Echo of Soul FPS

Zakładam temat ponieważ widzę, że nie jestem jedyny na forum.

Na początku uprzedzę, że przeszukiwałem internety (może nie skutecznie albo coś ominąłem). Na oficjalnym forum widziałem masę podobnych tematów niestety bez rozwiązań a support ich unika jak ognia. Z tego co wyczytałem to problem podobno pojawił się dopiero teraz na premierze. Osobiście nie wiem i nie potwierdzam ponieważ na becie nie sprawdzałem gry.

Dla nie znających wymagań wklejam je TU aby nie było, że sprzęt za słaby bo tak nie jest...

Do sedna.

Gra przy uruchomieniu (tak mi się wydaje) wykrywała ustawienia. Ustawiła mi na początku wszystko na MAX. Z tymi opcjami (może dla niektórych śmieszne) miałem STAŁE 18-20FPS niezależnie co robiłem. Po zmianie na średnie wielkiej różnicy nie odczułem więc ustawiłem dla testu na minimum. Na minimalnym mam niby stałe 60FPS(sync on), no właśnie niby... Gra co chwilę spada mi do 10-20FPS niezależnie czy stoję w mieście, walczę z mobami czy robię cokolwiek innego.

Bardziej obrazowo:

Mam sobie stałe 60FPS i zaraz "powili" w ciągu 1-2sec spada mi do 10-20FPS stoi tak z 1-2sec i natychmiastowo skacze do 60, znowu mam 60FPS przez 5sec i proces się powtarza w kółko. Często jest tak, że nawet jak jestem w fazie 60FPS to gra mi się przycina na ułamek sekundy i skacze z 60 do 40 i z powrotem 60.

Jakieś pomysły co można zrobi? A może ktoś miał to samo i jakoś naprawił.

Próbowałem:

- Wszelkich zmian ustawień aby sprawdzić czy to nie jakaś 1 opcja tylko szwankuje.

- Sync włączony i wyłączony

- Mniejszej rozdzielczości i w oknie. Nawet na rozdzielczości 800 ten sam problem

- Niedawno czyściłem rejestr, pliki tymczasowe i tego typu sprawy więc syfu nie ma

- Wyłączałem po kolei Firewall'a i antywirusa oraz obydwa na raz.

Więcej rzeczy nie pamiętam.

Słabo zoptymalizowany silnik grafiki. Jak oni nic z tym nie zrobia to my nic nie poradzimy. Ja osobiscie mam 130fpsow na terenach questow i expowisk ktore diametralnie spadaja do 50fps, nie zaleznie od ustawien graficznych. W miastach 25-60fps. Wkurza to, ale grac da sie. Niby wysokie fpsy ale spadki irytuja.

U mnie dziwnie trzyma stałe 60 fpsow na full detalach, tak jak bym miał jakaś blokadę, da się to gdzieś wyłączyć, bo wydaje mi się, że na pomim sprzęcie powinno być wiecej :>

Słabo zoptymalizowany silnik grafiki.

Miałem nadzieję, że jednak coś popsuli wraz ze startem oficjalnym tak jak czytałem i może da się coś z tym zrobić ;/

Musisz synchronizację wyłączyć w ustawieniach. Są 3 opcje w tym wyłącz, przy wyłączonej mam 120+FPS ale nadal spadki :(

Znalazlem sa w zakladce Frame. Do wyboru mamy None ktore nic nie daje, deafult czy jakos tak ktory daje stale 62fpsy w moim przypadku i ostatnia opcja Wlacz daje te 130fpsow ale ze spadkami do 50.

Niestety silnik tej gry jest mocno archaiczny.

Podczas gdy FPS spada sprawdzam użycie GPU: 30%, użycie CPU wcale nie wyższe. Po otwarciu menadżera zadań odpowiedź przychodzi szybko: gra lata na jednym rdzeniu. Spadki są wtedy, gdy więcej postaci na ekranie. W tym śmiesznym miasteczku potrafi spaść do około 20 ;/

Nie sprawia to ogólnie problemu, bo na battlegroundach wszystko ładnie działa (nie ma 100 tylko 30 osóB), ale wkurza trochę w miasteczkach, bo w GW2 w Lion's Arch mam płynniejszą grę.

