Dysk zewnętrzny 2.5cala do 300zł

Witam,

tak jak w temacie.

Jakie macie, jakie polecacie?

Ja osobiście skłaniam się do WD My Passport Ultra 1TB za 270zł , ale z tego co widze demon szybkości to to nie jest, do tego "tylko" 3 lata gwarancji.

Ktoś miał styczność? Może coś o nim powiedzieć?

p.s.Sprzętowe szyfrowanie danych jest konieczne.

Ja mamie kupiłem VERBATIM Dysk 2,5" Store'n'Go 1TB USB 3.0 za około 220zł. Dysk do trzymania na nim danych i przenoszenia danych miedzy komputerami zły nie jest.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/verbatim-store-n-go-1tb-test.html

Na dyskach przenośnych nie znam się. Nie wiem który lepszy.

Tak naprawdę to zwykły dysk laptopowy zamknięty w obudowie przenośnej.

Zastanawiałem się nad nim, ale on chyba nie ma szyfrowania sprzętowego prawda?

Wersja Executive juz ma, ale zwykła chyba nie. Jak możesz to zweryfikuj to, jeśli ma to faktycznie dosc sensowna opcja.

Ten dysk o którym pisałem tego szyfrowania nie ma chyba. Poza tym dokładny opis dysku podałem w linku i tam piszę wszystko na jego temat.

Ewentualnie wzorować się możesz na czymś takim:

http://www.chip.pl/ranking/pamieci-masowe/dyski-twarde-zewnetrzne-25-cala

http://www.pctechreview.com.pl/dyski-zewnetrzne-usb-3-0/wielki-test-dyskow-zewnetrznych-od-firm-adata-transcend-seagate-hgst-verbatim-freecom-oraz-toshiba-z-interfejsem-usb3-0-i-pojemnosci-500gb-1tb/

Nie mówię że są to rzetelne źródła informacji, ale jakieś tam są.

Benchmark nie jest zbyt rzetelny/wiarygodny. Ogolnie polskie portale raczej nie grzeszą niezależnością ani profesjonalizmem, dlatego pytam na forum. Może nie otrzymam profesjonalnej opinii, ale przynajmniej będzie ona prawdziwa.

Wole mieć opinie kogoś kto faktycznie na dysk przez dłuższy czas, a nie jakiegoś pismaka który może byc sponsorowany

Szczególnie że w takiej redakcji poużywają (bedąc optymistą) max jeden dzień, a ludzie mają dyski wręcz przez lata.

Przykładowo w tej recenzji nie ma ani słowa o temperaturach, poziomie głośności ani nawet czegos tak podstawowego jak wielkosc pamięci cache

Dodatkowo te linki co podałeś są przedawnione. Tak samo z szukaniem po googlu, same z połowy 2013 roku (rok temu).

Ogólnie ludzie polecają seagate bo są dośc ekonomiczne, ale wg mnie nie ma co specjalnie oszczędzać tych 50zł na coś co ma przetrwać kilka lat.

Wracajac bezposrednio do tematu:

Hmm, szyfrowanie sprzętowe jest dość dobre jesli przenosi się dysk między cudzymi urządzeniami (malo kto ma truecrypta na kompie).

Widze także że dyski mają ogolnie tylko 2 lata gwarancji, a ten WD ma 3

Mam czas, tak wiec poczekam jeszcze na jakies opinie. Dzięki za pomoc

Z tym co piszesz zgodzę się w 100%, dlatego napisałem że takie strony to nie jest zbyt rzetelne źródło informacji.

Troszkę się zdziwiłem gdy zobaczyłem na jakimś review na youtube dysk zewnętrzny Verbatim Store'n'go 500GB, a w środku dysk Segate.

Ten dysk co posiadam jest cichy, łatwy w podłączeniu i się nie grzeje, bo mama trzyma go cały czas w futerale nawet go nie wyciąga, ale może dlatego że magazynuje dane (zdjęcia). Jedyny minus to ten plastik jest bardzo słaby na pierwszy rzut oka. No i nie ma gumowych elementów.

Musisz się dobrze zastanowić nad kupnem dysku zewnętrznego.

Nie znam żadnych zagranicznych stron które by Ci pomogły w wyborze dysku.

Ja też w sumie mam zamiar na nim tylko trzmyać rzeczy a nie aktywnie używać, ale z pewnych względów musi być zabezpieczony :P

Witam,

tak jak w temacie.

Jakie macie, jakie polecacie?

Ja osobiście skłaniam się do WD My Passport Ultra 1TB za 270zł , ale z tego co widze demon szybkości to to nie jest, do tego "tylko" 3 lata gwarancji.

Ktoś miał styczność? Może coś o nim powiedzieć?

p.s.Sprzętowe szyfrowanie danych jest konieczne.