Ekonomia w grze, wersja steam i kilka innych pytań

Cześć,
Od kilku miesięcy szukam gry MMORPG, do której przyszedłbym na dłużej. Do tej pory grałem w WoWa praktycznie od podstawki, jednak chyba nadszedł ten czas, że WoW mi się przejadł i kompletnie nie mam co w nim robić. Jakiś czas temu kupiłem ESO i grało mi się dobrze, ale czegoś mi brakuje. Mam wrażenie, że gram w kolejną część TES, a nie MMORPG.

Przechodząc do pytań:
1. Gdzieś na reddicie znalazłem kilka starych tematów na temat nieopłacalności grania przez Steam. Nadal tak jest? Na prawdę dodatki/patche wychodzą później, a same dodatki można aktywować tylko na Steam? W ESO po prostu podpiąłem podstawkę pod Steam, a DLC i prepa mogłem aktywować przez stronkę.
2. Jak wygląda handel w tej grze? Da się kupić prepa za walutę w grze, ewentualnie jakieś mounty/pety? W WoWie od ponad 2 lat głównie zajmowałem się ekonomią i dzięki temu grałem za darmo i mogłem sobie pozwolić na droższe, rzadkie przedmioty. Można coś takiego zrobić w FFXIV?
3. Dlaczego jest tak mało ofert sprzedaży prepaida na allegro? Square Enix nie sprzedaje prepaidów hurtowo?
4. Widziałem, że są dwa "polskie" serwery: Moogle i Phoenix, ale nie mogłem założyć na nich postaci. Jest jeszcze możliwość na trafienie odpowiedniego momentu na założenie postaci, czy te serwery już są całkowicie zablokowane dla nowych graczy?
5. Jak wygląda end game oczami casuala? Nie trzeba za dużo farmić, by w miarę konkurować z resztą osób? Właściwie nie zależy mi na byciu "top", chcę jedynie, by gear za mocno nie wpływał na rozgrywkę, szczególnie w PvP. W WoWie zawsze podobało mi się to, że cotygodniowy reset za mocno nie pozwalał topowym graczom odskoczyć reszcie, do tego dochodziły systemy, które pozwalały nadgonić lepszych graczy.

Na razie pograłem ok. 14h i właściwie to zmuszam się do gry, największą cechą, która mnie odrzuca, to styl graficzny FF. Piękni chłopcy, małe dziewczynki i bajkowo wyglądające skille. Druga sprawa to gameplay. Nie wiem, może mam po prostu złe nastawienie, ale gra mi się jak w każde słabsze azjatyckie mmo - szybko się nudzi. Do FFXIV przyciągnęły mnie bardzo dobre recenzje, a jak na razie jest to jedno z gorszych i nudniejszych MMORPG, w jakie ostatnio grałem. Jednak jako "doświadczony" gracz MMORPG wiem, że takim grom trzeba dać więcej czasu, więc planuję kupić przynajmniej podstawkę z 30-dniowym prepem. Ogólnie mam wrażenie, że w polskim community ta gra za mocno się nie przyjęła. Znalazłem tylko jedno forum poświęcone tej grze, w dodatku praktycznie martwe. Już przy ESO miałem wrażenie, że są pustki, jeśli chodzi o Polaków, a przeglądając neta, wydaje mi się, że ESO ma kilkukrotnie większe polskie community niż FFXIV.
Jak na razie zostaję przy WoWie (chociaż odpalam go może z 2 razy na tydzień) i ESO, które pewnie po wbiciu maksymalnego poziomu odstawię.

1! Zadne dodatki nei wychdoza pozniej. I tak nie oplaca sie steam poniewaz pozniej wszelkie dodatki musisz kupowac na steam.

2/ Nie da sie kupic pre pa za gold . Moutow tez sie nie sprzedaje sa soulbound . Mozesz kupic miniony , meble do domku itd.

3. Pre pow nie ma ludzie wykupili na dodatek . Square nei spodziewalo sie az tak duzej ilosci powracajacych.

4. Musisz obserwowac strone na loadstonie ( przewazne z rana mozna zalozyc postacie na tych serwerach )

5.Jest identycznie jak w wowie. Takze spokojnienie nie masz sie czego obawiac . Roznica miedzy gearem ludzi ktorzy graja casualowo a rajdujacymi wynosi 10 ilvl . Wiec naprawde nie ma takiej "przepasci"

Ok, dzięki. Czyli muszę się rozstać ze Steam :) W takim razie gdzie teraz najlepiej kupić FFXIV i jaka wersja jest najbardziej opłacalna? Podstawka wystarczy na sam początek, czy warto od razu zainteresować się dodatkami? Chyba najważniejsze kwestie już ogarnąłem, teraz pozostaje przyzwyczaić się do gry, mam nadzieję, że pozostanę przy niej na dłużej. Nie chce mi się już skakać po grach.

Zrob tak wbij 35 na trialu. Przetestuj sobie klasy jakimi bedziesz chcial grac > kup podstawke > kup ( stormblooda ktory podobno zawiera heavsward )

Powoli zaczynam ogarniać grę. Mam jeszcze pytanie odnośnie pomocnych stron. Szukam coś typu Wowhead, czy MMO-Champion, jest coś takiego? Próbowałem z wiki, ale jest ona słaba.

Jeśli szukasz pomocy w ogarnięciu jakichś rzeczy, to bardziej polecał bym dołączyć do gildii.

Zrobiłbym to, gdybym kupił grę. Na razie siedzę na koncie trial. Chcę jak najwięcej ogarnąć przed zakupem gry. Niby te 30-40 zł to nie jest dużo, ale szkoda marnować kasę, jeśli by się okazało, że jednak gra mi się nie podoba. Jak na razie posiłkuję się Redditem, ale tam też nie zawsze są aktualne/pomocne informacje.

