A to nie przypadkiem praca moich rodziców, a w następstwie moja? Skoro ludzie odprowadzają podatki, to znaczy, że sami sobie na to "zarobili" (pośrednio rzecz jasna), a nie "kraj im dał". Kilka kresek na mapie nie dało mi zupełnie nic : D...
Ale kraj dał Ci za darmo edukację.
Ludzie to perfidnie wykorzystują i nie doceniają. Uczą się w polskich szkołach, potem studia a następnie jadą za granicę.
Komorowski zabrał 2 kierunek darmowych studiów bo wie, że ludzie kształcą się za darmo w Polsce a potem uciekają za granice, dlatego powinno się to zmienić w sposób jaki napisałem wyżej.
Studia darmowe jeśli zobowiązujesz się pracować 10 lat w kraju. Nie chcesz? To bulisz za studia jak w Anglii , 1500 Funtów / semestr.
Wtedy może by docenili kraj który dawał im naukę za darmo, licząc że zaspokoją potrzeby pracownicze na specyficznych kierunkach.
@Edit
Nie pójść na wybory to najgorsze co możesz zrobić. Bo to jest za przeproszeniem zasr****y obowiązek chodzić na wybory, bo to jest Twoje prawo obywatelskie. Współcześni ludzie nie pamiętają albo nie wiedzą jak było kiedyś. Co niektórym w tym kraju przydałoby się wyjechać do Korei Północnej , po pół roku błagali by o powrót do kraju jeśli by jeszcze żyli.