Dragon Nest vs Vindictus vs C9

Tak jak w temacie, co sądzicie, co lepsze? Czym różnią się dane gry?

Eee wyglądem, klimatem. Jeśli lubisz anime DN, jeśli nie C9.

Jesli lubisz dynamiczne pve i nielubisz ograniczen w rodzaju staminy to C9.

Jak w c9 jest stamina ....

Dragon Nest - większość skilli które lecą, lecą i biją wszystko po drodze, takie ruchome aoe coś jak w Lunii
Vindictus - tutaj bardziej się skupia na celowaniu
C9 - badziewie, chińska jakość

Dokladnie. C9 zbyt pózno dotarł do nas. Gdyby trafil w nasze rejony przed vindictusem to moze bylby to hit a teraz robią z tego typowego priva. Jesli to bedzie twoja pierwsza stycznosc z Vindictusem to musisz sie spiąc bo o kase na eq moze byc ci trudno.

A jak z populacją w Dragon Nest oraz w Vindictusie?

Wręcz przeciwnie. C9 jest najlepsza pozycja z tych 3tytulow.

Ktoś wspomniał ze w dn są tak jakby wszystkie skille aoe. Tylko ze we wszystkich tytułach działają skille na tej samej zasadzie. Bierz wszystko w okół.

Vindicus jest najgorsza pozycja z tych trzech. Może i pve jest nieco lepsze, ale nudzi się po bardzo szybkim czasie, a jeśli dla ciebie choć w najmniejszym stopniu liczy się pvp, to vindicus, można śmiało powiedzieć, go nie posiada, bo to co jest w tej grze pod nazwą pvp to śmiech na sali.

Drugie miejsce zajmuje dn. Dragon nest wg, mnie o wiele bardziej się nudzi, możliwe dla tego, że pvp nie jest dobrze zbalansowane. A ja w pvp w C9 spędzam mnóstwo Czasu.

C9- wydaje mi się ze ma najwięcej graczy z tych trzech tytułów. Pve podobnie jak i w dn i vindicusie musisz robić po pare razy ale mi się nie nudzi z racji opcji intruzów, gdzie ludzie mogą ci wpaść na dunga i go przejąć.

Jeśli chodzi o craft to crafcilem tylko w C9 na dużą skale a w dn tylko ulepszalem. Ale powiem ze craft w C9 przypadł mi do gustu, Zwłaszcza jak udało ci się sporo zarobić.

Pvp z tych trzech gier ( w sumie to z dwóch bo vindicusa nie ma co nawet wliczac) ma najlepsze właśnie C9. Jak przyjdzie rozegrać rankedy to emocje są duże, zwłaszcza przy wyrównanych walkach.

Ogólnie to wszystkie gry warto sprawdzić, vindicusa dla dobrego systemu pve, dragon nesta i C9 dla całokształtu, z podkreśleniem craftu i wybijajacego się ponad poprzednie tytuły pvp.

Ogólnie ja jestem fanem C9 i to jego uważam za najlepszego, a opinie swoją opieram na większym albo nieco mniejszym czasie gry we wszystkie Trzy tytuły. ( dn zacząłem od cbt i długi okres obt, vindicus amerykańska cbt chwile a potem obt eu wersja, c9 od pierwszej cbt do teraz)

Vindictus - Najlepsze PvE z calej trójki.

Dragon Nest - Ciekawe PvE (lepsze niż w C9 ale gorsze niż w Vindictusie i spoko PvP dużo gorsze od tego w C9 ale lepsze niż w Vindictusie).

C9 - Najlepsze PvP z całej trójki, które przytrzymało mnie na dość długo. W sumie jedyny powód przez który odeszłem z gry to niesprawiedliwy ban ze strony Webzenu (kupno eq, który ktoś stworzył wykorzystując exploit/bug gry).

@Down Dokładnie, wiele osób miało podobne problemy

Moze i c9 byloby lepsze gdyby nie webzen. Ja dostalem bana bo na reaperze nie moglem przejsc jednego dunga(caly czas wpadalem w textury). Zglosilem im to a oni mi dali Tajemniczy prezent w ktorym znajodwal sie permik za uzywanie czitow o.o. Dziękuje z takim wydawcą. Wypisywalem mase ticketow ale wszystkie odpowiedzi sprowadzaly sie do "Zamknij sie i nie pyskuj"

C9 PVP, jednak nie dla mnie. Graficznie wolę coś podobnego do anime/ kreskówkowej grafiki. Nie lubię oglądać anime, jednak w takie gry z chęcią gram. Musisz sobie odpowiedzieć jaki typ do ciebie pasuje, bajeczna grafika czy chiński/japoński wygląd postaci.

C9 pvp, grafa godna, grywalnosc, grałem w dn rok potem w vindi pół roku.i c9... Znowu do do tego wróciłem jest najlepsze

Stary. Powiedz mi gdzie ty widzisz ambitna grafe w c9. Co więcej. Optymalizacja tak kuleje, ze masakra. Vindek lata mi na full bez zadnej scisnki a c9 na medium haczy? cos mi tu nie gra.

