Ekonomia w grze, wersja steam i kilka innych pytań

Akurat branie klasy Tanka nie jest złą opcją dla nowego. Szybciej się uczysz mechanik gry, szybciej wchodzisz do dungeonów dzięki czemu szybciej postępujesz z fabułą ;)

Powoli zbliżam się do 35 lvla i mam pytanie odnośnie konta trial steam/retail. Kolega założył konto trial przez Steam i chciał aktywować podstawkę, którą kiedyś dostał z Humble Bundle na stronie Square Enix (mógł normalnie zalogować się na to konto na stonce). Niestety, ale klucz nie wchodzi. Na Reddicie wyczytaliśmy, że konto trial ze Steam nie jest kompatybilne z kluczami/launcherem ze strony Square Enix. Na szczęście za dużo na koncie trial nie wbił (może z 10 lvl), więc dużej straty nie było.
Ja natomiast też niby założyłem konto trial na Steam, ale miałem problem z launcherem steamowym i ściągnąłem ze strony Square Enix, mogłem normalnie się zalogować. Teraz pytanie - da się jakoś łatwo sprawdzić, czy bym mógł dodać klucz na stronie Square Enix, czy tylko na Steam? Niby mógłbym na nowo założyć konto, ale nie chce mi się na znowu wbijać poziomów, dodatkowo szkoda mi nicku i poczty email przeznaczonej do gier.

// Chyba już wiem jak to działa. Na Mog Station można sprawdzić jaką wersję gry się posiada. Ja niestety mam aktywną wersję Steam. Strasznie nieintuicyjny jest ten system kont Square Enix/Mog Station/Steam do FFXIV. Tylko teraz muszę zdecydować, czy od nowa wbijać lvle, czy zachować konto i postać. 40 zł różnicy to jednak sporo :P

@Frexor

System wersji gier jest bardzo łatwy do zrozumienia. Steam ma swoje klucze a normalna wersja gry ma swoje klucze z głównej strony gry. Jak kupisz dodatek albo abonament z głównej strony to nie będziesz mógł tego aktywować na koncie steam.

Jest stara zasada jeśli chodzi o gry mmo na steam. Nie warto grać w steamowe wersje gier mmo jeżeli są non-steamowe wersje. Ponieważ zawsze jest problem z kluczami, opłacaniem abonamentu gdyż steam odgórnie narzuca wyższe ceny na klucze, często również z serwerami gdyż steamowe mają zwyczaj mieć osobne ale w przypadku FF14 to wszystkie serwery są na każdą platformę.

System podziału na Steam i Retail ogarniam. Jedynie nie ogarniałem aktywowania konta i przenoszenia przy tym z serwisu na serwis. Przekierowanie ze strony Square Enix na Mogstation. Inna strona do założenia konta trial, okno do wpisania kodu produktu, które trzeba pominąć, robiąc konto trial. Jednorazowe hasło, które trzeba pominąć. Konto trial w wersji Steam, które można spokojnie odpalić, pobierając launcher ze strony Square Enix.
Nie tylko ja miałem z tym problem, na reddicie praktycznie codziennie pojawia się temat z tego typu problemami. Zdecydowanie nie ułatwia to sprawy nowym graczom.
Poważnie zastanawiam się nad wersją Steam, ponieważ co jakiś czas wpadnie mi tam kilka €, które mógłbym przeznaczyć na abonament. Pewnie za jakiś czas zwróciłoby mi się te kilkadziesiąt złotych, które przepłaciłbym za dodatek.
Wiecie jak szybko system kasuje postać w grze? Chodzi mi o to, że skasowałbym moją dotychczasową postać i zrobił nową, na nowym koncie z tym samym nickiem. Jest jakiś okres, który trzeba odczekać, czy od razu mogę zrobić postać z takim samym nickiem?

System podziału na Steam i Retail ogarniam. Jedynie nie ogarniałem aktywowania konta i przenoszenia przy tym z serwisu na serwis. Przekierowanie ze strony Square Enix na Mogstation. Inna strona do założenia konta trial, okno do wpisania kodu produktu, które trzeba pominąć, robiąc konto trial. Jednorazowe hasło, które trzeba pominąć. Konto trial w wersji Steam, które można spokojnie odpalić, pobierając launcher ze strony Square Enix.
Nie tylko ja miałem z tym problem, na reddicie praktycznie codziennie pojawia się temat z tego typu problemami. Zdecydowanie nie ułatwia to sprawy nowym graczom.
Poważnie zastanawiam się nad wersją Steam, ponieważ co jakiś czas wpadnie mi tam kilka €, które mógłbym przeznaczyć na abonament. Pewnie za jakiś czas zwróciłoby mi się te kilkadziesiąt złotych, które przepłaciłbym za dodatek.
Wiecie jak szybko system kasuje postać w grze? Chodzi mi o to, że skasowałbym moją dotychczasową postać i zrobił nową, na nowym koncie z tym samym nickiem. Jest jakiś okres, który trzeba odczekać, czy od razu mogę zrobić postać z takim samym nickiem?

