E-papierosy

Czołem.

Zbliżają się święta, więc powinno się już myśleć o prezentach.

Przez to, że mój brat to nałogowy palacz, pomyślałem, że fajnie by było, jakbym mu kupił e-papierosa.

Znajomy ma takiego i mnie trochę uświadomił, ale chciałbym, aby ktoś obeznany w temacie dopowiedział to i owo.

Po 1. rozumiem, że są różne wielkości baterii/akumulatorów. O co z nimi chodzi? Jaka różnica między 600, a 1200?

2. Wiem, że są na jakieś przyciski i takie automatyczne. Czym się różni, które lepsze?

3. Same wkłady. Wiem, że się kupuje kapsułki itp. i że są bezsmakowe. Do tego się dokupuje aromaty. Wiem, że są smakowe (wiśniowe, ananasowe), ale słyszałem, że są też w smaku np. Malboro. I teraz tak: Na ile starczy jaka 100ml kapsułka, ile trzeba mieszać tych aromatów, ile to kosztuje (najlepiej zł/mies.) i ocb. z tymi smakami papierosów.

4. Jak rozumiem, im więcej nikotyny w kapsułce tym droższe. I teraz, jakie są proporcje, jak najlepiej zaczynać itd.

5. Bardzo ważne pytanie, czy to naprawdę daje efekt? Czy używając takiego e-papierosa naprawdę przestanie sięgać po "prawdziwego" papierosa?

6. Ile to wszystko wyjdzie. Zn. Ile kosztuje sam e-papieros (widziałem na allegro za 18 zł - to chyba jakaś kpina), ile jedna kapsułka, ale to nawiązanie do pkt. 3.

Liczę na poważne odpowiedzi, ponieważ chciałbym, aby wszystko było jasne.

Pozdrawiam

Odpowiem tylko na 5. Ja palę około 4 lat i podchodziłem do tego kilka razy. Ponoć to zależy od człowieka ,ale mi to wcale nie pomogło. Denerwowało mnie to, brakowało mi tego normalnego papierosa. Nie jestem w stanie tego wyjaśnić ,ale chyba w moim przypadku to nie było uzależnienie od samej nikotyny ,ale też od tego papierosa i dymu nikotynowego. Powiedziałem sobie, jak mam rzucić paląc to drogie i nie wygodne ustrojstwo. Jakoś wcale nie mogłem tego przyjąć ,a widzę ,że część ludzi to chyba używa to do szpanu bo to modne, drogie i fajne. Biorę pastylki i jakoś miesiąc nie tykam fajek :)

Na e-papierosach się nie znam, ale powiem tyle co wiem. Taki bardziej porzadniejszy e-papieros na dłużej kosztuje ok 150-200 nawet więcej zł. Z informacji kumpla nałogowego utrzymanie epapierosa to koszt 30 zł miesięcznie. Niestety nie u każdego ten e-papieros daje efekt. Niektórzy nie mogą się takim napalić. Przynajmniej możesz legalnie palić gdzie ci się żywnie podoba, autobus, kawiarnie, szkoła, wszędzie :) Radzę ci złożyć temat na forum o e-papierosach, bo wątpie aby ktoś tutaj był obeznany w tym temacie.

@Ccracked, dokładnie. Pociągniesz e-papierosa po 10 sekundach następnego i tak się to dłuży, po prostu papieros to papieros, a e-papieros to niesatysfakcjonująca podróbka oryginału ;)

Fajnie pytać o papierosy na forum gdzie 80% populacji to dzieci.

Palenie papierosów to nałóg nie tylko psychiczny ale i fizyczny, ludzie potrzebują trzymać coś w ręce i patrzeć jak to wypala się, wtedy mniej więcej wiadomo kiedy ma przestać. E-papieros to pierwsze oferuje, drugiego już nie dlatego wiele osób nie może się na niego przerzucić bo paliłoby go bez końca.

Jak skończy ci się wkład do e-papierosa to nie kupisz go wszędzie, nie poprosisz też kogoś na ulicy czy "ma odstąpić wkład". Jeśli komuś go kupujesz to musi być osoba, która zadba o zapasy.

