Efektywne zarabianie silver z małą ilością czasu

Hej, Czy jakiś spec od BDO może polecić jakiś efektywny sposób na zarabianie silver dla osoby z małą ilością czasu bez zostawiania kompa na cały dzień i noc w trybie AFK i bez grindu ?

Przez małą ilość czasu rozumiem standardowy dzień tygodnia po za godzinami pracy, czyli max 3-4h dziennie aktywnego grania.

Co polecacie w tym czasie robić oprócz grindu ?

Crafting? jeśli tak to co takiego zbierać/hodować aby to sprzedać z zyskiem ( i gdzie? )

Zastanawiam się również nad łódką (statkiem) aby móc pływać łowić lepsze rybki. I tu kolejne pytanie czym lepiej łowić ryby harpunem czy standardową wędką ? Czy jest jakaś różnica oprócz sposobu łowienia ?

Też rozmyślam nad uruchomieniem sieci robotników i wytwarzaniu skrzynek na handel i sprzedawaniu ich na pustyni ( ale słyszałem często opinie że dopóki nie ma się master trade 2 to lepiej się za to nie zabierać). Wciąż mam dylemat na co efektywnie przeznaczyć CP których nie mam tak dużo (soft cap jeśli dobrze pamiętam).

Nie oczekuję jakiś astronomicznych zysków jak topowi gracze, po prostu chciałbym sobie powoli zbierać silvery aby sobie od czasu do czasu kupić coś lepszego i nie wiem za co się zabrać. Jeśli zbierać to co i gdzie to sprzedawać, jeśli crafcić to z czego i gdzie to sprzedawać? jakie muszę spełniać predyspozycje, a co za tym idzie na czym muszę się skupić w pierwszej kolejności aby móc wyciągnąć te parę milionów silver na dzień grając przez 4h dziennie.

Będę wdzięczny za jakieś solidne porady. Jak wiadomo rynek BDO jest dość zamknięty więc podzielenie się jakimś sposobem na zarobek nie wpłynie jakoś druzgocąco na zyski innych graczy którzy dane sposoby stosują, szczególnie że bardziej celuję w sprzedaż u NPC niż na aukcję :) .

Hej może zainteresuj się wbijaniem poziomu cookingu i alchemii a jak już to zrobisz popatrz sobie na receptury z działu imperial cooking oraz imperial alchemy. Sama w tej chwili się tym zajmuję i za jedna taka paczkę zarabiam w tej chwili 200k około a w planach mam wbicie wyższego poziomu aby robić paczki za około 400k. Paczki wytwarzam w velii i oďdaje u npckow w olvii lub w heidel. Potrzebne receptury znajdziesz na stronie bdfoundry w dziale poradnikow. Poza tym z wyzszym poziomem cookingu mozesz wytwarzac drozsze recepturki typu caplheon meal, margoria meal, serendia itd. Oprócz tego z tak mała ilością czasu zostaje Ci chyba tak jak pisałeś łowienie i trading i moze tez kopanie rzadkich rud.

Ostatnio również zaczęłam ścinać drzewa różnego rodzaju i przerabiać logi na deski potrzebne do zbudowania epheria boat a resztę na planki a potem na plywood. Niestety zabiera to trochę czasu ale deseczki z marketu schodzą od ręki.:)

Abandoned Iron Mine bicie elitek i sprzedawanie Forbidden booków lub robienie ich i sprzedawanie memorek. (polowanie na elitki to chyba nie grind)

Aktywny fishing?

Eventy.

Przy biciu tych elitek od Forbidden booków dropią też takie kupa magical crystals które procesingujesz poprzesz grinding na Black stone powder i też możesz to sprzedać.

Dzięki @Ayako i @Dekri za podpowiedzi, jednakże bardziej mnie zastanawia na co bardziej wydać moje ciężko zdobyte CP tak by mieć z tego korzyść przy nakładzie godzinowym przedstawionym w pierwszym poście ;)

chciałbym Wam zarysować mój preferowany styl gry. Powiedzmy że chciałbym np. Łowić sobie Rybki lub pogrindować elitki, lub mobki na jakimś spocie przez 3-4h dziennie, a żeby w tym czasie coś "w tle" pasywnie też zarabiało z dobrym profitem, abym na koniec dnia mógłbym to odebrać i sprzedać i tak łącząc te dwa sposoby żeby mi się uzbierało parę milionków na dzień.

Czy jest to w ogóle możliwe w BDO żeby bez spędzania całego dnia i nocy również w AFK mieć np po tygodniu te 80-100 mil ?