Na każdym serwerze są Polacy, tylko trzeba lepiej poszukać (poza grą), nie pchaj się na Moogle i Phoenix, bo te serwery i tak są przepełnione (ja obecnie siedzę na Omega, nowy serwer i muszę czekać w kolejce na kilkaset osób, więc co dopiero tam).

Na każdym serwerze są Polacy, tylko trzeba lepiej poszukać (poza grą), nie pchaj się na Moogle i Phoenix, bo te serwery i tak są przepełnione (ja obecnie siedzę na Omega, nowy serwer i muszę czekać w kolejce na kilkaset osób, więc co dopiero tam). 

Na moogle od kilku dni albo nie ma kolejek albo wieczorami max 200 osób. Na omegę rzuciło się tyle osób, że podejrzewam iż jest bardziej zapchana niż nie jeden stary serwer.

Kolejki w ogóle mi nie przeszkadzają. Najdłużej czekałem z 5 minut. Jednak to, co pisali ludzie na reddicie potwierdza się. Początek jest nudny, ale później gra się rozkręca. Teraz praktycznie jestem pewny, że kupię przynajmniej podstawkę.

Pakiet, podstawka, 2 dodatki i 30 dni gry kosztuje 114 zł ;P

Dodatek będzie mi potrzebny na start? Chciałem zacząć od podstawki :(

@Frexor

Nie musisz kupować dodatków na start. Zanim będziesz mógł zagrać w dodatek Heavensward to po zakończeniu story z podstawki będziesz musiał zrobić jeszcze 92 zadania co głównie będą polegać na pchaniu story czyli dużo dialogów i akcji o tematyce politycznej. Samo robienie ich zajmie Tobie 2-3 tygodnie normalnej gry. Będziesz wiedział kiedy kupić dodatek po obejrzeniu cut-scenki trwającej 42 minuty.

Co do serwerów to również powiem żebyś nie szedł na Moogle i Phoenix. Polaków znajdziesz wszędzie. Ja gram na serwerze Zodiark z kameralną polską gildią. Co do populacji serwera to ludzie tutaj na forum mają zdanie że jest mało popularny i ma małą populacje ale to mówią ci co nie grali na nim. Ja gram od 3 miesięcy i szczerze powiem że nie było dnia żebym widział te pustki i to nie ważne czy w godzinach dziennych czy nocnych (2-6 rano). Poza tym jest bardzo wysoki poziom kultury i tak naprawdę poza językiem polskim na chacie fc to nie widziałem innego języka niż angielski. Więc żadnych problemów z niemcami, francuzami i innymi niewychowanymi narodami co potrafią tylko w swoim języku pisać nie ma. Flamerów i hejterów też nie widziałem przez ten czas od kiedy gram na moim serwerze. Widziałem ich tylko w party cross-server czyli kiedy ludzie dołączają do party z innych serwerów.

Pozdrawiam

W chwili obecnej nie opłaca się brać wszystkiego osobno.

Complete edition kosztuje 114 zł.

Edycja ta zawiera podstawkę, 2 dodatki oraz 30 dni gry.

Także wbij 35 lvl tym co Cię interesuje, gra będzie się podobała to wiesz co masz robić :)

Wtrącę się jeżeli można z pytankiem :D W FF istnieje coś ala trial ? Coś na kształt WoW`a 20 lv ? - bez abonamentu, bez podstawki.

// dobra, olać - już się doszukałem ^.^

Na razie popełniłem jeden błąd. Zrobiłem na start tanka - gladiatora. Sądząc po rotacji i kilku filmikach z dungeonów tankowanie wygląda na nudne. Teraz nie wiem, czy levelować dalej gladiatora (obecnie 22 lvl), czy zacząć z czymś innym. Ogólnie polecacie bawić się różnymi klasami na jednej postaci, czy zakładać nowe postacie? Głównie chodzi mi o staty przy wyborze rasy, przejmować się tym, czy olać? Niespecjalnie podobają mi się rasy w FF i jedynie co mogę wybrać bez żadnych zgrzytów to Hyur i Roegadyn. Obecnie gram Highlanderem.
Docelowo planowałem zrobić coś takiego:
Healer - tu jeszcze się nie zdecydowałem, jaką dokładnie klasę wybrać (docelowo mój main)
Tank - Paladin
DPS - Machinist? Chwilę o nim poczytałem i wydaje się być ciekawą klasą, ale niby nie jest zbyt dobry np. w porównaniu do Barda.

Rasami się nie przejmuj - graj jaką chcesz i tak - graj jedna postacią. Baw się klasami, zmieniaj jak tylko najdzie Cie ochota. I gra tankiem wcale nie jest taka nudna jakby się mogło wydawać - jest najbardziej wymagająca ponieważ to Ty masz markować cele i prowadzić ludzi przez dunga.

Wtrącę się jeżeli można z pytankiem  W FF istnieje coś ala trial ? Coś na kształt WoW`a 20 lv ? - bez abonamentu, bez podstawki.

// dobra, olać - już się doszukałem ^.^ 

Masz darmowego triala, ze stronki FF sobie zakładasz i do 35 lvla grasz za darmo(możesz wbić wszystkie klasy na postaci na 35 lvl).

@Hollow

Właśnie już mam jak pisałem :D Miałem problem z racji, że " buton " free trial nie załadował się na stronce, także nie widziałem tej możliwości :) Gierka całkiem przyjemna ;)

Mi było Ciężko się zdecydować którą klasę rozwinąć jako 1 i padło na arcanista.

jak ktoś lubi zabawę w przywołania stworków to polecam.