północ/wschód

moja rada to grać champami w rotacji, a buildy uczyć się samemu tworzyć/patrzeć na przeciwników.

VampireLord na serio masz 1200h? bo to co powiedziałeś o buildzie siona to żartem nie było, a powinno być

tfu sorki pomyliło mi się ja też gram na wschód, więc możemy czasem razem pograć.