Elyon - end game - pytania

Cześć!
Pograłem tylko chwilę w Elyona, w cbt, może z dwie godzinki, tyle co wypróbowałem postaci i combat, więc nie wiem jak reszta gry, ale walka mi się mega podoba, to na plus dla produkcji. Mam kilka pytań związanych z end game:

1. Czy jakaś dobra duszyczka, mogłaby napisać, czy w grze jest jakiś end gameowy farming/grinding poza-instancjonowany (tzn. w otwartym świecie)? Żeby to open world pvp miało sens :wink:
  2. Czy gra posiada może open world housing (coś w stylu ArcheAge)?
  3. Jakieś inne end gameowe aktywności w open world? World Bosy na przykład? Time eventy?
  4. Instancje - dungeony/raidy? Czy mają sens? Ktoś wie co tam dropi prócz itemów do zakładania? Gemy? Jakieś matsy end gameowe do craftu?
  5. Czy itemki z dungów/raidów to są end gameowe itemki, czy lepsze są z craftu, czy jakiś world bossów? Może end game craftowe itemki są równoważne z tymi, z dungów/raidów?

Po pierwsze trzeba mieć na uwadze, że to co zobaczyliśmy podczas CBT2 to nie był finalny build gry. Docelowo mamy być jakieś 2-3 miesiące za Koreą. Co do Twoich pytań to będę się opierał wyłącznie na swojej wiedzy. A musze zaznaczyć, że też jeszcze sam wielu rzeczy nie wiem.

1. Właściwie to masz kilka opcji albo dropisz coś konkretnego z open world, możesz podejrzeć sobie na mapie co gdzie leci i po prostu polujesz na to co Cię konkretnie interesuje w danym momencie albo dropisz coś w instancjach, dungeonach itd. Możesz również ulepszać swój eq z niebieskiego na fioletowy itd. Opcji ogólnie jest naprawdę dużo i trzeba się w to zagłębić po prostu.

2. Nie, na tą chwilę Housing jest instancjonowany, ale może to się zmienić w przyszłości.
    @edit
    Cytat z Discorda:
    “Co do 2 pytania to istnieje coś takiego jak Luxury Houses na open world gdzie domek można kupić a potem aby go utrzymać trzeba dziennie płacić. Najtańsze coś od ok 35k golda dziennie za lepsze do 125k lub więcej ale aż tak się w to nie zagłębiałem.”

3. Tak są World Bossy a Time Eventy polegają na tym, że wyskakuję Ci powiadomienie, że zaraz będzie Event zapisujesz się i jak się zbiorą ludzie to przenosi wszystkich w docelowe miejsce.

4. Tak no ogólnie masz wszystko Dungeony od zarabiania, Dungeony od Matsów, Dungeony od EQ, Dungeony od Gemów i wiele wiele więcej. Co do samego Craftu to na tą chwile pod względem EQ jest on dość ubogi, ale na pewno w przyszłości się to zmieni. Jeżeli chodzi o zarobek to jest to fajna sprawa, bo Craft’cisz Potki itd.

5. Z tego co się orientuję to najlepszy EQ na tą chwilę pozyskuję się z Dungeon’ów. W zależności jak szybko będziemy dostawać nowe update to wszystko się zmieni, bo w Korei np. w zeszłym tygodniu wyszedł pierwszy w historii gry Raid. Ogólnie po bardzo słabym starcie w Korei widać w końcu, że deweloperzy wzięli się do pracy i przez ostatni miesiąc wypuścili dwa naprawdę ogromne update. Także mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej.

