Dysk SSD

Witam poszukuję dysku SSD Tylko do systemu Windows 7 x64 i aktualizacji np. Karty graficznej.

Przeszukiwałem forum na szybko w pierwsze 5/6 stron i znalazłem tylko to:

http://mmorpg.org.pl/forum/topic/57939-jaki-dysk-przenosny/

Ale to nie jest odp na mój temat. Koszt do 120 zł

Dysk SSD za 120zł?

Za tyle to ty nawet 32GB nie dostaniesz T.T

Nazbieraj jeszcze 50-60 zł i kup ten. Nie wiem czy w tej cenie jest coś lepszego, chyba, że jakiś używany.

Ważny jest również komputer do którego chcesz to wpakować.

Przepustowość tego dysku to 450 MB/s Tymczasem w starszych komputerach można znaleźć łącze Sata I (do 180 MB/s) oraz Sata II (do ~ 350 MB /S) .

Poza tym odradzam kupowanie tanich i używanych SSD.

Tyle, że głównie interesuje cię zapis/odczyt małych plików. A co do 350MB/s - to i tak znacznie więcej niż zwykłego HDD :)

Proszę nie sugerować się Hype na Dyski SSD.

Miażdżąca przewaga dysków ssd Objawia się dopiero przy plikach mniejszych niż 512kb

Dobre HDD wyciąga 140 MB/s więc nie jest to aż taka przepaść jak mamy stare sata

Tak się składa że dyski SSD nie mają narazie znanych ograniczeń co do przepustowości, jedynym ograniczeniem jest zastosowany interfejs, zazwyczaj SATA 2 (300 MB/s), rzadziej SATA 3 (600MB/s)

A jeśli uważasz że 140 a 300 nie ma większego znaczenia... to powodzenia.

Co do samego topicu, uważam że nie warto teraz kupować takiego dysku.

Za 200 zł dostaje 2x większą szybkość (zakładając ograniczenie przez SATA II)

System na to wsadzisz i tyle bo jak wiadomo system z wiekiem puchnie i robi się 40gb. Poza tym niektórych SSD dysków nie wolno zapychać pod korek i muszą mieć 10% wolnego miejsca bo inaczej zdechną.

Może się więc okazać że wsadzisz system i koniec (przy dzisiejszych MMO 10GB +) . A SSd kupuje się chyba po to by gry lepiej śmigały czyż nie ?

Co innego taki 200 gb SSD z przepustem 555 /MB/s to już jest spora różnica .

Dlatego fajnym dyskiem jest Crucial M500 (pamięci MLC, kontroler Marvella).

Jest to jeden z tańszych dysków 120GB ale i tak przyjdzie nam zapłacić od 250zł wzwyż.

Pamiętajmy jeszcze o jednym, siła SSD to nie tylko prędkości a czas dostępu do danych.

Niemniej jednak na aktualną chwila uważam dyski SSD za bajer anizeli potrzebny zakup (oczywiście tu zdania są podzielone, jak zawsze).

Tak jest SSD dla entuzjastów i do zestawów HIGH . w niskim segmencie nie widzę sensu

O dysk ssd trzeba dbać duzo bardziej niz o hdd, przy czym trzeba wiedziec jak o niego dbac, a kupowanie uzywanego to jak kupowanie uzywanej gumy do zucia.

To może przekażesz te magiczne sposoby na dbanie o SSD? (mam nadzieję, że nie są to metody pokroju dbania o baterię w notebooku :P)

wylaczasz windows search

przenosisz na dysk talerzowy katalogi emp i mp

wylaczasz defragmentatora dla dysku ssd calkowicie (boot defrag)

ustawiasz staly plik wymiany

dodatkowo mozna wylaczyc:

hibernacje (malo przydatna na stacjonarce) i prefetcher

Najwazniejsza sprawa zeby dysk ssd utrzymac w dobrej kondycji ilosc dzienna host write nie powinna przekroczyc 50 gb (o ile dobrze pamietam)

PS. Ja jeszcze mam w firefoxie cachowanie na dysku mam wylaczone calkowicie

Nie 50gb

Kwestia o jakim dysu mówimy.

