Co do kwestii EU vs NA, to w sumie myślę, że wersja NA posiada tylko dwa minusy. Po pierwsze inna strefa czasowa, przez co np. nexusy są w niewygodnych godzinach, najwięcej ludzi gra w godzinach nocnych. Drugim problemem jest wysoki ping z Europy, jest to zarazem jeden z najistotniejszych czynników wpływających na przyjemność z gry, więc jeżeli grając na serwerach NA miałbyś mieć pingi rzędu 200ms to lepiej zostań z Gameforgem. Jeżeli to Ci nie przeszkadza, to wybierz NA, bo mają lepszy support, więcej eventów, tańszy item shop, szybsze update'y itd.
Jeżeli chodzi o endgame to aktualnie jest całkiem sporo contentu, m.in. battlegroundy, nexusy, instancje, daily questy, rozbudowany system polityczny, GvG, czy zwykłe PK na serwerach PvP.
Co do serwera NA z Polakami - nie mogę się wypowiedzieć, bo przez pingi jestem zmuszony grać w wersję EU (która w gruncie rzeczy nie jest taka zła, gdyby nie porównywać jej z NA, to daje dużo frajdy
), ale słyszałem, że najpopularniejsze serwery to: PVE - Tempest Reach i PVP - Mount Tyrannas, więc pewnie tam bym szukał.