Dropy fpsów

Witam :>,

moja obecna konfiguracja to:

asrock-h61mhvs

intel core i5 2500

radeon 7850 2gb

8gb ram

W bf3 mam ~100fpsów, nie ważne, czy ultra, czy minimum. Problem jest taki, że co chwile pojawiają się dropy fpsów. Na minimalnych spada do ~65, na ultra do ~45. Objawia się to chwilowym zatrzymaniem obrazu. Czy to normalne przy takiej konfiguracji?

Takie dropy są zazwyczaj winą procesora, jednak z tego co widzę, twój jest wystarczający. Spróbuj użyć tego programu, możliwe że jest jakiś problem z pracą rdzeni. http://www.coderbag.com/Programming-C/Disable-CPU-Core-Parking-Utility

Wszystko wydaje się być ok

bump

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że często winą tak nagłych spadków fpsów jest WIndows Update. Problem w nim jest taki, że gdy wyszukuje nowych aktualizacji, jeśli oczywiście masz je włączone, to zżera ogromną ilość dostępnych zasobów procesora. Co najdziwniejsze, nie zdaża się to we wszystkich komputerach. #JustMicrosoftThings

Może wina leży po stronie zasilacza? Spadki napięć mogą objawiać się właśnie w taki sposób, czyli spadkiem fpsów. Często ludzie kupując nawet super wydajny komputer zapominają o zasilaczu i pakują najgorszy syf jaki jest możliwy, jak np. Tracer, czy Modecom. Jeśli kupujesz komputer składany w salonie, to na 99% zasilacz jest nic nie wart.

A może komp się po prostu przegrzewa? Sprawdzałeś jego temperatury? Polecam program Everest.

Co do zasilacza zgodzę się w 100%, ale co do procesora to jednak troszkę mógłbym to podważyć no ale każde zdanie się liczy.

Ale jeżeli wyjdzie, że to nie wina zasilacza/procesora to co dalej ? Wina bardzo często nie leży po stronie sprzętu fizycznie ale oprogramowania czytaj nagrom śmieciowych aplikacji takich jak toolbary które instalują się praktycznie automatycznie i też takie jak CCleaner. Radziłbym przeskanować komputer, oczyścić rejestr systemowy i pousuwać wszystkie aplikacje które wyglądają podejrzanie, też miałem taki sam problem jak ty (konfiguracja trochę lepsza) i mi pomogło to co napisałem wyżej, najbardziej odczułem różnicę po wywaleniu wszystkich TOOLBARÓW, nawet nie masz pojęcia jak to gówno spowalnia komputer.

Witam :>,

moja obecna konfiguracja to:

asrock-h61mhvs

intel core i5 2500

radeon 7850 2gb

8gb ram

W bf3 mam ~100fpsów, nie ważne, czy ultra, czy minimum. Problem jest taki, że co chwile pojawiają się dropy fpsów. Na minimalnych spada do ~65, na ultra do ~45. Objawia się to chwilowym zatrzymaniem obrazu. Czy to normalne przy takiej konfiguracji?