Zastanawiam się w którą grę zagrać, więc proszę o wymienienie ich zalet i wad oraz o opinie, która gra jest fajniejsza.
Dragon Nest vs Divine Souls
Napisz na jakich cechach Tobie głównie zależy bo te gry nie są do siebie ani trochę podobne. Inaczej zamykam temat ponieważ zaraz nadejdzie tu zalew fanów DN i DS.
Jak napisal cracked, powinienes troche dokladniej sprecyzowac, pod jakim wzgledem ogolnie chcesz je porownac.
No ale postaram sie opisac to troche ogolnie.
Obie gry polegaja na instancjach/dunegonach, w których wybieramy poziom trudnosci.
Obie gry są HnS (Hack 'n Slash), czyli w systemie non-target, co powoduje ze rozgrywka w obu grach jest dość dynamiczna.
Ale to pewnie wiesz
:
- Wersja SEA: Cherry Credits
Gra ciekawa, ogólnie fajnie mi sie grało w becie, wbiłem max lv (24 w czasie bety) BowMasterem.
Solowanie dungeonów na poziomie ,,Abyss'' - najtrudniejszy, daje wieeeele frajdy (zazwyczaj co chwile mamy mini-bossa, z ktorego mozna fajne rzeczy wydropic). Wielu mówi gra jest nastawiona na gre w grupie, tutaj mozna sie sprzeczac, mozna grac w pt, co zmniejszy nam konsumpcje ABP przy wejsciu do dungeonu (ABP - Altea Blessing Points, odpowiednik FTG system, tyle ze tutaj daje ona tylko dodatkowy exp, jak Ci sie ABP skonczy to nadal mozemy wchodzic do dungów, tyle ze bez bonusowego expa.), ale równie dobrze mozna grac samemu, na wyzszym lvlu ciezko bedzie solowac dungi na ,,Abyssie'', ale od czego jest poziom ,,Master'' .
Ogólnie polecam znaleźć fajna zgrana Gildie, i cieszyć się grą.
PvP jeszcze nie wypróbowałem, bo niestety nie było go w becie.
Zalety:
+ ABP, zamiast FTG system
+ 5 poziomów trudności w dungach. ( Easy - Normal - Hard - Master - Abyss)
+ Dużo questów - nie tylko ,,przynieś, zabij etc.'', sa tez Q w ktorych mamy cos znalezc etc., ale tutaj liczy sie bardziej Fun z ,,ciachania'' niz z robienia Q.
+ Ciekawa fabuła - jezeli ktos nie omija filmików/dialogów, to mozna sie fajnie wczuc
+ Dużo klas (Class advance na: 15-45):
- Warrior >> Mercenary/Swordman >> .../...
- Cleric >> Priest/Paladin >> Bishop/Crusader
- Archer >> BowMaster/Acrobat >> Sniper/Sharpshooter
- Mage >> Elemental Lord/Force User >> .../...
+ ,,Blokada'' na poty podczas pojedynków PvP
+ Stosunkowo latwe ulepszanie przedmiotow (na poczatku ;P)
+ Wygląd Skilli
Wady:
- Niektóre bugi, np: zblokowanie sie w drzwiach etc., ale to bylo w becie, miejmy nadzieje ze sie naprawi...
- Brak AH (Auction House), przez co duuuzo ludzi spamuje na chacie i nie mozna nic przeczytac - maja wprowadzic AH w becie, wiec ta wada zniknie.
- Brak mozliwosci ,,bloku'' - jednak mamy uniki/dashe w bok/przod/tyl, co daje nam duuzo mozliwosci
- Dość trudny Q na Job Advancement dla lucznika na 15 lv... - tak ode mnie.., robilem go 3 godziny xD (strzelnica - nie pozwol przebiec 30 pieskom..., Masakra xD)
I taka ostatnia cecha:
+/- Cukierkowa grafa - dla jednych jest to zaleta, dla innych wada.
:
- Outspark
Takze gralem, wbilem bodajze 26 lv Slasherem.
