Witam. Potrzebuję pomocy w dobraniu nowego dysku jako, że moja 250 od Sagate jest niestety mała na te czasy. Poszukuję czegoś w miarę taniego ale jednocześnie szybszego od tego co mam. Aktualnie jak mówiłem jest to Sagate Baracuda 7200.10 mający już 5 lat. Nie wiem jaki ma buffor ani czy jest dobry czy nie. Chciałbym dać mu kolegę co by się sam nie nudził. Jak wiadomo jestem videomakerem i poszukuję czegoś większego 500 GB do 1 TB. Ważne jest też żeby trochę usprawnił mi system gdyż mam plan przeinstalować na niego windowsa i dać mu trochę więcej przestrzeni niż obecnie oraz pozwolić mu na szybsze ładowanie. Z dodatkowych informacji zajmuję się grafiką w 2D i animacjami 3D oraz renderingiem ale w sumie nie wiem czy dysk jakoś może na to znacząco wpłynąć. W każdym razie dysk nowy bądź używany do 200zł mile widziany i ew ktoś kto mi to roztłumaczy żebym sam mógł odróżnić dobry dysk od słabego dysku.
P.S
Słyszałem, że aktualnie najlepsze dyski ma WD z serii Black ale tak sobie przeglądam i nie widzę różnicy między czarnymi, zielonymi czy nawet niebieskimi poza ceną.