Eve Online - czy da się pograć dobrze za darmo?

Witam!

pytanie jak w temacie, wiem może ktoś mi powie ale "biedak" czy coś w tym stylu lecz wcale tak nie jest moja kieszeń ma się dobrze lecz nie mam ochoty wydawać już żadnych realnych pieniążków na gry

stąd moje pytanko czy zaczerpnę coś przyjemności z tej trudnej i ciekawej gierki nie wkładając real kaski? jak to wygląda? mógłby ktoś doświadczony się wypowiedzieć.

z góry dziękuje i pozdrawiam!

ps. jeśli nie masz nic ciekawego do dodania w tym temacie po prostu wyjdź :)

W darmowej wersji masz ograniczenia do nauki skilli. Nie możesz np nauczyć się latać batlleshipami, czy jakimiś bardziej zaawansowanymi jednostkami wyższych tierów.

Tutaj masz wypisane jakie skille można trenować w darmowej wersji (gdzieś w połowie strony, kiedyś miałem pdf ale zgubiłem :P )

https://community.eveonline.com/news/dev-blogs/introducing-clone-states-and-the-future-of-access-to-eve-https://community.eveonline.com/news/dev-blogs/introducing-clone-states-and-the-future-of-access-to-eve-online/

Powiem tak. Możesz się nauczyć podstaw, nawet polatać na pvp w fregatach jeśli się nauczysz :) . Jednak jeśli chcesz zasmakować czegoś więcej oraz wysokich zarobków w grze, to upgrade konta jest konieczny. Spróbuj, w końcu to wersja darmowa, może akurat jednak gra przekona Cię do zakupu abonamentu. Myślę, że po 2 miesiącach gry z wykupionym abonamentem powinieneś być w stanie zarobić na kolejne miesiące, jeśli znajdziesz jakąś korporacje w null secu.

PS: Jeśli coś jest nieaktualne w tym co piszę to sorry, ale przestałem grać ponad pół roku temu.

Spróbować warto, możesz też skorzystać z poradników co do tego jak zarabiać na darmowym, żeby zarobić na premium. Jeśli znajdziesz odpowiedni sojusz to tym bardziej dasz radę. Pamiętaj jednak, że jest to gra skomplikowana. Jak już ogarniesz co i jak, zapewniam, że będziesz zadowolony ^ ^. Nawet proste polowania na npcty, żeby zarobić są ciekawe, zwłaszcza, gdy każdy potencjalny gracz to przeciwnik, który może cię zabić ;3.

Oczywiście że można !

1. Całą mapa świata jest dostępna niezależnie od statusu konta, więc na każdy teren możesz teoretycznie zapuścić się bez abonamentu.

2. Są ograniczenia co do statków którymi możesz latać ale to naprawdę żaden problem bo jako nowy pilot i tak zajmie ci sporo czasu dobre ogarnięcie mniszych statków, a w grze jest zasada nie lataj niczym na co cię nie stać stracić - jako nowy pilot nie będzie cię stać na stratę większych i droższych statków.

3. Są ograniczenia skilli których możesz nabyć ale to nie robi dużej różnicy, bo aż 80% sukcesu zależy od umiejętności pilotażu statku - które i tak dopiero zaczynasz zdobywać, więc całkowicie wymaxowane konto nie robiło by dużej różnicy

4. Zdobyć wystarczają ilość isków na Plexa nie jest ogromnym problemem, oczywiście jeśli nie skupiasz się na wydobyciu skałek w H-sec które są najwolniejszą metodą... doświadczony gracz od zera może uzbierać na abonament w niecały dzień.. oczywiście tobie jako nowemu graczowi prawdopodobnie zajmie to 2 tygodnie jeśli nie więcej... jako Świeżak masz dwie niezłe opcję PvP w Faction Warfare albo Eksploracja w czarnych dziurach

Eve jest dosyć specyficzną grą bo tutaj najbardziej nie liczy się tutaj refleks ani czas jaki poświęcasz w grze a jedynie wiedza czym więcej wiesz o większej ilości szczegółów tym lepsze rezultaty osiągniesz... więc siedzenie na wiki/stronach/forum/ oglądanie filmików przez pierwsze tygodnie daje lepsze rezultaty niż granie w samą grę.. a jest to gra długofalowa z średnią wieku 30+ lat gdzie większość graczy ma już swoje rodziny i gra od wielu lat, więc czytanie i wyrabianie kontaktów jest ważniejszą umiejętnością niż hardcorowe grindowanie..

Oczywiście że można !

1. Całą mapa świata jest dostępna niezależnie od statusu konta, więc na każdy teren możesz teoretycznie zapuścić się bez abonamentu.

