Dziwna sprawa

Mam dziwny problem.

Otóż.. kiedy gram w League of Legends przeskakuje mi postać podczas gdy przemieszczam się po mapie, najczęściej dzieje się to jak jestem na linii wraz minionami oraz przeciwnikiem/ami.. Nie mam spadku fps(utrzymuje się w okolicy ~100) oraz ping jest cały czas dobry(40-50).

Pojawiło się to gdy zauważyłem, że dioda sygnalizująca pracę dysku twardego(chyba) nie gaśnie.. nie jest to raczej normalne. Komputer także uruchamia się zbyt długo 1-2 min. podczas sprawdzania podzespołów. Temperatura utrzymuje się w normie.

Chciałbym się dowiedzieć co może być tego przyczyną. Sprawdziłem czy wszystko jest dobrze podłączone i raczej tam nie ma problemu. Przeskanowałem komputer różnymi programami i nic to nie dało.

Moja specyfikacja:

-8gb ram

-GeForce GT630

-1,5Tb dysk

-system 7 professional x64

-i3 540

-płyta główna H55M-E23

-zasilacz Qoltec 420

Komputer ma 3 lata, oprócz karty graficznej.

Zacznijmy od najłatwieszego.... wez repair

Otwórz linie komend i wpisz "chkdsk /F /R /X /I" , jak to będzie w porządku, to wykluczy uszkodzenie dysku. Możesz też spróbować ustawić max FPS na 60, o ile w lidze się da, bo już nie pamiętam...

Miałem tak jak grałem na 200 fps. Ustaw V-Sync i zobacz czy pomoże.

1) Jaką masz częstotliwość odświeżania ekranu? Jeżeli standardową (60 Hz) to ustaw sobie maksymalną liczbę klatek w LoL-u na 60. Czemu? Po prostu twój monitor i tak czy siak więcej nie wyświetli, a po co obciążać komputer generowaniem tej nadwyżki? I tak przecież jest nieprzydatna.
2) Włącz synchronizacje pionową czy jak się to tam zwie.
3) Włącz płynność kamery.
4) Może to "przeskakiwanie" to po prostu wina serwerów Riotu? (ping to tylko głupie echo)
5) Próbowałeś naprawić klienta gry?
6) Sterowniki itd. aktualne? Nic nie blokuje plików LoL'a?
7) Jak dioda nie gaśnie to oznacza, że dysk "coś" robi. Może masz jakieś uszkodzone sektory, sprawdzałeś to?
8) A format wchodzi w grę? : D

Swapowanie to też nie będzie, masz za dużo RAM-u... Ciekawy problem : )
Muszę się nad tym zastanowić.

Sformatować mogę i nawet się nad tym zastanawiałem, ale to w ostateczności. Wprowadzę ustawienia, które podaliście i zobaczę czy coś się zmieni, naprawię klienta, a sterowniki wszystkie są aktualne. Najbardziej mnie martwi, że komputer strasznie się powoli uruchamia, a w systemie działa szybko.

To walnij sobie oczyszczanie dysku i defragmentacje. Najwidoczniej jest czymś zapchany, ile masz na nim jeszcze wolnego miejsca? Format byłby najlepszym wyjściem, ale wpierw posprawdzaj sobie czy z samym dyskiem jest wszystko OK.

Edit:
Albo czekaj, czekaj. Nie masz ty czasem włączonej w LoL-u takiej opcji jak "Przewidywanie ruchu postaci"? Jeżeli tak, to wyłącz i wszystko powinno wrócić do normy.

Wyłączenie 'Przewidywania ruchu postaci' usunęło problem. Tak przynajmniej na pierwszy rzut oka wygląda. Dzięki wielki. Zostaje mi tylko ta dioda od dysku. Programy pokazują, że dysk jest w dobrej formie i nie ma żadnych problemów. Jutro sprawdzę te sektory.

Z tym lolem to podziało się to od tego nowego patcha. Dzięki jeszcze raz.

Nie ma sprawy. Jakbyś czegoś jeszcze potrzebował to pisz ; )

Mam dziwny problem.

Otóż.. kiedy gram w League of Legends przeskakuje mi postać podczas gdy przemieszczam się po mapie, najczęściej dzieje się to jak jestem na linii wraz minionami oraz przeciwnikiem/ami.. Nie mam spadku fps(utrzymuje się w okolicy ~100) oraz ping jest cały czas dobry(40-50).

Pojawiło się to gdy zauważyłem, że dioda sygnalizująca pracę dysku twardego(chyba) nie gaśnie.. nie jest to raczej normalne. Komputer także uruchamia się zbyt długo 1-2 min. podczas sprawdzania podzespołów. Temperatura utrzymuje się w normie.

Chciałbym się dowiedzieć co może być tego przyczyną. Sprawdziłem czy wszystko jest dobrze podłączone i raczej tam nie ma problemu. Przeskanowałem komputer różnymi programami i nic to nie dało.

Moja specyfikacja:

-8gb ram

-GeForce GT630

-1,5Tb dysk

-system 7 professional x64

-i3 540

-płyta główna H55M-E23

-zasilacz Qoltec 420

Komputer ma 3 lata, oprócz karty graficznej.