Z tego co zauważyłem to na pewno drugiego dnia bo usunąłem postać kolo 22, a o 6 rano mogłem stworzyć nową z tym samym nickiem, wcześniej chyba też się da, ale nie jestem pewien bo nie mogłem na mooglu założyć postaci przez blokadę serweram więc musiałem czekać do rana.

Ja na swoim serwerze jak skasowałem postać to po 5 sekundach mogłem stworzyć tą samą czyli ten sam wygląd bo zapisałem z tą samą nazwą.

Cześć,
Od kilku miesięcy szukam gry MMORPG, do której przyszedłbym na dłużej. Do tej pory grałem w WoWa praktycznie od podstawki, jednak chyba nadszedł ten czas, że WoW mi się przejadł i kompletnie nie mam co w nim robić. Jakiś czas temu kupiłem ESO i grało mi się dobrze, ale czegoś mi brakuje. Mam wrażenie, że gram w kolejną część TES, a nie MMORPG.

Przechodząc do pytań:
1. Gdzieś na reddicie znalazłem kilka starych tematów na temat nieopłacalności grania przez Steam. Nadal tak jest? Na prawdę dodatki/patche wychodzą później, a same dodatki można aktywować tylko na Steam? W ESO po prostu podpiąłem podstawkę pod Steam, a DLC i prepa mogłem aktywować przez stronkę.
2. Jak wygląda handel w tej grze? Da się kupić prepa za walutę w grze, ewentualnie jakieś mounty/pety? W WoWie od ponad 2 lat głównie zajmowałem się ekonomią i dzięki temu grałem za darmo i mogłem sobie pozwolić na droższe, rzadkie przedmioty. Można coś takiego zrobić w FFXIV?
3. Dlaczego jest tak mało ofert sprzedaży prepaida na allegro? Square Enix nie sprzedaje prepaidów hurtowo?
4. Widziałem, że są dwa "polskie" serwery: Moogle i Phoenix, ale nie mogłem założyć na nich postaci. Jest jeszcze możliwość na trafienie odpowiedniego momentu na założenie postaci, czy te serwery już są całkowicie zablokowane dla nowych graczy?
5. Jak wygląda end game oczami casuala? Nie trzeba za dużo farmić, by w miarę konkurować z resztą osób? Właściwie nie zależy mi na byciu "top", chcę jedynie, by gear za mocno nie wpływał na rozgrywkę, szczególnie w PvP. W WoWie zawsze podobało mi się to, że cotygodniowy reset za mocno nie pozwalał topowym graczom odskoczyć reszcie, do tego dochodziły systemy, które pozwalały nadgonić lepszych graczy.

Na razie pograłem ok. 14h i właściwie to zmuszam się do gry, największą cechą, która mnie odrzuca, to styl graficzny FF. Piękni chłopcy, małe dziewczynki i bajkowo wyglądające skille. Druga sprawa to gameplay. Nie wiem, może mam po prostu złe nastawienie, ale gra mi się jak w każde słabsze azjatyckie mmo - szybko się nudzi. Do FFXIV przyciągnęły mnie bardzo dobre recenzje, a jak na razie jest to jedno z gorszych i nudniejszych MMORPG, w jakie ostatnio grałem. Jednak jako "doświadczony" gracz MMORPG wiem, że takim grom trzeba dać więcej czasu, więc planuję kupić przynajmniej podstawkę z 30-dniowym prepem. Ogólnie mam wrażenie, że w polskim community ta gra za mocno się nie przyjęła. Znalazłem tylko jedno forum poświęcone tej grze, w dodatku praktycznie martwe. Już przy ESO miałem wrażenie, że są pustki, jeśli chodzi o Polaków, a przeglądając neta, wydaje mi się, że ESO ma kilkukrotnie większe polskie community niż FFXIV.
Jak na razie zostaję przy WoWie (chociaż odpalam go może z 2 razy na tydzień) i ESO, które pewnie po wbiciu maksymalnego poziomu odstawię.