Witam.
Mam do wyboru 3 te gry MOBA, jako że one mnie tylko oczarowały chciałbym wybrać jedną z nich.
Już mówię że community mnie nie obchodzi (czy ogarnięci czy nie) chodzi mi o populacje, gdzie więcej gra graczy (w tym polacy, żeby sb pogadać), gdzie są częstsze aktualizacja. Jeśli chodzi o "zabawę" to mam namyśli gdzie jest więcej trybów gry, różnorodnych ustawień w grze itd.
Chciałbym się też dowiedzieć jak z ich przyszłością tzn. czy w przyszłości nadal będzie dużo graczy, dalsze aktualizacje itd.
Z góry dzięki.
DOTA 2, LoL, HoN - gdzie większa popularność i "zabawa"
http://mmorpg.org.pl/forum/topic/58182-dota-2-lol-smite-jak-tam/
http://mmorpg.org.pl/forum/topic/53786-dota-2-vs-lol/
Odpowiedzi są w zadanych kiedyś pytaniach dotyczące lola i doty.
Co do HoNa, to jest to już gra na "umarciu" i zostali w niej same kozaki. Konkurencja pozamiatała.
Jeżeli chcesz grać z masą ilością ludzi i spotykać polaków na co drugim serwerze to wybieraj z miejsca LoLa.
Co do zabawy to jak komu pasuje. W LoLu masz kilka mapek, a w Docie masz kilka trybów. Twój wybór
Dota jest bardziej złozoną grą więc wiedza w tej grze czasami przechodzi na wygraną w danym meczu. Sposobów jak i co mozna robić w tej grze jest cała masa więc w tym miejscu bardziej bym się pokusił o wybór Doty.
Co do przyszłości tych gier prócz Hona to się nie martw. Z aktualizacjami tak samo.
Aktualnie najwięcej ludzi ma LoL, chociaż Dota 2 posiada ich na tyle by kolejki przed meczem nie były zbyt długie, niezależnie od pory kiedy gramy.
Z aktualizacjami Dota2 i LoL stoją na podobnym poziomie.
Pod względem ilości map LoL ma ich więcej ( 4 mapy, kiedy Dota ma tylko jedną ).
Pod względem możliwości rozgrywki ( możliwości taktyczne/rozbudowy bohaterów ) górą jest Dota 2. Dzieje się tak dlatego że Dota posiada o niebo więcej przedmiotów z aktywnymi zaklęciami, w Dota mamy także możliwość niszczenia drzew, dzięki czemu możemy robić tymczasowo nowe ścieżki. Znacząca różnica leży także w zdolnościach postaci. LoL jest grą "easy for newbie", tzn. zdolności są tak ograniczone żeby ich bezmyślne użycie nie mogło uczynić krzywdy nam i naszym sojusznikom. W przeciwieństwie do LoL-a, zdolności w Dota często oddziałują równocześnie na nas, naszych sojuszników jak i przeciwników, zdolności w kosztach HP potrafią nas zabić ( w przeciwieństwie do LoL-a gdzie skill sam się wyłączy gdyby miał nas zabić ), oraz nic nie ogranicza nas w używaniu naszych skilli na sojuszniku (np. gdyby Thresh był postacią w Dota 2, a nie LoL, to jego latarnia przyciągałaby sojuszników kiedy tylko by jej użył, a nie wymagałaby by sojusznik się na to zgodził, poprzez kliknięcie latarni ). Dodatkowo w Dota 2 mamy mapę z podziałem na poziomy wysokości, np. postać stojąca u góry schodów ma zwiększony zasięg widzenia i zwiększoną szansę trafienia, zaś postać atakująca z dołu schodów ma ograniczoną wizję i jej ataki mogą spudłować.
Dodatkowo Dota 2 wprowadziła system rekompensujący leaverów w grze ( leaver = osoba która wychodzi w trakcie meczu ). W LoL, jeżeli ktoś wyjdzie to musimy męczyć się do końca gry w osłabionym składzie, w Dota 2, jeżeli ktoś wyjdzie, to po 5 minutach mecz jest unieważniony, tzn. możemy go dalej kontynuować, ale można także go opuścić w dowolnej chwili, bez otrzymania jakiejkolwiek kary.
Dodatkową różnicą jest to że w Dota 2 mamy dostęp do wszystkich bohaterów, zaś w LoL, poza 10 bohaterami z cotygodniowej rotacji, wszystkich bohaterów musimy kupować.
Drugą różnicą w zakupach jest to że w LoL musimy kupować bohaterów ( których możemy kupić za realną walutę, jak i walutę zdobywaną w grze ), oraz możemy do nich dokupić skórki ( tylko za realną walutę ) zmieniające wygląd. W Dota 2 nie ma wirtualnej waluty, zamiast niej w meczu mamy szansę na wylosowanie fragmentu uzbrojenia, czyli przedmioty które można ubrać na naszą postać zmieniając jej wygląd ( w Dota 2 zamiast już gotowej skórki, z gotowym wyglądem, kupujemy poszczególne części, np. naramienniki, i sami składamy sobie wygląd naszej postaci ). Poza tym w Dota 2 możemy także kupować zmiany UI oraz nowe pakiety głosów dla komentatora.
Co do przyszłości obu tych gier, to nic nie zapowiada by miały nagle zniknąć.
( Pominąłem w porównaniu HoN, ponieważ od dawna nie grałem w tą grę. Ale w czasie kiedy w nią grałem populacja na serwerach tylko w godzinach szczytu przekraczała 150k ludzi. Do tego gra w większości jest kopią Doty, tzn. prawie identyczni bohaterowie, te same przedmioty w sklepie, itp. )
z mojej strony moge polecić ci jeszcze Smite, naprawde wciągająca moba, aktualizacje są często , częstotliwość wychodzenia nowych postaci, aktualizacji mniej więcej jak w LoL-u , ciekawe rozwiązanie odnosnie oczekiwania na grę , odliczanie od czasu X do zera a nie odwrotnie więc widzisz ile bedziesz czekał na grę, czas ten nie przekracza 2 minut , 5 trybów , ostatnia aktualizacja wraz z nowym bogiem przyniosła tryb Siege. Ogólnie polecam
Dla poważynch ludzi polecam Hona Nie ma tu samych Kozaków jest duużo nowych graczy, Niestety nie ma to takiej popularności jak Lol czy Dota, a nawet Smite, gdyż jest o wiele Trudniejszy do ogarnięcia, W Lolu nie ma szans byś wygrał sam grę, Natomiast w Honie, jest taka możliwość i to mi się bardzo podoba
Witam.
Mam do wyboru 3 te gry MOBA, jako że one mnie tylko oczarowały chciałbym wybrać jedną z nich.
Już mówię że community mnie nie obchodzi (czy ogarnięci czy nie) chodzi mi o populacje, gdzie więcej gra graczy (w tym polacy, żeby sb pogadać), gdzie są częstsze aktualizacja. Jeśli chodzi o "zabawę" to mam namyśli gdzie jest więcej trybów gry, różnorodnych ustawień w grze itd.
Chciałbym się też dowiedzieć jak z ich przyszłością tzn. czy w przyszłości nadal będzie dużo graczy, dalsze aktualizacje itd.
Z góry dzięki.