Dungeons and Dragons

Hej,

mam do was pytanie, czy są jakieś książki o DnD? Chciałbym grać w NV ale chcę poznać trochę DnD. Widziałem że są jakieś podręczniki gracza (czy jakoś tak) ale bardziej mi chodzi o normalną książkę.

No to tak : 12 tomowa saga o Drizzcie Do'Urden "Ojczyzna"," Wygnanie" i tak dalej. To jest akurat autorstwa R.A. Salvatore

http://forum.gram.pl/forum_post.asp?tid=2242&tpage=6- dokładny wpis

To powinno ci wystarczyć na kilka miesięcy :). A jak nie to pisz PW ^^

Też to polecam :P Mam nawet wszystkie :P 2 lata zbierałem ale WARTO BYŁO !

Teraz czas zacząć tourne po antykwariatach aby dorwać " Pięcioksiąg Cadderlego"

Książek w których pojawia się Drizzt jest jakieś 18 w naszym kraju (kilku jeszcze nie wydano). Poza tym Wojna Pajęczej Królowej (6 tomów, różni autorzy, nadzór Salvatore), Pięcioksiąg Cadderly'ego czy Saga Najemnicy (obie sagi - tak jak i sagi w których pojawia się Drizzt - stworzone przez Salvatore). Oczywiście twórców którzy osadzają swoje powieści w Forgotten Realms jest dużo więcej; Salvatore po prostu najwięcej chyba tych powieści napisał.

EDIT: Problemem może być to, że większość powieści dzieje się PRZED Spellplague (co prawda bodajże w Bezgwiezdnej Nocy pojawiły się problemy z magią, ale były one spowodowane Czasem Kłopotów [Time of Troubles?]). Dlatego też jakkolwiek książki te dadzą ci wiedzę o Faerunie ogólnie, tak informacji o tym co się działo podczas Spellplague radzę szukać gdzieś indziej (Salvatore stworzył powieści dziejące się w jej czasach dopiero w sadze Transitions, która przetłumaczona jeszcze nie została AFAIK).

:DJa tez polece "Wojne Pajeczej Krolowej" (o mrocznych elfach), "Piesni i Miecze" (o polityce, spiskach itp), "Powrot Arcymagow" (o magii, "cienistym splocie" i o Enklawie Cienia, o wojnie z ferimmami i o ocaleniu Evereski, ostatniej przystani elfow w Faerunie, ogolnie ta seria chyba najbardziej mi sie spodobala :D), oraz niesmiertelne "Wrota Baldura"

Hej,

mam do was pytanie, czy są jakieś książki o DnD? Chciałbym grać w NV ale chcę poznać trochę DnD. Widziałem że są jakieś podręczniki gracza (czy jakoś tak) ale bardziej mi chodzi o normalną książkę.