Co do finansowej kwestii to e-papieros wychodzi znacznie taniej i zdrowiej niż te śmieci, które są upchane w bibułkę.

Powiem Ci tak. Miałem do czynienia już z trzema modelami e-papierosów i jeżeli chcesz być naprawdę zadowolony to mniej niż 300 zł nie wydawaj. Bo wszystko co poniżej to strata pieniędzy nerwów i kasy na benzynę żeby jechać do serwisów.

1.Różnice w baterii są spore. Nie znam dokładnych liczb. Ale kiedy miałem Milda to wytrzymywał góra 15 minut palenia i to był po prostu dramat. Teraz mam EGO-T z bardzo dużą baterią wystarczającą na ponad tydzień i jest to niewiarygodna wygoda.

2. Są dwa typy, automatyczny i z przyciskiem. Broń boże nie bierz automatycznych, ponieważ liquid wymaga czasu na rozgrzanie, więc tracisz 2 sekundy oddechu na włączenie się urządzenia. Przycisk lepszy

3. Są 2/3 typy. Kartridże i atomizery. Kartridże są jednorazowe i trzeba je dokupywać bo zużywa się watka, wychodzą drogo więc polecam atomizery w których dolewasz liquidu i nie trzeba szczególnie dbać o wymienianie grzałki ani nic.

4. Są 3 rodzaje. Low, med i high. Polecam samemu sprawdzić który Ci najbardziej pasuje. W większości punktów obsługa pozwala Ci na próbowanie wszystkich po kolei.

5. I tak i nie. Jeżeli kupisz sobie kiepski liquid i kiepski epapieros to szybko wrócisz do normalnego palenia. Jeżeli kupisz bardzo dobry (np Volish) to możesz bardzo ograniczyć palenie. Ale raczej i tak będziesz palił. Zaufaj mi ;]

6. Volish kosztuje 299 zł. Ego-T to wersja tej samej firmy na inny rynek która jest dużo tańsza a podobnie wydajna. Polecam.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, zwłaszcza Irassta :) Poszperam jeszcze sam w necie i popytam. Dzięki jeszcze raz :)

To jeszcze raz ja. Mam pytanie: Ile bym musiał zainwestować na początek? Zn. ten e-papieros wyjdzie 300zł, a same wkłady? Byłoby zarąbiście jakby ktoś obeznany( Iraasta) podał jakieś linki z allegro.

Pozdro

Czołem.

Zbliżają się święta, więc powinno się już myśleć o prezentach.

Przez to, że mój brat to nałogowy palacz, pomyślałem, że fajnie by było, jakbym mu kupił e-papierosa.

Znajomy ma takiego i mnie trochę uświadomił, ale chciałbym, aby ktoś obeznany w temacie dopowiedział to i owo.

Po 1. rozumiem, że są różne wielkości baterii/akumulatorów. O co z nimi chodzi? Jaka różnica między 600, a 1200?

2. Wiem, że są na jakieś przyciski i takie automatyczne. Czym się różni, które lepsze?

3. Same wkłady. Wiem, że się kupuje kapsułki itp. i że są bezsmakowe. Do tego się dokupuje aromaty. Wiem, że są smakowe (wiśniowe, ananasowe), ale słyszałem, że są też w smaku np. Malboro. I teraz tak: Na ile starczy jaka 100ml kapsułka, ile trzeba mieszać tych aromatów, ile to kosztuje (najlepiej zł/mies.) i ocb. z tymi smakami papierosów.

4. Jak rozumiem, im więcej nikotyny w kapsułce tym droższe. I teraz, jakie są proporcje, jak najlepiej zaczynać itd.

5. Bardzo ważne pytanie, czy to naprawdę daje efekt? Czy używając takiego e-papierosa naprawdę przestanie sięgać po "prawdziwego" papierosa?

6. Ile to wszystko wyjdzie. Zn. Ile kosztuje sam e-papieros (widziałem na allegro za 18 zł - to chyba jakaś kpina), ile jedna kapsułka, ale to nawiązanie do pkt. 3.

Liczę na poważne odpowiedzi, ponieważ chciałbym, aby wszystko było jasne.

Pozdrawiam