C9 ma grafike w porzadku. Ty masz cos z dyskiem twardym lub sterownikami. Optymalizacja jest na dobrym poziomie. Ale wiesz przy duzej ilosci graczy gra moze zgrzytac, to normalne. C9 czy Vind przy duzej ilosci uzytkownikow mam od 25 do 60 fps, na instancjach ze 120. Nawet Dragon Nest moze miec spadki fpsow zwlaszcza w Saint Heaven gdzie na ekranie mamy setki graczy. Te 3 gry sa na roznych silnikach graficznych wiec nie mozna porownywac ich. Kazdy zostal inaczej zoptymalizowany. Wg mnie aktualnie warte uwagi jest Dragon Nest i C9. Najwiecej updejtow i graczy. Nawet ostatnio pogrywam w C9 dla najlepszego pvp na swiecie. Jesli ktos uwaza inaczej powinien zakupic okulary.

"C9- wydaje mi się ze ma najwięcej graczy z tych trzech tytułów. Pve podobnie jak i w dn i vindicusie musisz robić po pare razy ale mi się nie nudzi z racji opcji intruzów, gdzie ludzie mogą ci wpaść na dunga i go przejąć."

ha ha ha jesteś śmieszny . C9 nie ma najwiekszej populacji. Jesteś strasznie zapatrzony w c9 ale to nie znaczy ze jest najlepsze we wszystkim

Zacznijmy od PVE .Przede wszystkim popatrzmy na Pve. C9 ma najnudniejsze najbardziej monotonne i najmniej wymagające pve z tych tytułów. Co do jakości pve najlepiej postawiłbym vindictusa z racji tego że można podnosić różne przedmioty i ciskac nimi we wrogów . Dragon Nest też nie ma nudnego pve a plusem są ciągłe raidy na nesty itd.

PvP - najlepsze PvP z tych trzech tytułów ma zdecydowanie C9. bardzo fajne areny wciągają na długie godziny. Potem postawiłbym Dragon nesta gdzie oprócz team pvp , deatmatchy mamy tez ghoul mode (gdzie wcielamy sie ghoule i biegami i zabijamy). Na dużym poziomie stoi też rank pvp a codziennie organizowane są walki za które można wygrać itemy z item shopu i inne pierdoly ;p . Najsłabsze pvp vindictus.

Populacja zdecydowanie dragon nest ( są 3 wersje gry na każdej masa ludzi ) c9 nie ma aż tak dużo choć też nie świeci pustkami . Vindictus podobnie.

teraz wypiszmy plusy i minusy

C9

Plusy

-Świetne PvP

-Duża liczba klas postacii

-efektowne skille szczególnie Ultimate Furry

-system invade (wbijanie sie na dungeona i rozwalanie innych)

Minusy

-bardzo monotonne niewymagające pve

-słaby balans postaci (taoist miażdży na pvp)

-Firma która nie wydaje sie dbać o tytuł organizując eventy czy wzbogacając fabułe poza dodawaniem kolejnych kllas postaci i jump eventow

Dragon Nest

Plusy

-Dużo klas postaci

-Świetny End game

-bardzo dobry rozbudowany craft

-Bardzo efektowne skille (według mnie najbardziej z tych trzech)

-Dużo eventów dla graczy (mowie o eurpejskim serwerze)

-Najlepsze raijdy z wszystkich trzech tytułów

-Rozbudowana gra w party - masa dungeonów do gry w grupie i czego brakuje w poprzednich tytułach każdy ma role w pt np buffer healer dps tank freezer itd

Minusy

-Brak balansu na pvp i pve

-niektórym klasą ciężko jest znaleźć pt jednak jest to cały czas poprawiane i cały czas się zmienia.

-dla niektórych minusem może byc "cukierkowa" grafika

Vindictus

Plusy

-mroczny klimat

-możliwość podnoszenia z ziemi przedmiotów i rzucania we wroga

- bardziej zniszczalne środowisko niż w poprzednich tutułach

-bardzo wymagające walki z bossami

Minusy

-nieciekawe pvp

- po dłuższym czasie pve staję się monotonne

Ogólnie za całokształt najwyżej oceniłbym Dragon nesta ze względu na efektowne skille ogólną dynamikę . Dla mnie jest najbardziej wciągający zmusza do gry w pt z "rolami" a firma cały czas dba o gre organizując eventy. Na drugim miejscu postawiłbym c9 ze względu na genialne wciągające pvp i świetnie wyglądające skille. ostatni vindictus szybko sie nudzi i jest monotonny.

W trzy gry grałem, osiągnąłem w miarę wysokie poziomy. Jeżeli lubisz wymagające bossy przy których trzeba naprawdę się napracować to tylko Vindictus. Jeżeli szukasz pvp - C9. Dragon Nest natomiast oferuje efektowne skille, cukierkowy klimat i całkiem przyjemne, aczkolwiek łatwiejsze walki z bossami niż ma to miejsce w vindictusie.

