Dziwny problem z komputerem

Wczoraj kiedy wyłączalem komputer ten nagle sam się zrestartował. Po zrestartowaniu wystąpił dziwny problem. Komputer nie widzi teraz żadnych urządzeń. Sam komputer pracuje normalnie lecz monitor od razu przełącza się w tryb oszczędny, myszka i klawiatura nie dają znaków życia. Podłączałem dysk zewnętrzny do portów USB z przodu i z tyłu i w obu przypadkach dysk zaczyna pracować. Przed awarią na komputerze odpalone miałem pobieranie GW2 i nic oprócz tego. W sumie to jedyne co mi wpadło do głowy to uszkodzenie płyty głównej (ale dziwi mnie, że tak nagle by się zepsuła) lub coś z aktualizacjami Windows update ponieważ już od dłuższego czasu wisiały mi w komputerze do zrobienia.

Bebechy komputera:

Intel i5 6400

GeForce 960 Gigabyte

MSI B150M

Antec 500W

awarie mają to do siebie, że są nagłe :(

dasz radę zbootować z płytki windowsa?

Komputer jak sam się zepsuł tak sam się naprawił.

Rozkręciłem go, sprawdziłem czy kable są dociśnięte (wszystkie były raczej dociśnięte) i tak siedząc patrzyłem na niego...

Podczas tego patrzenia wpadłem na świetny pomysł. Podłącze go jeszcze raz, a nuż sam się naprawi. Na początku podłączyłem jedynie monitor i odpaliłem komputer. Ku mojemu zdziwieniu monitor zaczął normalnie działać jednak obraz był w niskiej rozdzielczości, windows zaczął wyrzucać powiadomienia o prawidłowej instalacji sterowników do wszystkich urządzeń mimo iż nic nie było podłączone. Po chwili wyskoczył komunikat, że aby zachować ustawienia (nawet nie wiem ustawienia czego) trzeba zrestartować komputer i czy chcę to zrobić teraz czy później. Podłączyłem mysz i potwierdziłem restart. Po restarcie komputer uruchomił się tak jak powinien i teraz już wszystko działa prawidłowo.

Przychodzi wam do głowy jakiś pomysł co mogło się stać ?

spier..się sterownik graficzny miałem z 12 takich przypadków..w każdym miało to związek z wyświetlaniem grafiki w grze, coś zmieniłeś na za dużo (nawet jeśli wiesz, że to nie jest za dużo nie bardzo czasem ma to znaczenie-zje..gra..sterowniki do d*p...) Coś musiałeś włączyć..radzę sprawdzić szybkość odświeżania ( 60 czy 75 Hz) niestety nie wszystkie gry rozumieją 75 hz nawet jeśli wiedzą i mają w menu co to jest i że jest to dostępne to tak naprawdę nie obsługują :) ...także do sprawdzenia...rozdzielczość itp...radze wszystko ustawić na medium i wyłączyć wszystkie niepotrzebne g..potem możesz spróbować włączać pojedynczo..to zobaczysz co ci kompa psuje ( bo będzie to samo w innych grach..komp się wyłączy itp)

tez mysle ze karta graficzna znaczy serownik do niej mialem podobna sytuacjie :D Zachcialo mi sie aktualizowac sterowniki zawsze zawsze na moim pc jak chce aktualizowac system lub sterowniki tegeo samego dnia jeszcze robie format bo szystko sie posypalo hahah :>

Jeśli to byłby sterownik od karty to wtedy nie działałby sam monitor, a u mnie nagle przestały działać wszystkie urządzenia - monitor,mysz,klawiatura. Tak jakby komputer przestał czytać wszystkie porty wejścia.

Wczoraj kiedy wyłączalem komputer ten nagle sam się zrestartował. Po zrestartowaniu wystąpił dziwny problem. Komputer nie widzi teraz żadnych urządzeń. Sam komputer pracuje normalnie lecz monitor od razu przełącza się w tryb oszczędny, myszka i klawiatura nie dają znaków życia. Podłączałem dysk zewnętrzny do portów USB z przodu i z tyłu i w obu przypadkach dysk zaczyna pracować. Przed awarią na komputerze odpalone miałem pobieranie GW2 i nic oprócz tego. W sumie to jedyne co mi wpadło do głowy to uszkodzenie płyty głównej (ale dziwi mnie, że tak nagle by się zepsuła) lub coś z aktualizacjami Windows update ponieważ już od dłuższego czasu wisiały mi w komputerze do zrobienia.

Bebechy komputera:

Intel i5 6400

GeForce 960 Gigabyte

MSI B150M

Antec 500W