Myśle że tu jest pies pogrzebany.

Ludzie przerzucają te pliki aby dysk jak najdlużej chodził ale przez to poniekąt spowalniają sobie kompa, bo trzeba czekać na reakcje HDD.

Więc według mnie to takie nijakie.

Z jednaj strony dbanie o SSDka z drugiej spowolnienie (ogólnej "pracy" kompa).

wylaczasz windows searchprzenosisz na dysk talerzowy katalogi emp i mpwylaczasz defragmentatora dla dysku ssd calkowicie (boot defrag)ustawiasz staly plik wymianydodatkowo mozna wylaczyc:hibernacje (malo przydatna na stacjonarce) i prefetcherNajwazniejsza sprawa zeby dysk ssd utrzymac w dobrej kondycji ilosc dzienna host write nie powinna przekroczyc 50 gb (o ile dobrze pamietam)PS. Ja jeszcze mam w firefoxie cachowanie na dysku mam wylaczone calkowicie

To teraz moja metoda - podpinasz dysk i zostawiasz systemowi, aby ten sam zrobił co do niego należy. Wynik? po 2 latach używania SMART zgłasza 3% zużycie dysku (128GB SSD i ok 15GB wolnego non stop, dysku nie oszczędzam w żaden sposóB).

Co do zapisywania tony danych - jak często zapisujesz chociażby 20GB dzinnie?

Przenoszenia temp - można jeśli masz inne dyski prócz SSD :)

Defragmentacją zajmuje się system jeśli wykryje nośnik SSD.

wylaczasz windows searchprzenosisz na dysk talerzowy katalogi emp i mpwylaczasz defragmentatora dla dysku ssd calkowicie (boot defrag)ustawiasz staly plik wymianydodatkowo mozna wylaczyc:hibernacje (malo przydatna na stacjonarce) i prefetcherNajwazniejsza sprawa zeby dysk ssd utrzymac w dobrej kondycji ilosc dzienna host write nie powinna przekroczyc 50 gb (o ile dobrze pamietam)PS. Ja jeszcze mam w firefoxie cachowanie na dysku mam wylaczone calkowicie

Wszystko się zgadza , można powiedzieć że aż nadgorliwie :D Gratuluje Świadomości.

Od siebie dodam że na niektórych konstrukcjach nie wolno zapełnić dysku bardziej niż ~ 80 - 90 % bo dysk zacznie się wieszać i przestanie funkcjonować.

No i jeszcze nieszczęsne monitorowanie systemu można by wyłączyć by windows sobie nie robił punktów przywracania

To może przekażesz te magiczne sposoby na dbanie o SSD? (mam nadzieję, że nie są to metody pokroju dbania o baterię w notebooku )

użytkownik niżej napisał najważniejsze rzeczy...

Jeżeli jednak ktoś nie wie jak to ogarnąć to polecam program "SSD FRESH", który zrobi to za nas, lecz to nie znaczy, że możemy już zapomnieć o tym, że mamy ssd i cieszyć się jedynie jego możliwościami, najważniejsze to nie zapisywać na nim za dużo danych bo to najważniejsze jeżeli chcemy żeby nam długo służył.

Małe info dla tych którzy polecają KINGSTONa v300 (szczególnie do @Calvex)

Radzę przeczytać, bo producent ostro poleciał sobie w kulki, nie aktualizując danych dla sklepów:

http://www.dobreprogramy.pl/Polujesz-na-tani-SSD-Wystrzegaj-sie-Kingstona-SSDNow-V300,News,52754.html

Dlatego on nie jest wart uwagi...

Tak jak pisałem powyżej Crucial M500 jeśli ktoś chce tani dysk natomiast jeśli ktoś ma więcej środków to warto dopłacić do Plextor M5S.

A czemu akurat te :P ?