3-4h dziennie to nic. Jeśli chcesz zarabiać "w tle" to komp odpalony 24h na dobę i wtedy mogę Ci dać poradnik. Inaczej pozostaje Ci aktywny zarobek. Przez 4 godziny dobry goblin zrobi ci 8-10 rundek do noda czyli... żal. A później i tak wszystko musisz na coś przerobić a to znowu czas. Jeśli chcesz aktywny fishing to połącz nodami epherie z valencią albo tym miastem jeszcze dalej (zapomniałem jak się zwie) i łów ryby w jednym a sprzedawaj w drugim. Polecam zaopatrzyć się w słonia.

Dzięki @Ayako i @Dekri za podpowiedzi, jednakże bardziej mnie zastanawia na co bardziej wydać moje ciężko zdobyte CP tak by mieć z tego korzyść przy nakładzie godzinowym przedstawionym w pierwszym poście  

chciałbym Wam zarysować mój preferowany styl gry. Powiedzmy że chciałbym np. Łowić sobie Rybki lub pogrindować elitki, lub mobki na jakimś spocie przez 3-4h dziennie, a żeby w tym czasie coś "w tle" pasywnie też zarabiało z dobrym profitem, abym na koniec dnia mógłbym to odebrać i sprzedać i tak łącząc te dwa sposoby żeby mi się uzbierało parę milionków na dzień.

Czy jest to w ogóle możliwe w BDO żeby bez spędzania całego dnia i nocy również w AFK mieć np po tygodniu te 80-100 mil ? 

Jak dropnie Ci coś z bossa jakaś kzarka itd. to tak.

Ewentualnie 10 książek z elitek dziennie i po 7 dniach masz ~~84mln.

Możesz zacząć zbierać matsy na np. Epherie, scrafcić ją i sprzedać za ~~200mln ale to zabawa na miesiące przy twoim nakładzie czasu, oczywiście w między czasie wydaj contribution pointsy na produkcję piwa, tzn. zbieraj kukurydza/ziemniaki/pszenica/słodkie ziemniaki/jęczmień i rób z tego piwo dla workerów, workerów powysyłaj do kopalni żelaza, węgla, wycinki pine timbera oraz zbierania Flax-a.

Zostaw też jakiegoś alta w Port Epherii i rób daily na plany na statek.

Hej, Czy jakiś spec od BDO może polecić jakiś efektywny sposób na zarabianie silver dla osoby z małą ilością czasu bez zostawiania kompa na cały dzień i noc w trybie AFK i bez grindu ?

Przez małą ilość czasu rozumiem standardowy dzień tygodnia po za godzinami pracy, czyli max 3-4h dziennie aktywnego grania.

Co polecacie w tym czasie robić oprócz grindu ?

Crafting? jeśli tak to co takiego zbierać/hodować aby to sprzedać z zyskiem ( i gdzie? )

Zastanawiam się również nad łódką (statkiem) aby móc pływać łowić lepsze rybki. I tu kolejne pytanie czym lepiej łowić ryby harpunem czy standardową wędką ? Czy jest jakaś różnica oprócz sposobu łowienia ?

Też rozmyślam nad uruchomieniem sieci robotników i wytwarzaniu skrzynek na handel i sprzedawaniu ich na pustyni ( ale słyszałem często opinie że dopóki nie ma się master trade 2 to lepiej się za to nie zabierać). Wciąż mam dylemat na co efektywnie przeznaczyć CP których nie mam tak dużo (soft cap jeśli dobrze pamiętam).

Nie oczekuję jakiś astronomicznych zysków jak topowi gracze, po prostu chciałbym sobie powoli zbierać silvery aby sobie od czasu do czasu kupić coś lepszego i nie wiem za co się zabrać. Jeśli zbierać to co i gdzie to sprzedawać, jeśli crafcić to z czego i gdzie to sprzedawać? jakie muszę spełniać predyspozycje, a co za tym idzie na czym muszę się skupić w pierwszej kolejności aby móc wyciągnąć te parę milionów silver na dzień grając przez 4h dziennie.

Będę wdzięczny za jakieś solidne porady. Jak wiadomo rynek BDO jest dość zamknięty więc podzielenie się jakimś sposobem na zarobek nie wpłynie jakoś druzgocąco na zyski innych graczy którzy dane sposoby stosują, szczególnie że bardziej celuję w sprzedaż u NPC niż na aukcję :) .