750?
Interesujące... zestawy z topowymi grafikami i i7 3960X wykreconym na 4,5GHz biorą ~500W podczas grania.
Mowa oczywiście o mocy pobieranej z gniazda... warto zaznaczyc iz ta i7'ka jest bardziej prądożerna od i5 czy zwykłych i7.
750?
Interesujące... zestawy z topowymi grafikami i i7 3960X wykreconym na 4,5GHz biorą ~500W podczas grania.
Mowa oczywiście o mocy pobieranej z gniazda... warto zaznaczyc iz ta i7'ka jest bardziej prądożerna od i5 czy zwykłych i7.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy ta karta: http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-dual-x-r9-270x-2gb-gddr5-oc-with-boost-11217-01-20g-611373/
wystarczy do grania w D3: RoS czy muszę porywać się na np.: http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-270x-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-dp-r9270x-dc2t-2gd5-610688/ ??
Oraz jaki będzie przyrost wydajności w porównaniu do mojej obecnej karty?
Różnice w tych kartach są znikome z racji iż to są te same karty, maja inne taktowania.
Pamiętaj iz Sapphire ma również tylko 2lata gwarancji w porównaniu do Asus'a.
P.S. R9 270 jest równie wydajną na tych samych taktowaniach.
Ale nawet topowa platforma weźmie te 450W/500W z gniazdka, więc masz zapas.Gadaliśmy o tym kiedyś... jak wspomniałeś to jest ta różnica zdań
Zgadzam się z tobą. Tzn nie do końca. Mainstreamowa platforma oparta na top podzespołach weźmie te 450+- Wat i zasilacz 550 ją pociągnie. Jednak Zasilacz nie ma wiecznie tych 550 Wat. Zużywa się. Po roku bądź dwóch może się okazać że zacznie niewydalać bo jego moc spadnie. Jeszcze dochodzi taki problem że niektóre zasilacze mają 550 wat tylko z nazwy...
Dlatego pisząc ogarnięte zasilacze mam na myśli sprawdzone konstrukcje które są pewne... nie jakieś no name albo budżetówki.
Co do samego faktu iż bierze ~500W bierze tyle ze ściany więc zasilacz dostarcza mniej mocy do podzespołów bo dochodzą straty w postaci ciepła.
A biorąc przykładowo taki 500Watowy zasilacz z certyfikatem 80plus Bronz mamy 82% sprawności (85% przy 50% obciążeniu) więc 500W minus 90W (czyli 18% które zostaje stracone) daje nam 410W które jest dostarczane podzespołom, a przykładowo dobry zasilacz 500W może dostarczyć jakieś ~480W (to tylko przykładowe cyfry).
Jako iż miałem pytania jak to jest z certyfikatami, postanowiłem od razu (gdy jest o tym mowa) napisać jak to mniej więcej wygląda.
Mając tą samą platforme przy zasilaczu z Bronz'em zasilacz ze ściany bierze powiedzmy 500W natomiast już przy Goldzie będzie to dajmy na to 450W.
Obciążenie się zmienia? NIE, natomiast mamy inne straty (wydzielane ciepło).
Warto zaznaczyć iż w przypadku podzespołów komputerowych mamy tendencje spadkową co do pobieranego prądu, wiec branie zasilacza o dużej mocy... mija się trochę z celem, chyba ze planujemy w późniejszym czasie rozbudowę o dodatkową karte itd.
P.S. Oczywiście w tym że zasilacz z czasem traci część swojej mocy (jak każdy podzespół ulega degradacji) to się zgodze.
Ale wiesz ile konkretnie traci? Mowa oczywiście o nowych sprawdzonych konstrukcjach... nie jakiś Taganach/Codegenach czy innych (co się kiedyś stosowało). Bo jeśli tego nie jesteś w stanie określić to nie ma sensu twoje myślenie (bez urazy) bo w takim wypadku może i 700W zasilacz z czasem nie podołać obciążeniu 500w (OCZYWIŚCIE SZCZERZE W To WĄTPIE, lecz pisze jako przykład), Mówiąc krócej nie wiesz ile konkretnie traci, nie ma sensu nad tym rozmyślać natomiast warto zaznaczyć to jest fakt.
Ciut się rozpisałem
Mam nadzieje że idzie się doczytać o co chodzi... bo wiem iż trochę chaotycznie potrafię pisać
EDIT:
A jako przykład może posłużyć choć by STEAM MACHINE, gdzie majac nawet topowe podzespoły (jak GTX 780) jest zasilacz 450Watowy z certyfikatem 80plus gold, czemu? Bo to starczy.