2. Są ograniczenia co do statków którymi możesz latać ale to naprawdę żaden problem bo jako nowy pilot i tak zajmie ci sporo czasu dobre ogarnięcie mniszych statków, a w grze jest zasada nie lataj niczym na co cię nie stać stracić - jako nowy pilot nie będzie cię stać na stratę większych i droższych statków. 

3. Są ograniczenia skilli których możesz nabyć ale to nie robi dużej różnicy, bo aż 80% sukcesu zależy od umiejętności pilotażu statku - które i tak dopiero zaczynasz zdobywać, więc całkowicie wymaxowane konto nie robiło by dużej różnicy

4. Zdobyć wystarczają ilość isków na Plexa nie jest ogromnym problemem,  oczywiście jeśli nie skupiasz się na wydobyciu skałek w H-sec które są najwolniejszą metodą... doświadczony gracz od zera może uzbierać na abonament w niecały dzień.. oczywiście tobie jako nowemu graczowi prawdopodobnie zajmie to 2 tygodnie jeśli nie więcej... jako Świeżak masz dwie niezłe opcję  PvP w Faction Warfare albo  Eksploracja w czarnych dziurach 

Eve jest dosyć specyficzną grą bo tutaj najbardziej nie liczy się tutaj refleks ani czas jaki poświęcasz w grze a jedynie wiedza czym więcej wiesz o większej ilości szczegółów tym lepsze rezultaty osiągniesz...  więc siedzenie na wiki/stronach/forum/ oglądanie filmików przez pierwsze tygodnie daje lepsze rezultaty niż granie w samą grę..  a jest to gra długofalowa z  średnią wieku 30+ lat gdzie większość graczy ma już swoje rodziny i gra od wielu lat, więc czytanie i wyrabianie kontaktów jest ważniejszą umiejętnością niż hardcorowe grindowanie..

Po tym co tutaj napisałeś rozwiałeś nawet moje wątpliwości co do samej gry. Postanowiłem dać jej szansę... przepraszam, dać sobie szansę aby ją zrozumieć; pobieram.
Dzięki o/

Dokładnie jak wspomniał @Narcyz gra jest w sobie bardzo trudną ale jakoś również mnie ciągnie do niej :) mam już dość użerania się z dziećmi w innych grach he he

@topic
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi zaczynam się uczyć w tą grę grać hi hi :) pozdrawiam mój nick Patrick DziuubAs chętnie pogram z kimś nowym pozdrawiam

I tak i nie. Już wyjaśniam : gra bez abonamentu na mija się z celem. Ale abonament można kupić za ISK (golda) w grze. I tak, na koncie F2P da się na niego zarobić. Jak kiedyś ludziom w 14 dni udawało się na trialach zarobić na PLEXa (abonament) to na darmowym koncie mialoby się nie dać? Tym bardziej jak nic cie nie goni - na spokojnie sobie grasz, rozkminiasz podstawy, jak i na czym zarabiać itd, a potem trochę pofarmisz (przyzwyczaj się - nawet z abonamentem i tak farmisz w tej grze, a to na nowy okręt, a to na nowe działka itd) i już masz PLEXa :)

"umiejętności pilotażu statku"

To mnie rozjebało. EvE i umiejętność pilotarzu hahahha! Chyba klikania na makiecie...

Zarówno @KimJongUnjak i reszta osób świetnie wyczerpali temat. Ja jedynie mogę dodać, że nowi gracze powinni spędzić pewien okres gry na milicji. Głównie dlatego, że na milicji idzie bardzo dobrze zarobić, to dodatkowo uczysz się mechaniki gry, rozpoznawania innych statków, obsługi takich rzeczy jak D-scan (radar) czy też sposobów na uniknięcie starcia z silniejszym przeciwnikiem. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze kwestia nauki PvP, które jest najważniejszym elementem gry.

Milicja jest bardzo często pomijanym aspektem gry, większość osób zapomina o niej na rzecz eksploracji, która jest opłacalna - owszem, jednakże wymaga pewnej znajomości nawigacyjnej, no i nie oszukujmy się jest zwyczajną loterią.

Dla każdej osoby, która zaczyna polecam zapoznawać się z tymi materiałami na tym kanale: https://www.youtube.com/user/SzesciennaGeometria/videos

A co od samej milicji, odsyłam tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=NzaY7-LZ7-o

Chciałem coś dodać od siebie do tematu ale widzę że wszystko zostało już powiedziane.