Tutaj solowanie dungów to dziecinnie latwa sprawa, ogolnie do tego 26-27 lvla, wszystko bralem solo, bez problemu, nie czulem tej adrenalinki ;/
Tutaj gra w pt to szybsze wykonywanie dungów, i mniejsza strata FTG, dzieki czemu mozemy wiecej razy wejsc do dunga, wiec tutaj jak najbardziej powinno sie grac w pt. W tej grze mamy takze nieszczesny FTG system, ktory uniemozliwia nam wejscie do dungów, po jego wyczerpaniu..., pare osób moze powiedziec ze to dobra rzecz, ktora zapobiega odskoku No-Life'ów of normalnych graczy, jak kto uważa.
Brak adrenaliny w PvE wynagradzaja nam tutaj areny PvP. Mozemy na nich grac 1vs1, jak i 4vs4, co jest ciekawe .
Za gre na arenie dostajemy pare pkt. FTG dzieki ktorym mozemy ponownie wbijac do dungów
Jw. powinnismy znalezc dobra gildie, zbierac pt, i nie tracic tak duzo FTG jak przy grze solo.
Zalety:
+ ,,Normalna'' grafa
+ Areny PvP nie tylko 1vs1
+ Questy - niestety w 80% ,,Idź, zabij'', ale podobne sa w DN, no moze z malymi wyjatkami., Jednak Q ubarwiaja obie gry ^^ - jest co robic
+ Mozliwosc Bloku jak i uników.
+ AI potworów na najtrudniejszym poziomie, dosc czesto potrafia zaslonic sie tarcza, czy sparowac nasz atak
+ Mozliwosc ,,lapania'' przeciwników
+ Posiada AH
Wady:
- Mała ilosc klas (tylko 4, niestety bez rozwoju - ofc. mamy skille etc.):
- Fighter
- Slasher
- Mage
- Priest
- System FTG (przynajmniej dla mnie..)
- Poty w PvP (przeciez pamietamy co sie dzialo w Metinie..., dziecko potowalo bo nie bylo cooldowna na poty...,), tutaj chociaz mamy cooldown na te *** poty w PvP ;d
Sam wybierz, ja proponowalbym, zebys sciagnal Divine Souls przed betą DN, i wypróbował. Później zagraj sobie w DN, i sprawdź co bedzie Ci sie bardziej podobało.
Ja preferuje Dragon Nesta, grałem w Divine'a i jakos nagle o nim zapomnialem, juz nie pamietam dlaczego, cos tam wyszlo chyba nowego i sie przerzucilem. Ale ostatnio wbilem zeby obczaic te nowa klase - priesta, jednak gra nie zatrzymala mnie na dluzej ;/
Btw. chyba mój pierwszy ,,dość'' sensowny post na tym forum ;D
Pzdr.
Poty w DS nie maja znaczenia przy dmg jaki sie tam zadaje ;p Pvp jest calkiem ciekawe, ale jednak za bardzo schematyczne... Wiekszosc fighterow gra na jedno combo... Magowie to ciekawa klasa, pajaczki, zamrazanie, sciany ognia pozwalaja troche w pvp sie zabawic, ale dmg jest stanowczo za male, jak na maga... Przez co pvp magiem polega na ciaglym uciekaniu, a i tak taki fighter moze jednym combem zniweczyc twoje 2 minuty ciaglego uciekania i kombinowania... No ma jeszcze jedna mozliwosc- tzn permanent freeze... Z tego praktycznie nie da sie uciec jesli umie sie to dobrze wykonywac... Ale jak dla mnie to nawet bardziej lamerskie od gry fighterem na jedno combo... Najciekawsza postacia w pvp wg mnie jest slasher... Dziewczyna jest najwszechstronniejsza i jej walki wygladaja najciekawiej... Nie jest przepakowana, ale walka nia sprawia prawdopodobnie najwiecej przyjemnosci... O priescie nie jestem w stanie duzo powiedziec, walczylem z nimi tylko przeciw gm, ktorzy niezbyt ta postac ogarniali ;p
Ogolnie pvp w DS jest prostsze, mniej zroznicowane, bardziej schematyczne... Plusem moze byc to, ze latwiej jest uciec przed przeciwnikiem (o ile nie laguje, to zmora tej gry w pvp)... Z online tez jest duzo gorzej, co prawda jak ost gralem miesiac temu to bylo juz lepiej, ale jak zaczynalem to tylko wieczorem dalo sie zawalczyc pvp z kimkolwiek, w srodku dnia pokoje pvp bywaly puste dlugo...
