Eksperci potrzebni :)

Takiego zbioru Herezji dawno nie czytałem. 1.FXy amd Mają 4 rdzenie 8 W coś jak i7. Tam niema 8 rdzeni to tylko marketing AMD2 ."wysokiej jakości kolorami i dobrej rozdzielczośc 2560×1440 planowana cena ok 1k "- Marzenia ściętej głowy Za taki nomitor minium 1500 - 1600 trzeba dać. A konkretne kosztują 2000+w cenie około 1000 zł masz Eizo FS 2434 IPS 60HZ 1920x1080 i nic lepszego nie dostaniesz.3 "wtedy faktycznie mogłoby się coś dziać, niemniej jednak AMD od początku podkradał pomysły od Intela" - BrednieIntel do serii Core I ssał . Szczególnie Pentium 4 który był totalną porażką. Intel dogonił AMD dopiero Core 2 Duo i Quad które mogły startować do Phenomów.Później AMD postawiło na nową architekturę swoich procesorów która okazała sie niewypałem. A intel Wyskoczył fenomenalnym Core i5 2500k i podbił rynek. 4.Konsole mają praktycznie te same bebechy co PC warty 1300 zł. Nie mniej jednak Konsole Xbox i PS4 są niemal identyczne. Twórcy piszą grę dostosowaną do jednej specyfikacji. W pc są dziesiątki rodzajów kart i procesorów które muszą się ze sobą jakoś komunikować co zapewnia API (DirectX, OpenGL itp) Przez to że gra musi działać na niezliczonej ilości konfguracji 60% mocy obliczeniowej PC zostaje zmarnowane na to by wszystkie te podzespoły mogły się "dogadać" . Dlatego np AMD próbowało temu zaradzić wypuszczając MANTLE które było przeznaczone dla kilku kart graficznych. 5.za 2700 zł możesz mieć i5 4460 + radeon 380 + 4GB ramualbo i5 4460 + Radeon 270 + 8gb ramu.

Widziałem ten monitor bodajże w top10 do gier. Co sprawia że jest dobry ?

Jasność i kontrast: 250 cd/m2, 1000:1 (statyczny), 5000:1 (dynamiczny) Czas reakcji matrycy: 4.9 ms

Ten Monitor 1.3k kosztuje ;/ znalazłem używany rok czasu za 900zł.

W monitorach do gier ważne są przede wszystkim opóźnienia. Tu masz link do bardzo dokładnych recenzji monitorów z dokładnymi pomiarami:

http://www.tftcentral.co.uk/reviews.htm

Monitora 2560x1440 sam ostatnio szukałem i zaczynają się od 1300, ale sensowne opcje o potwierdzonej jakości i przetestowane właśnie przez takie strony jak ta podana powyżej, żeby wiedzieć co się kupuje, to minimum 1450 zł, a i tych jest niewiele zdatnych do gier, właściwie jest tylko jeden do 1500 zł, czyli Dell U2515H, bo reszta ma za duże opóźnienia. Monitory 1440p i 4K to niestety nadal nisza i ciężko o jakieś wartościowe informacje na ich temat, a na forach komputerowych też wielkiego odzewu na nich temat nie ma. Wszystko jak na razie kręci się wokół 1080p.

Poza tym nie ma sensu kupować monitora 1440p za 1500 zł do sprzętu za 2500 zł, bo po prostu nie pociągnie, a obecne monitory mają taki mankament, że działają dobrze tylko na natywnej rozdzielczości, więc zjeżdżanie w dół może nie wchodzić w grę. Co prawda co nowsze gry to lepiej to wygląda, np. w Wiedźminie 3 już można zjechać z 1920x1080 na 1600x900 i zyskać 15 FPS bez jakiejś tragedii na ekranie, ale przecież nie po to się kupuje monitor 1440p za 1500zł żeby zjeżdżać na 1080p, które możesz mieć w dobrej jakości bez problemu za 500 zł. Kup sobie jakiś dobry monitor 1080p za 500 zł, a to co Ci zostanie dołóż do komputera, bo to jest ważniejsze.

