Dostepnosc i ceny aktualnych kart graficznych

Siemka,

Co sie dzieje z rynkiem komputerowym? Na rynku nie ma kart ze sredniej polki. W cenach 800-1200zl nie zakupimy zadnej karty graficznej ktora jest sensowna. Aktualnie widze tylko kilka gtx950,960 lub r9 380 lub 380x... To jakis nonsen a ich ceny to jeszcze wiekszy nonsens. Po za tym jak juz znajdziemy np gtx1060 to sa drozsze o 200zl niz ostatnie nam znane ceny. RX470,480,570 i 580 sa niedostepne wogole. Chcialbym szwagrowi zlozyc kompa, ale po prostu sie nie da... Musialbym wsadzic gtx1070 minimalnie... Bo jest dostepny, zas 1050ti jest zbyt slaby, aby go gdzie kolwiek wsadzac... xD Jestem ciekaw co o tym zjawisku myslicie.

Od jakiegoś czasu tak jest jak jeszcze było normalnie to niestety ale ludzie chyba to przewidzieli bo słyszałem że dużo osób kupowało po min 2 i więcej sztuk kart bo przewidzieli że tak będzie jak chcesz kupić lepszą kartę w sensownej cenie to albo czekasz u tego co bierzesz zawsze albo szukasz alternatywnych.

Problemem jest grafika od AMD nie ma na rynku RX 570 i RX 580 bo fabryki mają problem z nadrobieniem zamówień. Co za tym idzie można podniesc ceny tych porównywalnych, czyli GTX 1060. I tak o to gtxa takiego teraz kupisz srednio o 150zl drożej. Trzeba czekać aż sytuacja z dostępnością RXow się unormuje. Oby szybko bo zaraz wychodzi Vega. Bo jak sobie pomyśle że te same fabryki mają problemy z produkcją samych RX 5xx co bedzie jak dojdzie Vega...

Najsmieszniejsze sa te przebitki z cenami. Wczesniej gtx1060 windforce lub G1 kosztowaly w granicach 850-900zl, a dzis musimy zaplacic w granicach 1099-1200zl. To troszku trauma bo pisze o wersjach 3GB, gdzie pare tyg temu mozna bylo w tym przeciale wylapac 6gb lub rx-y 8gb. To musi byc cos grubszego bo nie wierze ze fabryki sie nie wyrabiaja.

http://www.spidersweb.pl/2017/06/radeon-kopanie-bitcoinow.html

Najlepsze jest to że ja teraz sprzedałem rx480 8gb(przesiadlem sie na gtx 1070). Wystawilem go na allegro. Kupiłem go za 1240zl. Po zakonczonej aukcji sam byłem w szoku bo kwota koncowa byla 1720zl :o

http://www.spidersweb.pl/2017/06/radeon-kopanie-bitcoinow.html

Najlepsze jest to że ja teraz sprzedałem rx480 8gb(przesiadlem sie na gtx 1070). Wystawilem go na allegro. Kupiłem go za 1240zl. Po zakonczonej aukcji sam byłem w szoku bo kwota koncowa byla 1720zl 

To żeś zarobił na prawdę jest kryzys ja bym tyle nie dał bo w tej cenie to chyba już masz najtańszego GTX 1070 nówkę i chyba RX 580 najlepszego :P

@FreeQ To mnie chłopie zaskoczyłeś... Ja mam RX470 od Gigabyte G1. Patrzę na allegro a one stoją 1200-1400 na licytacjach. Chyba sprzedam swojego i kupię 1060 6GB. :D

Bierz póki możesz :). Ja ogólnie zrobiłem to nieświadomie :). Dopiero jak zobaczyłem jak ceny mi się podbijają ja aukcji zacząłem czytać o co chodzi. Powiem szczerze że byłem w lekkim szoku :).

Msi Rx 480 8Gb na allegro nawet schodzą po 1900 zł, a pamiętam niedawną promocję na morelach za 1200 zł...

Też się zacząłem dziwić, co się dzieje...

Msi Rx 480 8Gb na allegro nawet schodzą po 1900 zł, a pamiętam niedawną promocję na morelach za 1200 zł...

Też się zacząłem dziwić, co się dzieje...

say wut? o.o jak teraz mozna kupić podstawowego palita za 1800zl (1070 gtx) o.o

co do dostępności to samo było przy 1070/80 gtxie ja czekałem chyba coś ok 2 tyg na kartę dlatego ja bym się wstrzymał do momentu aż będzie dostepny rx lub brać gtx-a

proszę...

http://allegro.pl/radeon-rx-480-msi-gaming-x-8gb-gddr5-gw-30-m-i6860123024.html

http://allegro.pl/asus-geforce-gtx-1070-dual-oc-i6860238506.html

są to piewrsze z brzegu i nie wiem jak prezentowałyby się w porównaniu, ale różnica jest ogromna w porównaniu do cen sprzed killku miesęcy.

Tylko dziwne jest to ze dostępność innych kart graficznych też jest dziwna. Jak szukałem gtx 1070 od palita nigdzie nie mogłem jej znaleźć.

Wiec podsumowujac casulowi uzytkownicy i amatorzy gier komputerowych za zadne skarby nie zloza dobrej jednostki. GTX 1070 kosztuje tyle co prawie caly budzet delikwenta, zas gtx1050ti starczy max na 1,5 roku grania, bo wiemy jak technologia szybko brnie do przodu. Mysle ze sytuacje moze uratowac wlasnie VEGA o ile bedzie miala opcje low i med kart graficznych.

Zaskoczeniem dla mnie tez jest wzrost ceny procesora Pentium G4560 ktory kosztuje juz 300zl na morele.pl, gdzie niedawno kosztowal 239-249zl. Wzrost ceny i od raz sprzedarz opadla bo to widac.

Vega to tylko topowe karty AMD. Wiesz inna kwestia jest to ze kurs dolara skacze :)

https://www.wykop.pl/wpis/24733175/mireczki-wjezdzaja-do-mnie-rx-y-580-8gb-chyba-kazd/ ostra jazda :). Dobra a teraz dla starego cepa. Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tym kopaniem? Kryptowalutami i bitcoinem?

Siemka,

Co sie dzieje z rynkiem komputerowym? Na rynku nie ma kart ze sredniej polki. W cenach 800-1200zl nie zakupimy zadnej karty graficznej ktora jest sensowna. Aktualnie widze tylko kilka gtx950,960 lub r9 380 lub 380x... To jakis nonsen a ich ceny to jeszcze wiekszy nonsens. Po za tym jak juz znajdziemy np gtx1060 to sa drozsze o 200zl niz ostatnie nam znane ceny. RX470,480,570 i 580 sa niedostepne wogole. Chcialbym szwagrowi zlozyc kompa, ale po prostu sie nie da... Musialbym wsadzic gtx1070 minimalnie... Bo jest dostepny, zas 1050ti jest zbyt slaby, aby go gdzie kolwiek wsadzac... xD Jestem ciekaw co o tym zjawisku myslicie.