Oczywiście tam odchodzi taka kwestia jak OC, kto wie może nawet troche taktowania mają zbite, niemniej jednak STARCZY.
Ale Certyfikaty mnie nie interesują , prąd który zasilacz bierze ze ściany również nie.
Ze ściany idzie 230 Vat , natomiast na podzespoły liniie po 12v / 5 v / 3v itp .
Waty i certyfikaty o których mówisz to zużycie prądu z gniazdka. Mnie natomiast interesuje to co powstaje po przekonwertowaniu tych 230v/500W Czyli linia główna linia 12 volt która dostarcza głównym podzespołom prąd.
Przykładowa hipotetyczna sytuacja.
Zasilacz A pobiera z Gniadka 500 Wat/230 v i przetwarza je na :
490w/12 vt linia 1
170w/ 3.3 + 5 v linia 2
15 W/ 5 v linia 3
Jeśli do zasilacza A podepniemy zestaw komputerowy który zasysa :
470 wat linia 1
70 wat linia 2
5 wat linia 3
To po roku bądź dwóch kondensatory odpowiedzialne za Linię 1 spuchną z powodu tego że chodzą cały czas w stresie.
Wtedy zasilacz mimo że nadal będzie ciągnął 500 wat z gniazdka to nie będzie zapewniał odpowiednich watów dla linii nr 1 bo jej max waty spadną do około 400. I zaczynają się cyrki , pomimo że dla linii nr 2 i nr 3 nadal będzie
full sprawność.
I żadne teorie czy testy mnie nie obchodzą bo mam własne doświadczenie w tej kwestii.
Po czytaniu waszych wypowiedzi na temat zasilacza, zwykły zjadacz chleba może dojść do wniosku, że nie istnieje dobry zasilacz na rynku.
Wyciągając informacje z postów DivumHerold, twórca tematu powinien wziąć http://www.morele.net/zasilacz-enermax-epm1500egt-442484/ - po 80 latach jak spadnie o te 1000W, będzie się martwił o jego wymianę.
Kiedyś wymieniałem sprzęt i pod Pentium Dual Core + 250gts palita "znawca" w sklepie mi mówił, że 500W conajmniej na taki sprzęt. Przez 4-5 lat, a może i więcej działa na fortronie 400W, OC robione na samym procu o 80% + karta też, ogrywane dużo gier, jakie tylko wychodziły, i jedyne co spuchło to głowa sprzedawcy ze zdziwienia, że to jeszcze działa. Ostatnio przy zmianie kompa miałem to samo, pod 550ti + i3 proponowali mi 700W (pewnie taki mieli na sklepie). Od 2 lat lata na 500W i nie zamierza przestać. W przyszlości, jak można mniej więcej określić dalej będę celował w przedział (już pozostając przy Intelu/Nvidii) w coś z segmentu i3/i5 + 850/860 | 950/960, więc z tym zasilaczem planuję dożyć szczęśliwej starości
Twórca tematu prawdopodobnie będzie brał Radeona R9 270. Podejrzewam, że przy przyszłej wymianie sprzętu również nie będzie się interesował CrosSLIFire, ani Titanami X2 II Ver2, więc polecanie czegoś 550+ chyba mija się z celem ?
Po czytaniu waszych wypowiedzi na temat zasilacza, zwykły zjadacz chleba może dojść do wniosku, że nie istnieje dobry zasilacz na rynku.Wyciągając informacje z postów DivumHerold, twórca tematu powinien wziąć http://www.morele.net/zasilacz-enermax-epm1500egt-442484/ - po 80 latach jak spadnie o te 1000W, będzie się martwił o jego wymianę.Kiedyś wymieniałem sprzęt i pod Pentium Dual Core + 250gts palita "znawca" w sklepie mi mówił, że 500W conajmniej na taki sprzęt. Przez 4-5 lat, a może i więcej działa na fortronie 400W, OC robione na samym procu o 80% + karta też, ogrywane dużo gier, jakie tylko wychodziły, i jedyne co spuchło to głowa sprzedawcy ze zdziwienia, że to jeszcze działa. Ostatnio przy zmianie kompa miałem to samo, pod 550ti + i3 proponowali mi 700W (pewnie taki mieli na sklepie). Od 2 lat lata na 500W i nie zamierza przestać. W przyszlości, jak można mniej więcej określić dalej będę celował w przedział (już pozostając przy Intelu/Nvidii) w coś z segmentu i3/i5 + 850/860 | 950/960, więc z tym zasilaczem planuję dożyć szczęśliwej starości Twórca tematu prawdopodobnie będzie brał Radeona R9 270. Podejrzewam, że przy przyszłej wymianie sprzętu również nie będzie się interesował CrosSLIFire, ani Titanami X2 II Ver2, więc polecanie czegoś 550+ chyba mija się z celem ?
