Eve online kilka pytań początkującego

Witam,

kilka dni temu zacząłem swoją przygodę z eve sporo oglądałem poradników na yt, czytałem na angielskich forach itd. i mam kilka pytań które mnie nurtują:

1. Wybór rasy czytałem , oglądałem sporo i nic już z tego nie rozumiem podobają mi się i Caldari i Gallente jedni piszą ,że dla konta alpha do PvE najlepsi Gallente do PvP Caldari inni na odwrót i już po prostu nie wiem co jest prawdą.

2. Jak mogę poznać PvP to znaczy czy mogę iść do jakieś polskiej korporacji a jak mi się nie spodoba spokojnie wyjść i nie będzie żadnego problemu?

3. Dlaczego nie ma chatu z help w grze dla polaków (jest nawet dla japończyków) ?

4. Wybór historii naszej postaci wpływa tylko na początkowe skille które będą na odpowiednim pozomie w zależności od naszego wyboru , nic więcej?

5. Wybór Npc z military = będziemy zabijać npc a nie prawdziwych graczy tak jak w tutorialu (pierwsze 10x misji od npc) ?

6. Czy najlepiej mieć jedną postać na wszystko do PvE i PvP czy osobno do PvE i PvP (skille dużo zajmują czasu do nauki stąd to pytanie)?

To chyba na tyle przepraszam ,jeżeli pytania są bardzo początkujące ale co inny poradnik na yt , lub na forum każdy pisze co innego.

Dzięki wielkie z góry za odpowiedzi!

1. PvE - gallente, ze względu na drony, a nimi raci się najlepiej.
PvP Caldari? Myślę bardziej nad Minmatarami, ale do PvP nadaje się każda frakcja. W PvE, Gallente dominuje.
2. Tak, aczkolwiek niektóre polskie korpy zrzeszają takie raki, że nie wiem, czy potem na Ciebie nie będą polować dla zabawy. Lepiej idź do międzynarodowych korpów, który są otwarte, pomagają, nauczą, pożyczą hajs. na start, ogólnie atmosfera jest milion razy lepsza.

3. Bo nie, trzeba by CCP zapytać. Jest korp szkoleniowy polski Unseen Academy, ale nie umywają się do EvE University (międzynarodowy), który ma własny help channel (E-UNI, może widziałeś).

4. Nawet nie wiem, ale jeśli jest tak jak piszesz, to nadrobienie skilli do innych historii to pewnie kwestia max godziny.

5. Tak, mordujesz npc, potem z military warto przejść na advanced military. Ale ogólnie klepanie misji jest jedną z nudniejszych rzeczy w tej grze. Jeśli chodzi ci o zarobek, to polecam eksplorację, o wiele ciekawsza. A jeżeli masz konto Omega, to leć do jakiegoś korpa w null secu (0.0), tam racenie już się opłaca, a eksploracja to już w ogóle (z jednego site można wyciągnąć nawet 100 mil ISK, chodzi o site, który zrobisz statkiem bez żadnych skilli praktycznie).

6. W EvE raczej ludzie grają na milion altów, ja tak nie gram bo nie lubię. Wole mieć jedną postać z którą się utożsamiam i skilluje to co jest potrzebne dla corpa lub to co mi się podoba. Z czasem zobaczysz, że PvE albo eksplo, albo multum innych zajęć to będzie tylko praca na ISKi, które potem będziesz topić w walkach PvP, czy to solo czy w wielkich wojnach ;)

1. Wybór rasy nie ma znaczenia, bo wszystko możesz trenować na każdej postaci. Za kilka dni schodzi ograniczenie trenowania statków innej rasy dla kont alfa, zatem nie ma znaczenia co wybierzesz. Rasa nie ma znaczenia, do klepania misji nadaje się każda, a do efektywnego zarabiania jest kilka konkretnych statków w całej grze - głownie Vexor Navy Issue (akurat jest Galletnte), Rattlesnake, (Caldari i Gallente Battleship) a potem już Carriery i Supercarriery, ale do tego długa droga. Aczkolwiek pve w tej grze jest nudne jak flaki z olejem i służy tylko do zarabiania kasy na pvp. Do pvp niestety trzeba iść w pełny crosstrain, czyli skillować statki i działka każdej rasy. Każda rasa ma swoje ikoniczne statki do pvp, istnieją również statki frakcyjne które wymagają umiejętności dwóch różnych ras, one też są bardzo często używane do pvp. Statystycznie Amarrami lata się teraz najrzadziej, więc działka energetyczne daj na najmniejszy priorytet. Reszta ras ma więcej dobrych statków pod pvp.