Mówisz że komputer głównie do gier mmorpg, ale wbrew temu co się często mówi takie gry wcale nie są jakieś super lekkie i mają bardzo często spore problemy z optymalizacją i ogólnie problemy techniczne, a jak to jeszcze przypieczętujesz 1440p to może się zrobić nieciekawie i będziesz na starcie schodził z detali w starszych mmorpg na świeżo kupionym komputerze, a tego nikt nie chce robić, a już na pewno nie świeżo po zakupie nowego sprzętu. Skup się na komputerze, a na monitorze przytnij, bo 1080p za 500 zł spokojnie starczy, tym bardziej gdy sprzęt nie ma mocy na 1440p.

A jakie Monitory polecacie ? bo narazie tylko 1 tutaj dostałem. Chodzi mi głównie żeby kolory robiły WOW

Warto było zakładać temat napewno wezmę pod uwagę każdą informację którą tutaj dostałem.jaką płytę główną polecasz? żeby cenowo było podobnie i żeby była ok.

cenowo to sie nie uda dobrej kupić kupisz albo średnią jak tutaj są podane w tych zestawach albo mocną ale to koszt 200-400zł więcej bo koło 500-700zł więc tak(podam i pod intela i pod amd):

pod amd polecam

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-sabertooth-990fx-r2-0-amd-990fx-4xpcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-sli-crossfire-513326/

a pod intela

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97x-killer-fatal1ty-z97-lga1150-z97x-killer-640921/

albo

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z97-pro-gamer-z97-dualddr3-1600-sata3-sata-express-hdmi-dvi-atx-z97-pro-gamer-695660/

albo w cenie tej pod amd

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-maximus-vii-ranger-z97-quadlddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-maximus-vii-ranger-641613/

o ile pod amd sie opłaci dołożenie tch 300zł to w intelu nie wiem

buhaha dzieci znalazly temat zeby ponarzekac na amd ...

wiekszosc wypowiadajaca sie tu nawet pudelka serii fx nie widziala.. albo nawet nie umie podpiac prawidlowo kabli na plycie ... jedynie coo widza i widzieli too zdjecia na necie , a kompa too oni zamawiaja gotowca ...

Maiem nizowego fx 6300 zmienilem na i3 i wcale nie czuje power up coo mnie

smuci boo procek za 150 drozyszy 2 super szykbie rdzenie kontra 6 leciwych niby rdzen a roznicy nie czuc ...

A wiem zaraz beda krzyczec roznice bedzie czuc jak wydasz ten 1000 zl na 4690k ... ktory przed spekulacja waluty rok temu kosztowal z 800 ponad zl dzieki intel , ceny ida w gore boo ludzie naiwnie pchaja wam kase w kieszen .. amd czy intel .... amd przynajmiej nie smaruje kasa .. jeszcze zatesknicie jak amd zabraknie na rynku a intel stworzy sobie monopol .. jak jedna firma pozostanie too nie ma konkurencji i nie trzeba sie wysilac a coo wiecej nie trzeba taniej sprzedawac ... bo jak nie kupisz tego coo kupisz innego ..

Przykladem dla was moze byc obecna sytuacja ... intel nawet nie mysli zeby obnizyc ceny procesorow ktore sa juz na rynku od jakiegos czasu ....

buhaha dzieci znalazly temat zeby ponarzekac na amd ...wiekszosc wypowiadajaca sie tu nawet pudelka serii fx nie widziala.. albo nawet nie umie podpiac prawidlowo kabli na plycie ... jedynie coo widza i widzieli too zdjecia na necie , a kompa too oni zamawiaja gotowca ...Maiem nizowego fx 6300 zmienilem na i3 i wcale nie czuje power up coo mniesmuci boo procek za 150 drozyszy 2 super szykbie rdzenie kontra 6 leciwych niby rdzen a roznicy nie czuc ...A wiem zaraz beda krzyczec roznice bedzie czuc jak wydasz ten 1000 zl na 4690k ... ktory przed spekulacja waluty rok temu kosztowal z 800 ponad zl dzieki intel , ceny ida w gore boo ludzie naiwnie pchaja wam kase w kieszen .. amd czy intel .... amd przynajmiej nie smaruje kasa .. jeszcze zatesknicie jak amd zabraknie na rynku a intel stworzy sobie monopol .. jak jedna firma pozostanie too nie ma konkurencji i nie trzeba sie wysilac a coo wiecej nie trzeba taniej sprzedawac ... bo jak nie kupisz tego coo kupisz innego ..Przykladem dla was moze byc obecna sytuacja ... intel nawet nie mysli zeby obnizyc ceny procesorow ktore sa juz na rynku od jakiegos czasu ....

