Hej! Ostatnio bardzo miło i przyjemnie gra mi się we wszelkie gry w takim właśnie klimacie jak Eve czy Elite. Więc zastanawiam się nad zakupem, którejś z wymienionych. Jakieś tam recenzje czytałem, ale nie potrafię się zdecydować, chociaż bardziej skłaniam się w stronę Elite. Jakieś opiniie od graczy obu gier? Niby gry w podobnej tematyce, ale chyba jednak mocno się od siebie różniące? I jak w kwestiach zakupu co się najbardziej opłaca? Jakieś rady?
Eve czy Elite Dangerous?
Różnią się znacznie. Eve możesz wypróbować za darmo. Elite polecają kupić z dodatkiem, a to koszt około 170 zł. Eve jest bardziej nastawione na "współprace", a także jest sztywniejsze bo to starsza produkcja. Jednak to bardzo złożona gra. W elite będziesz raczej sam przemierzał kosmos, ale osobiście sam myślę nad zakupem. Ogrom świata i niezła mechanika mnie przekonuję, cena odstrasza. Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Moje wnioski odnośnie tych tytułów opieram wyłącznie na obserwacji z streamów.
Na czym bardziej ci zależy ?
PvE - Elite
PvP - Eve
Zagraj sobie w eve na trialu i licz się z tym ze będziesz musiał ogrom poradników czytać itd bo gra mało tłumaczy później jeszcze plexa co miesiąc i skillowanie cały czas znudzi ci się no chyba ze jesteś hardkorem.
EvE - Excel z tab targetingiem
Elite - pełnoprawny symulator - polecam wyposażyc sie w HOTS'a
Również dołączę się do pytania czy Elite to gra w której można trochę każualować :D?
Szukam czegoś właśnie dla małego relaksu odpoczynku od innego mmo gdzie po prostu bez spiny sobie będę latał kiedy będę miał ochotę?
Za bardzo nie wiem na czym polega sama rozgrywka, czy tylko latam i odwiedzam jakieś odległe galaktyki czy zbieram materiały z planet. Produkuje jakąś broń do statków, same statki ? Czy jest jakiś handel ogólnie jakaś mała recenzja
Szukam czegoś właśnie dla małego relaksu odpoczynku od innego mmo gdzie po prostu bez spiny sobie będę latał kiedy będę miał ochotę? Za bardzo nie wiem na czym polega sama rozgrywka, czy tylko latam i odwiedzam jakieś odległe galaktyki czy zbieram materiały z planet. Produkuje jakąś broń do statków, same statki ? Czy jest jakiś handel ogólnie jakaś mała recenzja
Jak chcesz sobie tylko polatać porobić misje i pohandlować między stacjami, poszukać minerałów i nie bawić się w walke to tak Elite można uznac za casualowe. Niestety jesli chcesz powalczyc z piratami to zaczynają się tu problemy. Bo albo wyfarmisz kupe kasy na dobry osprzet do statku albo sie będziesz frustrowac bo nawet komputerowe AI cię rozwali.
@ghoulas a jest tak że sprzęt robi całą robotę? czy z gorszym fitem jednak da się ownić będąc świetnym pilotem?
@ghoulas a jest tak że sprzęt robi całą robotę? czy z gorszym fitem jednak da się ownić będąc świetnym pilotem?
O stary, bóg pilotażu na hotasie i sprzęcie z celowaniem "fixed" robi masakrę małym wypierdkiem, oczywiście takim Eaglem nie ściągniesz krążownika klasy "Majestic" ale @ghoulas nie bez powodu opisał elitke jako "symulator" tutaj pilotaż ma znaczenie i to duże, wręcz ogromne.
Nie wspominając już że Elite: Dangerous to chyba jedyna gra na rynku która tak cudownie wspiera technologię VR, Frontier robi świetną robotę ale wiadomo gra kosztuje, sam gram na podstawce i ograniczam się jedynie do klepania kryminalistów w RES-ie (resource extraction site) czyli tak zwany "Bounty Hunting" mam z tego radochę i nerwy jak mnie bot rozwala.
Gorąco polecam Elite: Dangerous. (Cmdr Dekri)
Eve online to też świetna gra, pierwsza tak świetna w swoim gatunku i wciąż król.
Obok Eve Online oraz Elite: Dangerous jest też uwielbiany przeze mnie "Star Trek Online".
BTW: jeżeli ktoś chciałby w towarzystwie postrzelać do kryminalistów w res-ie i wyfarmić sobie na początku kariery w elitce to śmiało zapraszam na pw.
Pozdrawiam. o7
Cmdr Dekri
Witam ! Przypne sie do tematu bo poniekad juz od jakiegos czasu zagrywam w E:D Horizons i moge powiedziec ze jesli ktos szuka naprawde dobrego space sandboxa ze spora wolnoscia to polecam !
E:D to piekno samo w sobie ale oczywiscie zalezy kto co lubi
Latania i odkrywania jest sporo gdyz Frontier robi dobra robote i co rusz dodaje i zmienia rozne rzeczy.
Tak naprawde kazdy znajdzie cos dla siebie
Pozwole sobie jeszcze wkleic link do kanału tego pana https://www.youtube.com/channel/UC5bXl3JoudpCUdMGT4fAYTA
Tutaj macie przyklad jak dobrze rozwiniety skill potrafi przyniesc sporo radosci i ubawu z gry.
Jesli jest tutaj jakis poczatkujacy lub nawet zaawansowany Cmdr to piszcie i dodawajcie!
o7 !
Hej! Ostatnio bardzo miło i przyjemnie gra mi się we wszelkie gry w takim właśnie klimacie jak Eve czy Elite. Więc zastanawiam się nad zakupem, którejś z wymienionych. Jakieś tam recenzje czytałem, ale nie potrafię się zdecydować, chociaż bardziej skłaniam się w stronę Elite. Jakieś opiniie od graczy obu gier? Niby gry w podobnej tematyce, ale chyba jednak mocno się od siebie różniące? I jak w kwestiach zakupu co się najbardziej opłaca? Jakieś rady?