Duelyst lore-amatorskie tłumaczenie

Witam szanownych panów i szanowne panie. Dzisiaj stworzyłem autorskie (no, z pomocą słowników) tłumaczenie do pierwszej części lore Duelyst. Niestety, ze względu na moja dość małą znajomość języka może ono zawierać trochę błędów (w tym też interpunkcyjnych, Word nie podkreśla, a przecinki nie są moja dobrą stroną). Zachęcam do konstruktywnej krytyki i napisania mi, czy jest sens tłumaczenia dalszych fragmentów. Miłego czytania :)

Tysiące lat przed świtem współczesnej ery pewna konstelacja wysłała z głębin kosmosu gwiezdne nasiono, które zderzajac się z planetą Mythron na zawsze zmieniła ją i jej mieszkańców. Jeden superkontynent Mythronu rozbił się na siedem nowych, a każdy z nich przeinaczał i rozdzierał się na tereny postrzępionych gór, krystalicznych jezior i zamiatanych burzami wysp.
Ogromny kontynent Celadine zamieszkają Lyonar Kingdoms. Porośnięty bujnymi lasami i niebezpieczny kontynent Xenkai zostanie domem dla Songhai Empire.
Jałowy i niegościnny Akram zamieszka Vetruvian Empire, a strzaskane i połamane przepaści Styxusu zaludni Abyssian Host.
Pierwotny, wulkaniczny ląd Maagari został schronieniem Magmar Aspects. W dalekich miejscach za Whyte Mountaints zamieszkają Vanar Kindred.
Aestaria, centralny kontynent. Jest ona teraz oznaczona przez dwa koncentryczne okręgi ogromnych gór, które wystrzeliły w górę po zderzeniu. W jego centrum, tysiące mil wszerz rozciąga się God's Heel, krater po uderzeniu Gwiezdnego Nasienia.
Kolizja bardzo zmieniła klimat Mythronu. Ogromne burze przetaczały się przez zmienioną planetę, uwalniając potoki trujących deszczy i dewastujace pioruny. Szerokie na setki mil wiry burzyły oceany. Temperatury wahały się od parzących upałów do zamrażajacych chłodów zabijając większość form życia.
Tych kilka gatunków na tyle silnych by przeżyć, znalazło podziemne azyle, lub zaadaptowała się do bezlitosnych, wulkanicznych sideł Mythronu. Jednak kiedy kataklizm pozbywał sie niezliczonych gatunków wprowadził też jeden nowy. W centrum krateru nasienie wysłało swoje kosmiczne korzenie w najglębsze jądro planety, wysysało z niego magiczną energię i transmorwowało się w Wielkie Drzewo Elyos.
To przyniesie zmiany o jeszcze większym znaczeniu.