Gra w Eve na darmowym koncie? Nie ma sprawy, da się jak najbardziej grać po tym kiedy umożliwili używanie modułów t2 i używanie t1 statków aż do battleshipów. Jako gracz Eve który gra od 2013 roku który przerobił null sec, neut regiony, low sec, wojny blobów stwierdzam że da się grać na f2p.
Jedyny szkopół polega na tym żeby znaleźć dobrą korporację (gildię) do gry.
Co do samej mechaniki to można robić na koncie free takie rzeczy jak skanowarki którymi odszukujemy anomalii aby wyciągać blueprinty na drogie moduły albo części z których tworzy się większość ciekawych rzeczy, wszystkie small scale pvp floty (zawsze potrzeba zwiadowców, łapaczy, dps, logi a to wszystko można robić na skillach z free konta), farmienie anomalek (aka strzelanie do npc) można spokojnie bsami robić ale ja bym polecał Vexor navy issue (gallente krążownik) który można zafitować ładnie na semi-afk zarobek (15-20m isk per 20 minut) i na nim przez miesiąc można osiągnąć nawet 5b isk co starczy na 3 miesiące abo plus jakieś statki przy koncie free a ten zarobek się podwaja jeśli aktywujesz sobie omege.
Kopanie i crafting jest słaby na free koncie więc nie polecałbym go. Dopiero po aktywacji konta.
I jeszcze wiele innych rzeczy ale nie mam czasu aby je wypisywać teraz.
PS: Sam gram na alfa koncie od pół roku jako doświadczony pilot i w niczym mi to nie przeszkadza w pvp null sec czy wojnach