ja osobiście wole amd ale obecnie nie ma na rynku dobrego procesora od nich może microsoft to zmieni i amd zrobi am4 i na to będą dobre procesory od nich

a jeśli amd sie odbuduje przez ms to ruszy technologia i ceny spadną bo będzie konkurencja i w wydajności i cenach ale zobaczymy jak sie potoczy historia nawet ci co uwielbiają intele i nvidie powinni sie modlić o przyszłość amd by sie odbudowało

ja osobiście wole amd ale obecnie nie ma na rynku dobrego procesora od nich może microsoft to zmieni i amd zrobi am4 i na to będą dobre procesory od nicha jeśli amd sie odbuduje przez ms to ruszy technologia i ceny spadną bo będzie konkurencja i w wydajności i cenach ale zobaczymy jak sie potoczy historia nawet ci co uwielbiają intele i nvidie powinni sie modlić o przyszłość amd by sie odbudowało

ja tam nie czuje zadnej roznicy w segmentach przyblizonych cenowo procesorow obu firm ... a czy microsoft przejmie amd , artykul pisze ze jest zainteresowany jednym oddzialem ... i niczym wiecej a po 2 coo firma ktora zajmuje sie produkcja software moze pomoc amd ... swoich technikow nie dadza boo ich nie maja ;p

Jedynie moga dac pieniadze na badania i tyle albo ich nie dawac i zamknac pozostale oddzialy i skupic sie na tym na czym zalezy microsoftowi... ... dlatego microsoft chce tylko 1 oddzial kupic a amd chce sprzedac zeby zyskac pieniadze na dalsze badania i rozwuj firmy...

ja tam nie czuje zadnej roznicy w segmentach przyblizonych cenowo procesorow obu firm ... a czy microsoft przejmie amd , artykul pisze ze jest zainteresowany jednym oddzialem ... i niczym wiecej a po 2 coo firma ktora zajmuje sie produkcja software moze pomoc amd ... swoich technikow nie dadza boo ich nie maja ;p

tu bardziej chodzi o gotówke bo problem amd to fundusze któych brak na nowe technologie czy testy sprzętu choć to dało by rade rozwiązać rozdając np 50 użytkownikom swoje najnowsze produkty do testów i wtedy błędy mogły by być naprawione zanim produkt trafi do sklepów

Karta do gier za 600-700 złotych...

ale mnie rozbawiłes :D

Intel Core i5 4690K (możesz zaoszczędzić trochę i olać "K" , jednak "K" daje możliwość niezlego podkręcania)
ASUS H97M-PLUS
ASUS GeForce GTX 750 4GB OC ( taka do 700 złotych , hehe)
GIGABYTE GeForce GTX 960 2GB ( chyba lepsza od twojej wersji do 700PLN)
Za 600-700 złotych nie ma kart nadających się do gier!! Chyba ze zadowolisz się 720p i detale min-med.
Albo grasz w sapera.
Pamięci RAM - staraj się kupić moduły sparowane, zeby działały w Dual Channel ( 128Bit zamiast 64)
Oczywiście DDR3 :D polecam Crucial, Corsair ewentualnie Kingston HX.
Np. 2x8GB HX 318C9 SRK2/16, 413 PLN. Niezła cena jak za takie pamięci.
CO do twojego pytania czy zestaw jest HOT.... był jakieś 24 miesiące temu.

Jeśli chodzi o monitor to mam Dell P2314H poczytaj testy o nim(ja tak zrobiłem i pytałem ludzi na forum PCLab). Jest to chyba jedyny monitor w tej cenie z matryca IPS. Koszt około 700zl za 23 całe, są większe.

