Drobny upgrade

Witam.

W chwili obecnej mój komputer to:

MOBO: ASRock N68C-GS FX

CPU: Amd Athlon 64 x2 6000+

GPU: Gainward GeForce 9500 GT, 512 MB, DDR2(albo DDR3, nie mam pewności)

RAM: Geil 2x1 GB DDR2

HDD: WD Blue 500 GB

DVD: jakiś LG

Obudowa: Jakiś Asus

Zasilacz: Tracer HellFire 400W (wiem, że koszmar, ale działa)

Planuję zakup nowego komputera, lecz wolę poczekać na nowości, więc mam pytanie:

Co tanim kosztem(wliczając używki) opłaca się wymienić by przez rok dało radę bez problemu pograć w D3: RoS oraz Cs GO.

Powiem, że karta powoli zaczyna szwankować, czasami zgubi kolor. Monitor obsługuje rozdziałkę 1650X1050.

Proszę o poradę :)

A w jakim budżecie?

No fakt, kartę masz już lekko starawą.

Powiem tak: budżet nie za wysoki, bo chcę kupić nowy jak wyjdą nowe procesory od intela, więc zbytniego sensu nie ma w inwestowaniu w sprzęt obecny.

Bankowo nie opłaca się mi zmieniać płyty głównej bo wiąże się to ze zmianą procka i ramu. Rozważam jakiś używany procek na am3 lub am3+ do tego używany ram około 4 GB DDR3 i jakąś kartę tanią nową lub używaną jakąś byle tylko dało się pograć w D3:RoS bo na tym co mam obecnie spadły mi fps do około 16 z ponad 30 co było.

Z tymi ramami żebyś sobie w stopę nie strzelił. Wiesz czy twoja płyta główna obsługuje w ogóle ramy DDR3 ?

Ona obsługuje DDR2 i DDR3 w dualu do 16 GB :)

Zgadza się obsługuje ale nie jednocześnie, wiesz o tym?

Więc właściwie DDR2 masz do sprzedania, jeśli chcesz DDR3.

Kartę wymienić na coś z przedziału R9 260 - 270 dostawić przynajmniej z 4gb ddr3 i CS oraz Diablo powinny chodzić .

Edit

I wymienić zasilacz który może spowodować powikłania zgodne ze swoją nazwą.

To, że działają osobno wiem.

Zasilacz ile Wat minimum do tej karty? :)

Edit:

Jeżeli można prosiłbym o propozycję zasilacza przy okazji :)

Kup sobie ddr3 4gb ramu i używaną 460 albo 560. Na rok Ci starczy a nie ma sensu inwestować skoro i tak większość leci na wymianę. Zasilacz możesz sobie sponsorować lepszy pod nowego pieca np: http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-550w-psu-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/.

ten zasilacz pod i7 + r9 290x nie styknie z tego co kojarzę, a takie połączenie planuję :)

Myślałem nad czymś tanim tymczasowo, np. http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l1-500w-80plus-vl1-500-622218/

może zamiast tymczasowo kup sobie jakieś 650 wat i z dyni, wsadzisz go do nowego kompa.

Czyli ten zasilacz z zestawu OC za 5100 będzie dobry :D

Jak ogarniasz trochę komputery to mogę ci podać stronę do obliczana ile wat musi mieć zasilacz.

Chętnie bym tą stronkę sprawdził, na komputerach średnio, ale wszystkie naprawy w swoim robię sam :) Złożyć części też nie problem dla mnie, tylko dobre dobranie czasem sprawia problem :)

Dzięki za odpowiedzi :)

Tylko nie te twoje kalkulatory... powiem tak 550W starczy do każdego pieca z jedną kartą graficzną (i jednym procesorem).

Oczywiście mam na myśli ogarnięte 550W.

Taki zasilacz: http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-modularny-120mm-80-rs-550-amaa-b1-629138/ będzie wystarczający?

Tylko nie te twoje kalkulatory... powiem tak 550W starczy do każdego pieca z jedną kartą graficzną (i jednym procesorem).Oczywiście mam na myśli ogarnięte 550W.

O i zaczął się temat naszej różnicy zdań :P

Zgadzał bym się z twoją teorią , gdyby zasilacze nie traciły swojej mocy. Niestety jednak z biegiem czasu puchną kondensatory i moc zasilacza spada od 10 - 20 % po roku czy dwóch używania.

Jak się weźmie zasilacz na styk to tym szybciej się zużywa. Najlepiej mieć te 100 Wat zapasu i się nie przejmować. 550 Wat to jest za mało na top mainstreamową platformę.

Ja od siebie dodam tak. Kup kartę graficzną którą będziesz chciał kiedyś używać na nowym sprzęcie. Da Ci to maksimum bonusu do spzrętu który posiadasz i nie będziesz musiał kupowac juz grafiki podczas zakupu nowego kompa. :) 2 w 1 i tyle w temacie:P

Ale nawet topowa platforma weźmie te 450W/500W z gniazdka, więc masz zapas.

Gadaliśmy o tym kiedyś... jak wspomniałeś to jest ta różnica zdań :D

Ale nawet topowa platforma weźmie te 450W/500W z gniazdka, więc masz zapas.Gadaliśmy o tym kiedyś... jak wspomniałeś to jest ta różnica zdań

No nie wiem, jak się załączy turbo w procku i na karcie to wątpię, zasilacz będzie za słaby i komputer będzie się restartował a po pewnym czasie się spali :) Ps ja do mojego zestawu potrzebowałem zasilacz 750W. Wolę mieć zapas niż niedobór.