Eksperci potrzebni :)

Siema,

Planuje kupić sobie nowego kompa. Już mniej wiecej mam ogólny zarys parametrów:

-procek 8x3-4

-8-16GB RAM (max żeby płyta głowna obsugiwała 32GB to sobie w przyszłości dokupie)

-Karta nie mam pojecia narazie, musi być nastawiona do gier (najlepsza wydajność) 600-700zł

(planowany koszt ok ~2.5k)

szukam Monitora z dobrym taktowaniem odświeżania, wysokiej jakości kolorami i dobrej rozdzielczości np 2560×1440 planowana cena ok 1k

Także potrzebuje pomocy w sprawie monitora i karty graficznej. Ogolnie czy ten zestaw jest hot or not :)

Moim zdaniem to 8x3~4 (GHz) To zupełna głupota, i jedynym wyjściem było by iść w AMD...

32 GB też jest raczej mało potrzebne. Aktualnie posiadam 16 GB i max zużycie jakie do tej pory miałem to 10GB (na Minecrafcie...) Nawet Black Desert zabierał bodajże 6GB. Ale poczekajmy na speców :D

Taki procesor? Najwięcej rdzeni robi AMD, jednak rdzenie AMD nie równają się taktowaniu procesorów od Intela. Najlepszy na ten czas to i5 i Amen moim zdaniem. I7 nic nie daje na ten czas.

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_lipiec_2015?page=0,10

robiłem też temat na innym forum i dostałem najlepsze zestawy na lipiec, myślę że skorzystam z tego.

Karta graficzna nastawiona na gry i najlepszą wydajność za 600/700zł A monitor za tysiąc?

Co do rdzeni to ten obrazek oddaje idealnie co myślę o procesorach AMD.

Najlepszym procesorem będzie i5 4 rdzeniowa, spokojnie wystarczy.

A co do tej karty to trochę dziwne, że chcesz dać więcej za monitor niż za grafikę. To tak jakbym na monitorze za 2k grał w contre na pegasusie.

procesory amd i karty graficzne amd są w ps4 i xbox one jakby co -.-

Ten zestaw.... sorry ale jezeli myslisz o kompie na pare lat to kompletnie sie nie nadaje. Grafika na szynie 128Bit... no, ok ale na bank nie dasz rady pograc na 2560×1440 w szczegolnie w tytuly ktore nadejda. Procesor.... już wole leciwego I5 2500k niz to.

Jeżeli myslisz o przyszlosci i chcesz kompa chociaz na pare lat to pomysl w ten sposob. Zobacz co sie dzieje. Coraz to czesciej wychodza gry fatalnie zoptymalizowane(Assassin Creed Unity, Batman, Carmagedon). Gry ktore wymagaja naprawde dobrej maszyny by w nie pograc w tych 60FPSach na wysokich detalach(Wiedzmin 3). A co bedzie w niedalekiej przyszlosci?

Ja gdybym składal teraz kompa bez zastanowienia bym szukal i7(oczywiscie ludzie powiedza ze to strata pieniedzy ale ja gram w gry ktore stoja glownie procesorem jak ArmA 3) i minimum GF 970. Ale to tylko moje zdanie :)

@polios3 - I temu też masz na nich świetną jakość grafiki w przystępnej cenie. Uważanie, że gry są optymalizowane pod konsole i ich mierną specyfikacje to błąd. Przecież taki nowy Batman hula na konsolach aż miło, a na über PC-ach nawet 30 klatek/s nie potrafi utrzymać. Tak więc to komputery ograniczają konsole, a nie odwrotnie! Wniosek dla autora tematu - kup konsole. A jak już chcesz tego PC-a to AMD bo taki jest w konsolach.

A tak na serio to od AMD trzymaj się z daleka jeżeli zależy Ci na wydajności i jakości. Sam używam procesorów AMD i mają bardzo ładne cyferki, dużo "rdzeniuf", ale w technologi w jakiej są wykonane, wydajności itd. od Intela odstają bardzo wyraźnie. Jeżeli będę w przyszłości składał jakiś nowy PC (a prędzej czy później się to stanie) to tylko i wyłącznie pod Intela. Nie chcesz żałować wydanych pieniędzy - Intel, masz mało pieniędzy... AMD : ) Pozdro.

