Jestem ciekaw, co wam najbardziej kojarzy się z fantasy? Jakie postacie, rasy, itp.
Każdy może postawić 3 głosy
Mi fantasy zawszę się kojarzyło ze smokami, elfami i krasnoludami
Jestem ciekaw, co wam najbardziej kojarzy się z fantasy? Jakie postacie, rasy, itp.
eee żadna odpowiedz mi tu nie pasuje, no prócz półnagiej kobiety - czytałem A. Sapkowskiego, gdzie w VII Tomie powieści "Widzmin", bohaterka stała się Panią Jeziora, i była "goła i wesoła" więc to jedynie można by było zaznaczyć - brak odpowiedzi takich jak "Magia". Głównie Fantsty kojarzy mi się z Magicznymi przedmiotami, efektami a nie postaciami - to tylko takie przypomnienie, że fantasty nie tylko kojarzy się z elfami, smokami i czym tam chcecie. Drugą odpowiedz zaznaczyłem Elfów, nie wiem czemu ale czytając powieść jakiegoś tam autora (napisał Najstarszych i Eragona) były Elfy, i bohater w drugim tomie przemienił się w Elfa, więc później często kojarzyło mi się to z elfami, ale na krótko
. A i jeszcze mogłeś dodać do tej listy jakieś klasy magii, np. Druidami. A do elfów mogłeś dodać "Elfy i Driaday".
Gobliny nie są humanoidami Wybrałem jednak smoki, elfy i Orki, gobliny, ogry.
Gobliny nie są humanoidami
Buhahahah! Nie zgodze się z tym! Właśnie GOBLINY są HUMANOIDAMI. ZAWSZE BYŁY NIMI, czemu? -
Humanoidy:To postacie o kształtach zbliżonych do ludzkich - fantastyczne stwory, nie zaliczające się do łatwo wyodrębnialnych klas Zwierząt, Daedr lub Undeadów.
Nazwa : Gobliny Opis : Gobliny to humanoidalne potworki mierzące około półtora metra wysokości. Najchętniej żyją w kanałach, jaskiniach, czy pieczarach, tworząc prymitywne społeczności. Ubrane są zwykle w prymitywne skórzane zbroje i prostą broń.
Mr.Hania Proszę, na drugi raz sprawdz poprawność źródeł Informacji,
Mi sie fantasy nie wiem czemu zawsze kojarzyło z grami, w których władamy mieczami, łukami, magią i walczymy z jakimiś smokami, orkami, elfami, wilkami, golemami itp ( broń boże z jednorożcami, feniksami i gryfami bo to mi zalatuje harrym :-P )
Hmm... Milan - tak, przyznaję Ci rację. Ja zawsze wszystko do Gothica porównuję a tam gobliny są dwa razy mniejsze i jakoś niespecjalnie wyglądem przypominają człowieka...
Hmm... Milan - tak, przyznaję Ci rację. Ja zawsze wszystko do Gothica porównuję a tam gobliny są dwa razy mniejsze i jakoś niespecjalnie wyglądem przypominają człowieka...
Hehe ale tu nie chodzi o wzrost, tylko o to że chodzą na dwóch nogach, mają ręce, maja jako takie głowy podobne do ludziej, i są na tyle inteligentne że zamiast rąk używajądo obrony drewnianych lag, a nie biją łapaki - świadczy to o tym że są prymitywne, ale są bardziej podobne do ludzi (Prehistorycznych) niż małpa czy goryl :mrgreen: Czyż nie mam racji?
a Ci znowu tutaj sie wykłócają :-P temat jest o esencji fantasy a nie o humanoidach cokolwiek to znaczy ;-)
@Milan
Zależy kogo spytać. Mi osobiście małpa bardziej przypomina człowieka niż goblin. Wg polskiej wikipedii:
"W cyklu gier Gothic gobliny przedstawione są jako stworzenia zbliżone wyglądem do małp". Natomiast "W książkach J. R. R. Tolkiena Hobbit i Władca Pierścieni słowo goblin używane jest (zazwyczaj przez hobbitów) jako synonim słowa ork". Czyli tak jak mówiłem, to stworzenia fantastyczne głównie opisywane w książkach, od ich wyglądu zależy tylko nasza wyobraźnia
@Chmarus
My się nie kłócimy, tylko kulturalnie wymieniamy poglądy co jest zresztą głównym celem for internetowych
@MilanZależy kogo spytać. Mi osobiście małpa bardziej przypomina człowieka niż goblin. Wg polskiej wikipedii:"W cyklu gier Gothic gobliny przedstawione są jako stworzenia zbliżone wyglądem do małp". Natomiast "W książkach J. R. R. Tolkiena Hobbit i Władca Pierścieni słowo goblin używane jest (zazwyczaj przez hobbitów) jako synonim słowa ork". Czyli tak jak mówiłem, to stworzenia fantastyczne głównie opisywane w książkach, od ich wyglądu zależy tylko nasza wyobraźnia
Hehe :mrgreen: - uznajmy tak - Według jednych gobliny są Humanoidami, a według niektórych nie... widocznie ten kto założył ten Topic uznał, iż GOBLINY są HUMANOIDAMI, i nie wymieniajmy już "poglądów" na ten temat....
Dokładnie, ja uważam że gobliny są humanoidami, koniec i kropka
Mi najbardziej kojarzy się z fantasty Orki, ogry, gobliny
Niektórzy mogą mnie za to wyśmiać ale dla mnie fantasy to przedewszystkim tajemnica i zgadka która jest jej częscią w tym cały urok fantasy:P Tu nie ma niestety takiej odpowiedzi.
Hmm, przyjęło się, że fantastyka to elfy, magia, lśniące zbroje... ale tak na prawdę to wszystko zostało kiedyś przez kogoś wymyślone, tak samo jak każdy może wymyślić coś swojego i to także będzie fantastyka ale zagłosowałem na elfy, smoki oraz czarodziejów.
BTW saga o wiedzminie ma 5 tomow a ty blednie wlizasz zbiory opowiadan do sagi