2lajki
  1. Exp/Farma golda/Dropienie fioletów do orzygu, bo i tak są potrzebne inne do rozbicia, aby przerobić na złote.
  2. Nie.
  3. Tak World Bossy po fioletowe skille.
  4. Generalnie to masz instancje solowe, grupowe, transcendent, time attack, dimensional portale, gdzie oprócz gearu lecą runestone’y, dużo golda, coiny do wymiany na gear i inne przydatne rzeczy, itemki do kolekcji, gdzie się rejestruje potrzebne itemy, żeby pozyskać inne albo staty, itemki do zmiany lub dodawania bonusów do eq, w dimensionalach dodatkowo exp i exp drzewka pasywek mówiąc najprościej.
  5. Itemki z dungów i za honor pointsy są identyczne tylko te pierwsze mają set efekty. Z craftu, instancji, monet z instancji między innymi są mocniejsze palące itemy, ale nie można ich podnosić do złota i można nosić ich ograniczoną liczbę do 4 przy 47 lvlu.
1lajk

Mnie osobiście bardziej ciekawi jaki los czeka elyona skoro drastycznie traci na popularności w korei.
Doświadczenie pokazuje, że jeżeli gra padnie w korei to i my nie będziemy mieć updatów co przełoży się z opóźnieniem na śmierć i u nas.

A mnie osobiście ciekawi skąd masz takie informację, bo ostatnie wykresy pokazują, że jest dokładnie odwrotnie i liczba graczy w końcu powoli rośnie. Według mnie po bardzo słabym starcie, Deweloperzy się w końcu ogarnęli i w ostatnich Update’ach dostarczyli bardzo dużo istotnych zmian, dzięki czemu widać odwrócenie trendu spadkowego. Więc trzeba być dobrej myśli. Poza tym już nie jednokrotnie widzieliśmy przypadki gier które po premierze nie radziły sobie tak jakby ludzie tego oczekiwali z różnych powodów, patrz chociażby Lost Ark. Do tego dochodzi jeszcze fakt, że coś co nie przyjęło się w Korei nie oznacza, że nie może przyjąć się na innych kontynentach za przykład niech posłuży chociażby Final Fantasy XIV który w Europie, Ameryce i Japonii jest w tzw. Top’ce a w Korei zajmuję dopiero 40 miejsce. Tak więc osobiście nie sugerowałbym się Koreą, bo to nie jest żaden wyznacznik dla nas Europejskich graczy.

3lajki

@GodSerena z całym szacunkiem wspomniany przez Ciebie FF produkcji Square Enix jest produktem firmy japońskiej a nie koreańskiej i powinno się ją odnosić do rodzimego rynku japońskiego.
A informacje o które pytasz znajdują się tutajobraz_2021-08-29_171701
z kolei jestem ciekaw skąd masz informacje o odwrocie trendu, zobaczymy w przyszłym tygodniu czy się wturla z powrotem do top 50

Koreański Elyon to raczej poligon doświadczalny dla producentów. Kakao prawdopodobnie głównie celuje w rynek “zachodni” więc o wspieranie gry bym się nie martwił.
Co do samej “topki” przez Ciebie zamieszczonej - gamemeca jest dość niszowym i nieznaczącym portalem w Korei ( KR:70 miejsce w rankingu branży związanej z grami, 1268 miejsce w rankingu ogólnym). Swoje statystyki opiera głownie o głosy oddane na ich portalu (ogólnych wizyt na stronie mają niecałe 900k).
Lepiej np. posiłkować się stroną Inven, która w Korei jest topową stroną z branży gier i jedną z topowych stron ogólnie w Korei (47mln. wizyt). Według ich topki Elyon obecnie znajduje się na 41 miejscu. Moim zdaniem prawdopodobnie spadnie po wprowadzeniu ostatniego patcha balansującego, który nie do końca został dobrze przyjęty.
Edit: Top z dnia dzisiejszego pokazuje, że Elyon utrzymał 41 miejsce.

Padnie każda gra padnie kiedyś. Elyon nie jest w top ale się trzyma nie pisz głupot.

Ja sobie czytam inven stronkę. Jak wpiszesz w google inven elyon kr to wyskoczy. Tłumacz chroma i sobie czytasz. Ogolnie buildy i guide’y na stronie. Guide dla poczatkujących. Polecam postudiować przed grą.

@Verdel Tyle tylko, że wszelkie statystyki “z Korei” są nieaktualne na “naszej” wersji, bo Kakao zrobiło rebalans