To jedynie powiem że w zeszłym tygodniu wróciłem do gry na alfie. Miałem wszystkie możliwe skille z alfy (amarr) zrobione i nie mogę dalej nic skillować a po iskach i zamrożonych asetach (przedmioty i statki) w nullu wynikało że mam 10 milionów przy sobie. Wróciłem do hi-seca, kupiłem fregatę skanującą i odpowiednio ją zafitowałem (zakupiłem moduły i je włożyłem na statek) i poleciałem do low-seca. Skanowałem tam relic/data site i jak się znajdowało wormhola to się tam wlatywało i też skanowało relic/data site. Tylko trzeba uważać bo w wormholach większość sitów jest chroniona takimi statkami że jak wlecisz to zrobisz puff. Niektóre od c1 do c3 są niechronione i tam bezpiecznie można hakować.

W ten sposób udało mi się aktywować abonament za walutę z gry wczoraj czyli przez 6 dni roboty po 1-3 godzinki. To jednak zależy od szczęścia w loocie.

Dodam jeszcze że na start jako alfa możesz starać się o dołączenie do korporacji (szczególnie zalecam null sec) przyjmujących alfa klony (triale). W ten sposób w 1 dzień zgromadzisz więcej wiedzy teoretycznej i praktycznej niż jakbyś sam miał przez kilka dni odkrywać grę. Poza tym jak znasz angielski na poziomie podstawowym to śledź kanał help/roockie bo tam leci sama praktyczna wiedza.

Edit: Może za 2-3 dni albo na weekend można by było zorganizować flotę z ludźmi z tego forum i przy okazji by się wzięło nowych graczy aby zobaczyli jak to jest być we flocie bojowej.

Skończyłem przygode z project discovery (poziom 250 wbity) zacząłem 18-go po południu, skończyłem przed chwilą 26-go. Kupiłem 1000x plex (2 miesiące konta Omega), large skill injectora, straciłem na scamie jakieś 800M (tak, tak wiem... :p) i własnie sprzedaję resztki z PD za 500M. Nie ruszyłem się z Jita na krok. Jak widać, można spokojnie zarobić na Omegę ^^

Witam!

pytanie jak w temacie, wiem może ktoś mi powie ale "biedak" czy coś w tym stylu lecz wcale tak nie jest moja kieszeń ma się dobrze lecz nie mam ochoty wydawać już żadnych realnych pieniążków na gry

stąd moje pytanko czy zaczerpnę coś przyjemności z tej trudnej i ciekawej gierki nie wkładając real kaski? jak to wygląda? mógłby ktoś doświadczony się wypowiedzieć.

z góry dziękuje i pozdrawiam!

ps. jeśli nie masz nic ciekawego do dodania w tym temacie po prostu wyjdź :)

To zależy. Co prawda są darmowe konta aczkolwiek nie oferują one praktycznie nic z tego co jest esencją tej gry. Ciężko grać w grę bez wydawania kasy, która normalnie jest dostępna za abonament. Musiałbyś zainwestować przez pewien czas kasę, żeby się wyszkolić i nauczyć farmić bardzo dużo ISKów. Wtedy prawdopodobnie uda Ci się grać za darmo a nawet zarabiać. Znalazlem nawet pewne estymacje https://mmogo24.blogspot.com/2018/09/eve-isk-per-hour-estimates.html które dają pogląd na to czym warto się zająć

Gra w Eve na darmowym koncie? Nie ma sprawy, da się jak najbardziej grać po tym kiedy umożliwili używanie modułów t2 i używanie t1 statków aż do battleshipów. Jako gracz Eve który gra od 2013 roku który przerobił null sec, neut regiony, low sec, wojny blobów stwierdzam że da się grać na f2p.

Jedyny szkopół polega na tym żeby znaleźć dobrą korporację (gildię) do gry.

Co do samej mechaniki to można robić na koncie free takie rzeczy jak skanowarki którymi odszukujemy anomalii aby wyciągać blueprinty na drogie moduły albo części z których tworzy się większość ciekawych rzeczy, wszystkie small scale pvp floty (zawsze potrzeba zwiadowców, łapaczy, dps, logi a to wszystko można robić na skillach z free konta), farmienie anomalek (aka strzelanie do npc) można spokojnie bsami robić ale ja bym polecał Vexor navy issue (gallente krążownik) który można zafitować ładnie na semi-afk zarobek (15-20m isk per 20 minut) i na nim przez miesiąc można osiągnąć nawet 5b isk co starczy na 3 miesiące abo plus jakieś statki przy koncie free a ten zarobek się podwaja jeśli aktywujesz sobie omege.

Kopanie i crafting jest słaby na free koncie więc nie polecałbym go. Dopiero po aktywacji konta.

I jeszcze wiele innych rzeczy ale nie mam czasu aby je wypisywać teraz.

PS: Sam gram na alfa koncie od pół roku jako doświadczony pilot i w niczym mi to nie przeszkadza w pvp null sec czy wojnach