Twórca tego tematu planuje finalnie i7 + 290x czyli Mainstream HighEnd . A ty wyjeżdżasz z podzespołami które w przypadku 250Gts ciągnęły z 250 wat , a w przypadku i3 +550ti ze 350W. Nie rozumiem więc twojego zdziwienia.
Sama karta R9 290x ciągnie 290Wat w full obciążeniu czyli więcej niż twój cały zestaw Pentium Dual Core.
Divium wyjaśnij mi proszę jak możesz dostarczyć podzespołom 545 W a z gniazdka pobrać 500 W?
Jeśli masz dobrej jakości zasilacz to kondensatorom nic złego się nie stanie po roku, dwóch..... Są tak zaprojektowane aby stale pracować ze znacznie wyższymi napięciami niż 230V.
P.S. Przestańcie mówić o zużyciu prądu Oo.
Kto wierzy w tdp?
Filmik może nie najlepszej jakości... ale widać co trzeba:
Gdzie te twoje 290W?
Sorry ale w tej kwestii jak pisałeś mamy odmienne zdanie, i to raczej nie ulegnie zmianie
P.S. Zasilacz z certyfikatem 80plus platinum, co wiąże się z mniejszym poborem z gniazdka, ale mimo wszystko.
A pisanie ze certyfikaty i pobór z gniazdka ciebie nie interesuje... to chyba nie mamy o czym pisać (moim zdaniem).
Dam wam osobisty przykład udokumentowany na własnej kieszeni.
Około 1,5 miesiąca temu po 2 latach użytkowania odesłałem na emeryturę HX profesional 750 wat który działał bez zarzutu i na którym zrobiłem 10 k godzin przebiegu.
Dlaczego ? bo przy full obciążeniu zaczęły się zwiechy i niestabilne działanie , pomimo że w poprzednich latach radził sobie bez problemu.
Dlaczego tak się stało ? Bo zasilacz się zestarzał i stracił myślę z 10 - 15% mocy jaką miał za czasów nowości.
Jestem 600 zł lżejszy i mądrzejszy na przyszłość.
Żadne pomiary i certyfikaty mnie nie interesują. Po prostu wiem że zasilacz z małym zapasem mocy gdy się zestarzeje może być już niewystarczający. Czy chcecie w to wierzyć czy nie to zostawiam do indywidualnej decyzji.
Hmn... Antyczny PII z karta voodoo i zasilaczem 120W w takim razie po (20 latach?) ma 1W. Tylko że te małe 233mhz dalej działa i to na xp i nie robi zwiech. Kolega ma 530W zasilacz od roku chyba + 7950 radeon + i7 4770k i nie ma zwiech, wszystko mu popierdziela aż miło.
Niema jednoznacznego wzoru na starzenie się zasilacza. Jedne robią to wolniej inne szybciej. przyjęło się od 5% do 20% jeśli zasilacz będzie chodził 1 rok +
poza tym 7950 to nie jest top karta a przedział pomiędzy GTX 760 a 770 więc nie dużo prądożerna.
Jako iż uzyskałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, temat można zamknąć/skasować
Witam.
W chwili obecnej mój komputer to:
MOBO: ASRock N68C-GS FX
CPU: Amd Athlon 64 x2 6000+
GPU: Gainward GeForce 9500 GT, 512 MB, DDR2(albo DDR3, nie mam pewności)
RAM: Geil 2x1 GB DDR2
HDD: WD Blue 500 GB
DVD: jakiś LG
Obudowa: Jakiś Asus
Zasilacz: Tracer HellFire 400W (wiem, że koszmar, ale działa)
Planuję zakup nowego komputera, lecz wolę poczekać na nowości, więc mam pytanie:
Co tanim kosztem(wliczając używki) opłaca się wymienić by przez rok dało radę bez problemu pograć w D3: RoS oraz Cs GO.
Powiem, że karta powoli zaczyna szwankować, czasami zgubi kolor. Monitor obsługuje rozdziałkę 1650X1050.
Proszę o poradę