Naprawdę zaskoczony jestem niemiło że ktoś jeszcze pisze gry bez wsparcia dla przynajmniej 3 rdzeni. Nie stać tej firmy co ją robiła na jakiś nowy Cryengine czy UE4?

dziś sprawdzałem i na integrowanej grafie na najniższych detalach mam około 90fps-ow oczywiście w mieście spada trochę, ale jest płynnie, optymalizacja nie najgorsza :)

Nie przejmuj sie. Gra na 60 lvlu i tak ssie. Fajnie sie expilo ale gra niestety worthless. Szkoda bo bylem na nia zhypowany. Szkoda czasu GG. Powodzenia w robieniu 1h questa na 30 potionow XD

Wczoraj jakoś uruchomiłem i posprawdzałem opcje jeszcze raz ale tym razem resetując grę przy każdej najmniejszej zmianie. Na minimalnych z średnim zasięgiem widzenia skakały mi FPS włączyłem synchronizację pionową i mam stałe 60FPS nawet na bg...

Co do gry to nie wiem ponieważ BG jest mega niezbalansowane. Jako stormguard do łucznika/maga nie byłem w stanie podejść bo padałem (jeszcze nie miałem szarży). A do tego gracze na wyższym poziomie mają więcej skilli co jest nie uczciwe dla low lvl'a

wystarczy wyłączyć cienie i wszystko śmiga jak powinno :)

Na prośbę autora zamykam.

Zakładam temat ponieważ widzę, że nie jestem jedyny na forum.

Na początku uprzedzę, że przeszukiwałem internety (może nie skutecznie albo coś ominąłem). Na oficjalnym forum widziałem masę podobnych tematów niestety bez rozwiązań a support ich unika jak ognia. Z tego co wyczytałem to problem podobno pojawił się dopiero teraz na premierze. Osobiście nie wiem i nie potwierdzam ponieważ na becie nie sprawdzałem gry.

Dla nie znających wymagań wklejam je TU aby nie było, że sprzęt za słaby bo tak nie jest...

Do sedna.

Gra przy uruchomieniu (tak mi się wydaje) wykrywała ustawienia. Ustawiła mi na początku wszystko na MAX. Z tymi opcjami (może dla niektórych śmieszne) miałem STAŁE 18-20FPS niezależnie co robiłem. Po zmianie na średnie wielkiej różnicy nie odczułem więc ustawiłem dla testu na minimum. Na minimalnym mam niby stałe 60FPS(sync on), no właśnie niby... Gra co chwilę spada mi do 10-20FPS niezależnie czy stoję w mieście, walczę z mobami czy robię cokolwiek innego.

Bardziej obrazowo:

Mam sobie stałe 60FPS i zaraz "powili" w ciągu 1-2sec spada mi do 10-20FPS stoi tak z 1-2sec i natychmiastowo skacze do 60, znowu mam 60FPS przez 5sec i proces się powtarza w kółko. Często jest tak, że nawet jak jestem w fazie 60FPS to gra mi się przycina na ułamek sekundy i skacze z 60 do 40 i z powrotem 60.

Jakieś pomysły co można zrobi? A może ktoś miał to samo i jakoś naprawił.

Próbowałem:

- Wszelkich zmian ustawień aby sprawdzić czy to nie jakaś 1 opcja tylko szwankuje.

- Sync włączony i wyłączony

- Mniejszej rozdzielczości i w oknie. Nawet na rozdzielczości 800 ten sam problem

- Niedawno czyściłem rejestr, pliki tymczasowe i tego typu sprawy więc syfu nie ma

- Wyłączałem po kolei Firewall'a i antywirusa oraz obydwa na raz.

Więcej rzeczy nie pamiętam.