Jeżeli myslisz o przyszlosci i chcesz kompa chociaz na pare lat to pomysl w ten sposob. Zobacz co sie dzieje. Coraz to czesciej wychodza gry fatalnie zoptymalizowane(Assassin Creed Unity, Batman, Carmagedon). Gry ktore wymagaja naprawde dobrej maszyny by w nie pograc w tych 60FPSach na wysokich detalach(Wiedzmin 3). A co bedzie w niedalekiej przyszlosci?

no właśnie niewiadomo co będzie bo jeśli microsoft wykupi amd (rozmowy trwają od miesiąca) i ms dobrze zaplanuje firme amd jest szansa że amd przegoni intel bo od zawsze problemem amd były fundusze nie mieli kasy na nowe technologie i badania czy testy a intel nie miał nigdy z tym problemów dlatego intel wybił sie poza amd ale zastrzyk gotówki ms mógłby odwrócić tą szale w przeciągu 4-7lat a napewno by usprawnił rozwój nowych technologi przez obie firmy bo intel już zaczyna sie zatrzymywać (nie produkuje nic ciekawego ani nic rewolucyjnego) bo stał sie monopolistą a rywalizacja jak wiadomo nakręca gospodarke

@OGHR3N Nie wierzę w te bzdety, które czytam. Konsole ograniczają PC??? Szkoda, że konsole (zwłaszcza XO) mają problem z wyświetlaniem gier w FullHD. Wystarczy chociaż porównać Wieśka, jak wygląda na PC i konsolach, a argument z Batmanem jest tak z d*py, że aż szkoda to komentować. Oficjalnie deweloper przyznał się, że wersja na PC jest schrzaniona, a to ma być dowód na wyższość konsol...

@polios3 - wtedy faktycznie mogłoby się coś dziać, niemniej jednak AMD od początku podkradał pomysły od Intela (gdy Intel wszystko co się dało prawnie opatentował itd. AMD miał niemały problem który trwa do teraz) i choć zastrzyk gotówki od MS mógłby ich popchnąć do przodu i zapewne dogonili by swojego głównego konkurenta dość szybko, to jednak nad tą rewolucją i innowacją trochę się waham. Ale czas pokaże, nie ma co nad tym gdybać. Na dzień dzisiejszy Intel>AMD.

@grubynawro - czytanie do końca i ze zrozumieniem nie boli : )

Monopolista na życzenie AMD. AMD ma swoje układy w wszystkich konsolach i spoczeli na laurach. Intel ściśle współpracuje z NVidia. Zresztą od wyjścia GF 9xx sterowniki tych kart są tak programowane by lepiej współpracowały z procesorami haswella. Dodatkowo zieloni dogadali się z producentami gier i faszeruja gry swoją technologia. Tu jakieś włoski tam jakiś ładniejszy dym i deszcz. Wszystko po to by pokazać jak bardzo konsole odstają od PC. Dlatego teraz rynek jest tak dziwny. I właśnie dlatego kupił bym teraz mocny sprzęt by mieć pewność że mi styka. A nie szukał pół środków. Dla przykładu. Kupiłem grafikę od AMD za 1400zl. A pół roku później wyszedł ostatni Assassin Creed. Kupiłem go z zamiarem gry coop i miałem średnio 20fpsow. Poprawy się nie doczekałem do dziś :). A wystarczyło dołożyć te 200zl kupić GF 970 i mieć luz :)

no właśnie niewiadomo co będzie bo jeśli microsoft wykupi amd (rozmowy trwają od miesiąca) i ms dobrze zaplanuje firme amd jest szansa że amd przegoni intel bo od zawsze problemem amd były fundusze nie mieli kasy na nowe technologie i badania czy testy a intel nie miał nigdy z tym problemów dlatego intel wybił sie poza amd ale zastrzyk gotówki ms mógłby odwrócić tą szale w przeciągu 4-7lat a napewno by usprawnił rozwój nowych technologi przez obie firmy bo intel już zaczyna sie zatrzymywać (nie produkuje nic ciekawego ani nic rewolucyjnego) bo stał sie monopolistą a rywalizacja jak wiadomo nakręca gospodarke

Microsoft'a interesuje głównie APU z tego co czytałem, zapewne ze względu na xbox'a :). Tak więc trudno powiedzieć czy m$ wykupi tylko ten sektor, czy też całe AMD.

