DOTA 2, LoL, HoN - gdzie większa popularność i "zabawa"

Witam.

Mam do wyboru 3 te gry MOBA, jako że one mnie tylko oczarowały chciałbym wybrać jedną z nich.

Już mówię że community mnie nie obchodzi (czy ogarnięci czy nie) chodzi mi o populacje, gdzie więcej gra graczy (w tym polacy, żeby sb pogadać), gdzie są częstsze aktualizacja. Jeśli chodzi o "zabawę" to mam namyśli gdzie jest więcej trybów gry, różnorodnych ustawień w grze itd.

Chciałbym się też dowiedzieć jak z ich przyszłością tzn. czy w przyszłości nadal będzie dużo graczy, dalsze aktualizacje itd.

Z góry dzięki. :)

http://mmorpg.org.pl/forum/topic/58182-dota-2-lol-smite-jak-tam/

http://mmorpg.org.pl/forum/topic/53786-dota-2-vs-lol/

Odpowiedzi są w zadanych kiedyś pytaniach dotyczące lola i doty.

Co do HoNa, to jest to już gra na "umarciu" i zostali w niej same kozaki. Konkurencja pozamiatała.

Jeżeli chcesz grać z masą ilością ludzi i spotykać polaków na co drugim serwerze to wybieraj z miejsca LoLa.

Co do zabawy to jak komu pasuje. W LoLu masz kilka mapek, a w Docie masz kilka trybów. Twój wybór

Dota jest bardziej złozoną grą więc wiedza w tej grze czasami przechodzi na wygraną w danym meczu. Sposobów jak i co mozna robić w tej grze jest cała masa więc w tym miejscu bardziej bym się pokusił o wybór Doty.

Co do przyszłości tych gier prócz Hona to się nie martw. Z aktualizacjami tak samo.

Aktualnie najwięcej ludzi ma LoL, chociaż Dota 2 posiada ich na tyle by kolejki przed meczem nie były zbyt długie, niezależnie od pory kiedy gramy.

Z aktualizacjami Dota2 i LoL stoją na podobnym poziomie.

Pod względem ilości map LoL ma ich więcej ( 4 mapy, kiedy Dota ma tylko jedną ).

Pod względem możliwości rozgrywki ( możliwości taktyczne/rozbudowy bohaterów ) górą jest Dota 2. Dzieje się tak dlatego że Dota posiada o niebo więcej przedmiotów z aktywnymi zaklęciami, w Dota mamy także możliwość niszczenia drzew, dzięki czemu możemy robić tymczasowo nowe ścieżki. Znacząca różnica leży także w zdolnościach postaci. LoL jest grą "easy for newbie", tzn. zdolności są tak ograniczone żeby ich bezmyślne użycie nie mogło uczynić krzywdy nam i naszym sojusznikom. W przeciwieństwie do LoL-a, zdolności w Dota często oddziałują równocześnie na nas, naszych sojuszników jak i przeciwników, zdolności w kosztach HP potrafią nas zabić ( w przeciwieństwie do LoL-a gdzie skill sam się wyłączy gdyby miał nas zabić ), oraz nic nie ogranicza nas w używaniu naszych skilli na sojuszniku (np. gdyby Thresh był postacią w Dota 2, a nie LoL, to jego latarnia przyciągałaby sojuszników kiedy tylko by jej użył, a nie wymagałaby by sojusznik się na to zgodził, poprzez kliknięcie latarni ). Dodatkowo w Dota 2 mamy mapę z podziałem na poziomy wysokości, np. postać stojąca u góry schodów ma zwiększony zasięg widzenia i zwiększoną szansę trafienia, zaś postać atakująca z dołu schodów ma ograniczoną wizję i jej ataki mogą spudłować.

Dodatkowo Dota 2 wprowadziła system rekompensujący leaverów w grze ( leaver = osoba która wychodzi w trakcie meczu ). W LoL, jeżeli ktoś wyjdzie to musimy męczyć się do końca gry w osłabionym składzie, w Dota 2, jeżeli ktoś wyjdzie, to po 5 minutach mecz jest unieważniony, tzn. możemy go dalej kontynuować, ale można także go opuścić w dowolnej chwili, bez otrzymania jakiejkolwiek kary.

Dodatkową różnicą jest to że w Dota 2 mamy dostęp do wszystkich bohaterów, zaś w LoL, poza 10 bohaterami z cotygodniowej rotacji, wszystkich bohaterów musimy kupować.

Drugą różnicą w zakupach jest to że w LoL musimy kupować bohaterów ( których możemy kupić za realną walutę, jak i walutę zdobywaną w grze ), oraz możemy do nich dokupić skórki ( tylko za realną walutę ) zmieniające wygląd. W Dota 2 nie ma wirtualnej waluty, zamiast niej w meczu mamy szansę na wylosowanie fragmentu uzbrojenia, czyli przedmioty które można ubrać na naszą postać zmieniając jej wygląd ( w Dota 2 zamiast już gotowej skórki, z gotowym wyglądem, kupujemy poszczególne części, np. naramienniki, i sami składamy sobie wygląd naszej postaci ). Poza tym w Dota 2 możemy także kupować zmiany UI oraz nowe pakiety głosów dla komentatora.

Co do przyszłości obu tych gier, to nic nie zapowiada by miały nagle zniknąć.

( Pominąłem w porównaniu HoN, ponieważ od dawna nie grałem w tą grę. Ale w czasie kiedy w nią grałem populacja na serwerach tylko w godzinach szczytu przekraczała 150k ludzi. Do tego gra w większości jest kopią Doty, tzn. prawie identyczni bohaterowie, te same przedmioty w sklepie, itp. )

z mojej strony moge polecić ci jeszcze Smite, naprawde wciągająca moba, aktualizacje są często , częstotliwość wychodzenia nowych postaci, aktualizacji mniej więcej jak w LoL-u , ciekawe rozwiązanie odnosnie oczekiwania na grę , odliczanie od czasu X do zera a nie odwrotnie więc widzisz ile bedziesz czekał na grę, czas ten nie przekracza 2 minut , 5 trybów , ostatnia aktualizacja wraz z nowym bogiem przyniosła tryb Siege. Ogólnie polecam :)

Dla poważynch ludzi polecam Hona ;) Nie ma tu samych Kozaków jest duużo nowych graczy, Niestety nie ma to takiej popularności jak Lol czy Dota, a nawet Smite, gdyż jest o wiele Trudniejszy do ogarnięcia, W Lolu nie ma szans byś wygrał sam grę, Natomiast w Honie, jest taka możliwość i to mi się bardzo podoba ;)

Witam.

Mam do wyboru 3 te gry MOBA, jako że one mnie tylko oczarowały chciałbym wybrać jedną z nich.

Już mówię że community mnie nie obchodzi (czy ogarnięci czy nie) chodzi mi o populacje, gdzie więcej gra graczy (w tym polacy, żeby sb pogadać), gdzie są częstsze aktualizacja. Jeśli chodzi o "zabawę" to mam namyśli gdzie jest więcej trybów gry, różnorodnych ustawień w grze itd.

Chciałbym się też dowiedzieć jak z ich przyszłością tzn. czy w przyszłości nadal będzie dużo graczy, dalsze aktualizacje itd.

Z góry dzięki. :)