2. Oczywiście, próbuj śmiało, to jest jedyne wyjście żebyś poznał grę. Unseen academy od dawna nie istnieje, ale za to masz to: http://evemaps.dotlan.net/corp/Akademia_CBC

Ludzie z CBC też są generalnie w porządku, wprawdzie tam nie jestem ale siedzę na ich tsie. Jedyną wadą jest to że to bardzo duży corp i trochę trudniej o bliższe znajomości, za dużo ludzi do ogarnięcia. Większość polskich korporacji siedzi w Goonswarm Federation, często organizujemy polskie floty w ramach koalicji

3. Bo nas jest/było mniej, zresztą jak powszechnie wiadomo japończycy nie potrafią angielskiego. Jak chcesz pomocy po polsku to zapraszam do akademii wyżej

4. Nie ma na nic wpływu

5. Coś podobnego, ale nie rób misji bo są nudne i mało opłacalne. Ogólnie uciekaj z high-seca jak najszybciej

6. Skille do pvp i do pve łączą się ze sobą w większości. Ale sporo osób ma alty do kopania czy do produkcji, bo te skille nie łączą się z pvp. Generalnie większość doświadczonych graczy ma maina do subcapitali (statków mniejszych od capitali, czyli do battleshipów) i alta do capitali. Ci bogatsi mają więcej altów do jednego i drugiego, ale ty najpierw się skup na subcapitalach.

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

W sumie wybrałem Gallente bo tak pisała większość chociaż statki Caldari bardzo mi się podobają.

Odnośnie korporacji miałem już kilka propozycji tylko ,że po angielsku ,widziałem "banery" polskich corpów i chciałem się do jednego z nich zapisać ale skoro mówicie ,że w polskich corpach jest średnio to może rzeczywiście spróbuje z jakąś angielską. Z altami na razie nie będę kombinował bo zwyczajnie muszę ogarnąć więcej gry. Z PvE chyba rzeczywiście wybiorę exploring bo mining jest fajny tylko wtedy jak trzeba zagadać pirata żeby pozwolił wydobywać na godzinkę tak to nuda(robiłem tutorialowe misje dla npc i ostatnią musiałem zrobić w low sec ale ogólnie było fajnie). Teraz zależy mi tylko na wyborze korporacji żeby móc coś więcej porobić niż po 10 misji z każdej pracy i zależy mi na takiej która jest "noobo-przyjazna".

Znaczy polskie korpy są w porządku, no może poza odpadami z covenu. Wiadomo, jak to Polacy, czasem się posprzeczają ale nie jest wcale źle. Z zagranicznych przyjaznych dla początkujących masz KarmaFleet (Goonswarm Federation/Imperium), Brave Newbies, Brand Newbros (TEST), Pandemic Horde (NCPL) (ale w tym corpie jesteś mięsem armatnim). We wszystkich korpach od razu trafiasz do nulla i możesz latać na floty od dnia pierwszego.

Mnie odrzucil ostatnio jak mialem z kolega zaczynac fakt, ze de facto GRA na 2 lub 3-4 kontach to muss.

Nie chodzilo o koszta tylko o Sam fakt, ze musze jak w pracy jechac na multi screenie....

Grałem przeszło 4 lata i nigdy nie miałem wiecej niż jednego konta. Jak sie w grze spotka kogoś kto będzie pieprzył z uporem maniaka że bez multikonta to nie ma co myśleć o grze to sie może odechcieć. Nie ma sie co takimi przejmować.

Ci co robią z tej gry drugą prace robią to na własne życzenie tylko że potem wmawiają wszystkim nowym graczom, że tak trzeba i ch*j. Dużo ludzi się zniechęca po czymś takim. Do EVE trzeba mieć proste podejście: ja płace za gre i nikt mi nie będzie wmawiał jak mam grać.

Sam miałem swoje korpy swego czasu i wiem ile ludzi przestało grać (mimo że gra im sie podobała i grali ładne miesiące już) po przejściu do nulla i kilku spotkaniach ze "starszymi" graczami którzy zaczęli ich na siłe męczyć o robienie altów ( i mase innych "koniecznych" rzeczy) i to zazwyczaj z tonem jaśnie pana który łaske robi że ci rad udziela.

dokładnie, można spokojnie grać na jednym koncie, ba, na jednej postaci.

Jest jednak jeden warunek co do gry w EVE. Musisz znaleźć sobie korporację graczy. To nie jest gra single player i grając samemu szybko się zniechęcisz.

Alty nie sa konieczne do gry to prawda i można czerpać dziwną przyjemność z gry bez altów i bez wygrywania tylko sobie farmiąc, dla sporej liczby osób jest to jednak potwornie nudne.

Alty są jednak konieczne jeżeli chcemy być kompetytywni i jesli chcemy odnosić jakiekolwiek sukcesy w grze.

Brak alta skauta grozi utratą statku, przewożonych dóbr na gatecampie.

Brak altów do robienia isków (w dowolny sposób) powoduje to, że więcej musimy grindowac niż grać, a grind jest nudny.