@OGHR3N fakt, do końca nie czytałem, bo myślałem, że raka dostane od dalszego czytania xD Teraz widzę, że to był błąd :) Zwracam honor B)

Głównie NIE chodzi mi o te główne tytuły, które z d*py biorą wymagania bo nie widać po grafice. Chodzi mi głównie o mmorpgi, gry które już wyszły a jest tego sporo w które chcę pograć. Risen 2/3 na moim kompie na low sie zacina. Skyrim na ultra też bym pyknął, GW2/ELDER SCROLLS ONLINE. LOL/HON zeby na najwyzszych było z 60 fpsami, najnowszy alien który wymaga DX11. Takie gry mnie interesują. Prawdopodbnie kupie ten zestaw za 3k polecany na lipiec może z jakiś stron kupie go taniej niż 3k

Proszę nie odchodzić od tematu :) z tym offtopem.

risen 2 to optymalizacyjne gówno jeśli moge tak to ująć więc nic dziwnego że ci sie zacina

edit: te zestawy za 3000 mają 1 wade super słabe płyty główne a to sie przekłada na wydajność procesora i ramu a jeśli procesor nie wyrabia to ogranicza też karte graficzną

Skoro chodzi Ci głównie o mmo, radziłbym zainwestować w jakiegoś intela np i5, szczególnie że wymieniłeś GW2. GW2 bardzo lubi mocne procki by móc cieszyć się grą na większych eventach typu world bossy czy wvwvw - inaczej na monitorze mamy raczej pokaz slajdów niżeli rozgrywkę :P. Karta graficzna odgrywa w mmo drugą rolę.

Ten zestaw z purepc napewno będzie lepszą opcją niż ten co zaproponowałeś na początku :P, procki AMD zostają daleko w tyle w gamingu. Niestety rdzenie to nie wszystko.

Warto było zakładać temat :) napewno wezmę pod uwagę każdą informację którą tutaj dostałem.

risen 2 to optymalizacyjne gówno jeśli moge tak to ująć więc nic dziwnego że ci sie zacinaedit: te zestawy za 3000 mają 1 wade super słabe płyty główne a to sie przekłada na wydajność procesora i ramu a jeśli procesor nie wyrabia to ogranicza też karte graficzną

jaką płytę główną polecasz? żeby cenowo było podobnie i żeby była ok.

Skoro chodzi Ci głównie o mmo, radziłbym zainwestować w jakiegoś intela np i5, szczególnie że wymieniłeś GW2. GW2 bardzo lubi mocne procki by móc cieszyć się grą na większych eventach typu world bossy czy wvwvw - inaczej na monitorze mamy raczej pokaz slajdów niżeli rozgrywkę . Karta graficzna odgrywa w mmo drugą rolę.Ten zestaw z purepc napewno będzie lepszą opcją niż ten co zaproponowałeś na początku , procki AMD zostają daleko w tyle w gamingu. Niestety rdzenie to nie wszystko.

jaka różnica cenowa jest? między i5?

A co do assasina i wiedzmina to mam xboxa więc bez problemu, a na padzie lepiej sie gra w takie gry.

Takiego zbioru Herezji dawno nie czytałem.

1.FXy amd Mają 4 rdzenie 8 W coś jak i7. Tam niema 8 rdzeni to tylko marketing AMD

2 ."wysokiej jakości kolorami i dobrej rozdzielczośc 2560×1440 planowana cena ok 1k "- Marzenia ściętej głowy

Za taki nomitor minium 1500 - 1600 trzeba dać. A konkretne kosztują 2000+

w cenie około 1000 zł masz Eizo FS 2434 IPS 60HZ 1920x1080 i nic lepszego nie dostaniesz.

3 "wtedy faktycznie mogłoby się coś dziać, niemniej jednak AMD od początku podkradał pomysły od Intela" - Brednie

Intel do serii Core I ssał . Szczególnie Pentium 4 który był totalną porażką. Intel dogonił AMD dopiero Core 2 Duo i Quad które mogły startować do Phenomów.

Później AMD postawiło na nową architekturę swoich procesorów która okazała sie niewypałem. A intel Wyskoczył fenomenalnym Core i5 2500k i podbił rynek.

4.Konsole mają praktycznie te same bebechy co PC warty 1300 zł. Nie mniej jednak Konsole Xbox i PS4 są niemal identyczne. Twórcy piszą grę dostosowaną do jednej specyfikacji.

W pc są dziesiątki rodzajów kart i procesorów które muszą się ze sobą jakoś komunikować co zapewnia API (DirectX, OpenGL itp) Przez to że gra musi działać na niezliczonej ilości konfguracji

60% mocy obliczeniowej PC zostaje zmarnowane na to by wszystkie te podzespoły mogły się "dogadać" . Dlatego np AMD próbowało temu zaradzić wypuszczając MANTLE które było przeznaczone dla kilku kart graficznych.

5.

za 2700 zł

możesz mieć i5 4460 + radeon 380 + 4GB ramu

albo i5 4460 + Radeon 270 + 8gb ramu.