Witam, posiadam lapka Lenovo Y510P 2 letniego. Obecnie przestał spełniać on moje oczekiwania wzgledem Gamingu oraz jako urządzenie mobilne. Z tego powodu przyszedł czas na zmiane swojego sprzętu.
Studia i praca coraz bardziej wymagają odemnie urządzenia mobilnego gdzie idealnym rozwiązaniem bedzie Ultrabook prawdopodobnie Asus Zeenbook za okolo 3 000 zl. I tu rodzi sie moj problem, bedąc w pełni świadomym że ultrabook nie jest i nigdy nie bedzie sprzętem stworzonym do grania, potrzebuję więc alternatywy, na której będę mógł pospędzać czasem wieczory na przyjemniej grze. Hardcorowe granie wielogodzinych sesji znikło wraz z ilością wolnego czasu. Obecnie jestem już dość niedzielnym graczem ale dalej to lubie.
I tu rodzą się moje pytania:
- Czy ultrabook za 3 tysiące spełni wiekszość funkcji standardowego PC ? Zajmuje się branżą Social Media, czasem potrzebuje użyć photoshopa na poziomie podstawowym lub zająć się lekkim i dość prostym montażem wideo. Czy karta graficzna i wydajność pociągnie podłączenie takiego malucha pod monitor 23Cale, zewnetrzna klawe i myche jako mini stacjonarka i narzędzie do pracy? Czy jednak niezbędna bedzie klasyczna platforma PC z potężnymi bebechami.
- Która z platform PC/PS4/X1 jest bardziej przyszłosciowym rozwiązaniem, i wolniej straci na wartości w przypadku gdy potrzebował bym w najbliższych latach jednak potężnej jednostki PC
- Co na dłuższą mete wychodzi taniej PC za około 4 tysiące i tańsze gry czy Konsole i zdecydowanie droższe gry + abonament
- Czy stosunek ceny PC 4000 + UB 3000 do UB 3000 + PS4/X1 1700 jest warty inwestowania takiej różnicy cenowej
- Od zawsze byłem graczem PC'towym z zdecydowanie bardziej liberalnymi poglądami wzgledem praw autorskich i piractwa przez co nigdy nie skusiłem sie na konsole. Od pewnego czasu gdy wytworzyła się we mnie świadomość i zacząłem zarabiać gram tylko w oryginalne tytuły. Biorąc pod uwage ze myszka i klawiatura od zawsze były dla mnie podstawą czy odnajde się na padzie i konsoli jak jest w FPsach czy dużo poswiecic trzeba czasu i czy fan jest podobn.