Grałem dwiema postaciami z czego jedna poprostu stała w porcie handlowym jako neutralna do zakupów.

Na scouta zawsze korzystałem z pomocy kogoś z korpa, co do isków to na jednej postaci zarabiałem na tyle że rozdawałem miliardy ludziom w korpie. Praktycznie większość "sukcesów" da się osiągnąć samemu/ z pomocą ludzi z dobrego korpa.

I fakt jest taki że już się nauczyłem że jak chce grać to kupuję z góry suba na cały rok. Grinduje to co chce i na co che i gra się przyjemnie.

Tak, ty odniosłeś sukces, brawo ty, realia dla większości graczy są jednak inne.

Bardzo dziękuje za pomoc. Co do altów i tak ich nie zrobiłbym bo zwyczajnie chcę grać jedną postacią konto omega na pewno kupie ale chciałbym wpierw poznać to Pvp o którym każdy opowiada (zabijanie npc też jest bardzo przyjemne) problem to tylko znalezienie tej korporacji bo jak wszyscy piszecie o niej zwyczajnie nie wiem gdzie szukać . Jedyną polską korporację którą widziałem to "Mostly AFK" bo mają baner ustawiony. Skończyłem wszystkie npc misje na każdą z prac ( po 10 na każdą było) i w sumie jestem teraz w kropce bo misji od npc nie ma żadnych już na stacji i nie wiem co robić (chciałbym strasznie spróbować PvP). Dostałem pisząc na "rookie help" propozycję od gracza ,żeby po ang mnie nauczył całego PvP mówi ,że szkoli takich "noobów" jak ja ale wciąż to nie załatwi mi sprawy z korporacją , mówił ,że można spokojnie wchodzić na random chat i zebrać grupę przypadkowych ludzi chociaż ja wolałbym brać udział w wojnach niż przypadkowych potyczkach albo jak piraci stać sobie i czekać aż ktoś wleci przez bramę i go zestrzelić xD. Może rzeczywiście powinienem wybrać jakąś początkującą międzynarodową korporację? Nie wiem jednak jak po prostu szukać (w google?) albo przyjąć ofertę od tego gościa i już.

A i P.S.

Urabianie Pirata jak wleciało się do low sec (0.4) było naprawdę zabawne (potrzebowałem jednego surowca aby skończyć misję dla npc) ale zlitował się i po 4 min od wlecenia już musiałem odlecieć ,trochę groził itd ale puścił.

Ten "pirat" po prostu nie miał serca zestrzelić takiego totalnego nowicjusza

Mostly Afk to kanał publiczny cbc, możesz sobie tam wejść i pogadać

Szukasz w prosty sposób, masz zakładkę "corporations" i tam możesz sobie wyszukać korporacje po nazwie

Z PL gildii masz: CBC interstellar, Project X-Alpha, WATAHA., Shocky Industries Ltd., 0ne True Cave, Grey Toxi Sword i wiele innych

do wyboru, do koloru.

Ok bardzo dziękuje za pomoc ostatnie pytanie czy corpy "międzynarodowe" również wymagają ts'a do grania i nauki oraz lepiej dojść do korporacji z 10 osobami czy z 200 skoro trudniej o "znajomości" potem ( z doświadczenia)?

Pewnie każda wymaga, w mmo po prostu się nie da grać bez jakiegoś komunikatora...

Witam,

kilka dni temu zacząłem swoją przygodę z eve sporo oglądałem poradników na yt, czytałem na angielskich forach itd. i mam kilka pytań które mnie nurtują:

1. Wybór rasy czytałem , oglądałem sporo i nic już z tego nie rozumiem podobają mi się i Caldari i Gallente jedni piszą ,że dla konta alpha do PvE najlepsi Gallente do PvP Caldari inni na odwrót i już po prostu nie wiem co jest prawdą.

2. Jak mogę poznać PvP to znaczy czy mogę iść do jakieś polskiej korporacji a jak mi się nie spodoba spokojnie wyjść i nie będzie żadnego problemu?

3. Dlaczego nie ma chatu z help w grze dla polaków (jest nawet dla japończyków) ?

4. Wybór historii naszej postaci wpływa tylko na początkowe skille które będą na odpowiednim pozomie w zależności od naszego wyboru , nic więcej?

5. Wybór Npc z military = będziemy zabijać npc a nie prawdziwych graczy tak jak w tutorialu (pierwsze 10x misji od npc) ?

6. Czy najlepiej mieć jedną postać na wszystko do PvE i PvP czy osobno do PvE i PvP (skille dużo zajmują czasu do nauki stąd to pytanie)?

To chyba na tyle przepraszam ,jeżeli pytania są bardzo początkujące ale co inny poradnik na yt , lub na forum każdy pisze co innego.

Dzięki wielkie z góry za odpowiedzi!