Co do procesora i jak nie chcesz bawić się w OC zostań przy tej i5 albo jak zaoszczędzisz kasę na monitorze kup lepszą? Co do ramu w zupełności starczy ci 8gb. Natomiast grafika radeon r9 280(czytaj inaczej HD 7950) to bardzo dobra grafa jak ktoś tu pisał. Ja mam r9 280x(czytaj inaczej HD 7970) jestem z niej bardzo zadowolony. Gdyby właśnie nie ostatnie gry które znacznie lepiej chodzą na geforce. Ale do mmo starczy aż nadto.

Jeśli chodzi o monitor to mam Dell P2314H poczytaj testy o nim(ja tak zrobiłem i pytałem ludzi na forum PCLab). Jest to chyba jedyny monitor w tej cenie z matryca IPS. Koszt około 700zl za 23 całe, są większe.Co do procesora i jak nie chcesz bawić się w OC zostań przy tej i5 albo jak zaoszczędzisz kasę na monitorze kup lepszą? Co do ramu w zupełności starczy ci 8gb. Natomiast grafika radeon r9 280(czytaj inaczej HD 7950) to bardzo dobra grafa jak ktoś tu pisał. Ja mam r9 280x(czytaj inaczej HD 7970) jestem z niej bardzo zadowolony. Gdyby właśnie nie ostatnie gry które znacznie lepiej chodzą na geforce. Ale do mmo starczy aż nadto.

bo nvidia sypie kasą i "technologiami" za to by były w nowych grach i all jest tak przygotowywane by radeony miały problemy tak samo 3dmark11 jest zrobiony i to robi przekonanie że nvidie są lepsze a tak naprawde radeony mocno zbliżone identyczne lub minimalnie lepsze (zależy od modelu i do czego porównujemy)

Ale to wina NVidia czy AMD? AMD ma rynek konsol dlatego NVidia prowadzi tak zaczepna kampanie by udowodnić PCtowcom ze inwestycja w grafiki AMD to strata pieniędzy :). Druga strona medalu jest taka ze producenci używają tych technologi bez próby optymalizacji ich. Dlatego nawet jak włączy się te cuda od zielonych posiadając ich kartę to i tak można mieć problemy z płynnością gry. Ale to nie zmienia faktu że na AMD chodzi to znacznie gorzej. Czytaj właśnie Assassin Creed Unity czy Batman.

Tu masz też dobry monitor w Twoim budżecie, ale jak mówiłem, przytnij na monitorze i dołóż do komputera.

http://www.morele.net/monitor-iiyama-x2483hsu-b1-593921/

Siema,Planuje kupić sobie nowego kompa. Już mniej wiecej mam ogólny zarys parametrów:-procek 8x3-4-8-16GB RAM (max żeby płyta głowna obsugiwała 32GB to sobie w przyszłości dokupie)-Karta nie mam pojecia narazie, musi być nastawiona do gier (najlepsza wydajność) 600-700zł(planowany koszt ok ~2.5k)szukam Monitora z dobrym taktowaniem odświeżania, wysokiej jakości kolorami i dobrej rozdzielczości np 2560×1440 planowana cena ok 1kTakże potrzebuje pomocy w sprawie monitora i karty graficznej. Ogolnie czy ten zestaw jest hot or not

- procek AMD? Nie warto

- 8GB ram, bo 16GB nie warto

- karta za 700zł do grania w 1440p? Bądźmy poważni. Kup normalny monitor FHD (Dell P2314H, AH-IPS więc kolory dobre, niski input lag, najlepszy w swoim przedziale cenowym) za 700zł i R9 290 używkę (obsługa DX12).

Ogólnie coś w stylu: i5+8GB+używka R9 290 (900zł).

Siema,

Planuje kupić sobie nowego kompa. Już mniej wiecej mam ogólny zarys parametrów:

-procek 8x3-4

-8-16GB RAM (max żeby płyta głowna obsugiwała 32GB to sobie w przyszłości dokupie)

-Karta nie mam pojecia narazie, musi być nastawiona do gier (najlepsza wydajność) 600-700zł

(planowany koszt ok ~2.5k)

szukam Monitora z dobrym taktowaniem odświeżania, wysokiej jakości kolorami i dobrej rozdzielczości np 2560×1440 planowana cena ok 1k

Także potrzebuje pomocy w sprawie monitora i karty graficznej. Ogolnie czy ten zestaw jest hot or not :)