@up

Jeżeli mówisz, że Dragon Nest jest bardziej dynamiczny niż Vindictus to są dwie opcje:

a) nie grałeś w Dragon Nesta

b ) nie grałeś w Vindictusa

W DN możesz sobie biegać w kółko i naciskać 1,2,3,4,5,6 aby rzucić kilka skilli. W Vindictusie musisz się napracować aby dojść do bossa, a dopiero na bossie zaczyna się zabawa. (Nie mówię tutaj o raidach bo to inna bajka, każdy boss = inna taktyka)

Pav. Widać też nie masz dużego pojęcia co piszesz. Taoist miażdży na pvp ? Śmieszne. Widać że byłeś bardzo zaawansowanym, 25 lvlowym graczem. Popatrzmy... Ranking ostatniego miesiąca w pvp:
Serwer US - Akene: Taoista 17 miejsce

Serwer EU - Rahkdan: Taoista 8 miejsce

Serwer SEA - Acharon: Taoista 17 miejsce

Gdyby był faktycznie tak op jak mówisz, to byłby przecież w czołówce, pierwsze 4 miejsca co najmniej. A tak? No, widać, znawca.

Teraz odniosę się o popularności względem ciebie:

Po pierwsze, i najważniejsze, powiedziałem, że mi się tak wydaje. Ty też nie wiesz czy dn ma więcej.
Ale jako argument podałeś to, że dn ma 3 serwery. Spoko, tylko, że c9 ma tyle samo.

Kolejna rzecz. Pve zarówno w c9 jak i dn jest monotonne. Taka prawda. Tego nie zmienisz, a i zaprzeczyć nie można.

Ogólnym minusem c9 faktycznie jest firma, bo webzen to webzen, ale w c9 nie jest źle pod ich skrzydłami. A i eventy były, chociażby na halloween czy nowy rok czy mikołaja.
DN zapewnie tak samo miał, a to, że c9 miał jump eventy, no to co z tego? Skilla tym nie nabędziesz, a przynajmniej jak dostaniesz ten 20 lvl, to oszczędzisz sobie tych pare godzin bicia nic nie wymagających dungów i od razu zaczniesz testować sobie klasę jaką chcesz.

@dizzy

To, że walki z bossami i dojście do nich sprawia trudności i jest wymagające, nie znaczy, że owe dungi są dynamiczniejsze od tych w dn

Pav. Widać też nie masz dużego pojęcia co piszesz. Taoist miażdży na pvp ? Śmieszne. Widać że byłeś bardzo zaawansowanym, 25 lvlowym graczem. Popatrzmy... Ranking ostatniego miesiąca w pvp: Serwer US - Akene: Taoista 17 miejsce Serwer EU - Rahkdan: Taoista 8 miejsce Serwer SEA - Acharon: Taoista 17 miejsce Gdyby był faktycznie tak op jak mówisz, to byłby przecież w czołówce, pierwsze 4 miejsca co najmniej. A tak? No, widać, znawca. Teraz odniosę się o popularności względem ciebie: Po pierwsze, i najważniejsze, powiedziałem, że mi się tak wydaje. Ty też nie wiesz czy dn ma więcej. Ale jako argument podałeś to, że dn ma 3 serwery. Spoko, tylko, że c9 ma tyle samo. Kolejna rzecz. Pve zarówno w c9 jak i dn jest monotonne. Taka prawda. Tego nie zmienisz, a i zaprzeczyć nie można. Ogólnym minusem c9 faktycznie jest firma, bo webzen to webzen, ale w c9 nie jest źle pod ich skrzydłami. A i eventy były, chociażby na halloween czy nowy rok czy mikołaja. DN zapewnie tak samo miał, a to, że c9 miał jump eventy, no to co z tego? Skilla tym nie nabędziesz, a przynajmniej jak dostaniesz ten 20 lvl, to oszczędzisz sobie tych pare godzin bicia nic nie wymagających dungów i od razu zaczniesz testować sobie klasę jaką chcesz. @dizzy To, że walki z bossami i dojście do nich sprawia trudności i jest wymagające, nie znaczy, że owe dungi są dynamiczniejsze od tych w dn

Jedna poprawka w c9 był jump event do 50lvl'u

No ok. Temat sie ciagnie i ciagnie. Kazdy cos dodal od siebie. Podsumowujac C9 i DN na dzien dzisiejszy kroluja. Vindictus odstaje bardzo. Lubisz powazna grafike z konkretnym systemem pvp to C9. Lubisz cukierkowa mangowa grafike i swietny system pve i rajdow? DN. Vindictusa nie polecam od siebie. Nie wiem, autor tematu chcial znac opinie czy bedzie szukal ekipy?

Dla mnie jakby wybierać dungenówkę to C9 albo DN. Jeśli wolisz spokojniejszą grę to DN, a jeżeli PVP w którym bolą paluszki od klawiszy to C9.