Tak naprawde to DS jest taka ubozsza wersja takich no-target jak DN... Gra, ktora miala przygotowac grunt pod te lepsze tytuly, ktore nadeszly po niej ;p
Trochę grałem w DN i DS, i powiem Ci jedno - jeżeli wytrzymujesz grafikę w DN to jesteś kozak - ja bym wybrał DS...
Trochę grałem w DN i DS, i powiem Ci jedno - jeżeli wytrzymujesz grafikę w DN to jesteś kozak - ja bym wybrał DS...
Grafika w DN nie jest zla, chociaz lepiej sie patrzy na te z DS, ja nadal proponuje zebys sobie sciagnal obie i porównał, ciezko jest polegac na ocenie innych, najlepiej wypróbowac samemu
Grałem już w DS i szybko mi się znudziło, a w DN zamierzam zagrać. Grafika dla mnie nie jest najważniejsza. Liczę na to, że DN jest ciekawszy od DS.
Taa grafika... Wiesz jak zaczynalem swoja przygode z grami mmo te prawie 10 lat temu liczyly sie zupelnie inne rzeczy...
Skoro DS ci się szybko znudziło to w przypadku DN nie będzie inaczej. Moim zdaniem nie różnią się aż tak.
Jestem ciekaw co powiesz po rozgrywce w DN ale nie wypowiadaj się po 1h gry.
Jeśli chodzi o mnie to wole DN.
Pozdro i powodzenia w DN.
Polecam Divine
Jedna i druga produkcja to nudny syf. Skoro jednak mam wybierać spośród tych 2 produkcji to chyba jednak DN jest nieznacznie lepsze.
Polecam Divine
Staaary, przekonałeś nieprzekonanych. Siła Twoich argumentów jest wyjątkowo silna! Rzucam DN, idę grać w divine - NA-ŁO-GO-WO!
Co do tematu - jeden woli piwo, drugi żyto. Wg mnie stanowczo bardziej dynamiczny i grywalny jest DN - jeśli komuś nie podpasowują orientalne klimaty to Divine może wydawać się lepszy, ale żadna grafika nie zabije nudy, którą zionie z DS - szczególnie melee klasami.
Btw. wie ktoś jak wygląda sprawa z IS u CherryCredits? Nigdy nie grałem w gry od tego wydawcy, poza CBT Dragon Nesta i nie wiem czego oczekiwać po OBT.
Polecam Dragon Nest, ale lepiej "zaczekać" na wersję EU.
DN ma super grafikę i nie rozumiem o co się rozchodzi, może gracze na tym forum nie gustują w takiej grafice lecz nawet jeżeli komuś takowa się nie podoba
polecam zagrać tak czy siak ;] Co do wersji EU to może za 5 lat będzie. Ostatnimi czasy Nexon ładnie jedzie...
Osobiście grałem w DS, 21lvl slasher i znudziła mi się. Z niecierpliwością oczekuję OBT Dragon Nest. Z gameplay-ów sądze że owszem DS ma lepszą grafikę, która przypadnie bardziej osobą nie przepadającą za "cukierkową", mangową grafikom. Sądzę że jakość jest ważniejsza od efektu wizualnego bo Minecraft na pewno ma fanów nie przez grafikę . Podsumowując, jak napisał kolega wyżej: "jeden woli piwo, drugi żyto", DS będzie miało swoich graczy, a DN swoich, sam jednak proponuję zwrócić uwagę na DN.
Pozdrawiam
Zastanawiam się w którą grę zagrać, więc proszę o wymienienie ich zalet i wad oraz o opinie, która gra jest fajniejsza.