Witam, jestem nowym zaczynającym graczem w EvE Online. Nie za bardzo znam się na takich grach i potrzebna mi jest mała pomoc, rady które wy możecie mi napisać. Rady mogą dotyczyć czegokolwiek byle uczynić mnie lepszym graczem albo żebym przynajmniej umiał grać.
EvE Online POMOC
1. Nie lataj na autopilocie.
2. Nie lataj jajkiem.
3. Nie lataj sam.
4. Nie afkuj poza stacjami.
5. Jeżeli masz kogoś w zasięgu ataku, to bardzo prawdopodobne, że ten ktoś ma również Ciebie.
6. Dołącz do corpa szkoleniowego.
7. Staraj się nie szkolić u 100% polskiego corpa. A najlepiej w ogóle nie lataj z polskimi corpami.
http://eve-centrala.com.pl/index.php?topic=13384.msg235423;topicseen#new
To coś dla Ciebie.
I pamiętaj, aby zapomnieć wszystko co wiesz o MMO
1. Nie lataj na autopilocie. 2. Nie lataj jajkiem. 3. Nie lataj sam. 4. Nie afkuj poza stacjami. 5. Jeżeli masz kogoś w zasięgu ataku, to bardzo prawdopodobne, że ten ktoś ma również Ciebie. 6. Dołącz do corpa szkoleniowego. 7. Staraj się nie szkolić u 100% polskiego corpa. A najlepiej w ogóle nie lataj z polskimi corpami.
Dokładnie to, a punkt nr 7 weź sobie za pewnik.
Co do porad to zgodzę się że są dobre poza dwoma.
7. Staraj się nie szkolić u 100% polskiego corpa. A najlepiej w ogóle nie lataj z polskimi corpami.
Nie zgodzę się z tą opinią. Co prawda byłem w dwóch tylko polskich corpach. Pierwszy to Unseen Academy a drugi to pvp w nullu. Chwalę sobie unseen, spędziłem tam 4 miechy i gdyby nie to to bym nadal nie umiał grać w eve. Była przyjemna atmosfera, nikt na nikogo nie najeżdżał chyba. Czasem instruktorzy byli surowi ale to było akurat dobre bo łatwo można było się pozbyć złych nawyków gry. Do dziś pamiętam jak jeden kadet na szkolenie pvp cz1 przyleciał w retriverze a miał w t1 fregacie przylecieć. Kiedy instruktor to zobaczył to tylko wydał komendę "primary retriver" i wszyscy kadeci we fregatach dostali pierwszą praktykę strzelania we flocie a biedna koparka dostała lekcje że na floty trzeba się stawiać w umówionych shipach od fc.
Ahh piękne czasy. Co prawda Unseen chyba już nie ma ale ostatnio obczaiłem "CDN." korp szkoleniowy. Będę musiał zobaczyć jak się im żyje. A co do korpa pvp w nullu to w nim spędziłem 1,5 roku i bardzo sobie chwalę. Choć dawno mnie na grze nie było to nigdy nie narzekałem na ludzi tam a to była pierwsze okazja do mieszkania w nullu zaraz po akademii. Owszem na polish channel jest dużo trolli i tam nie należy szukać korpów czy zadawać pytań noobowskich bo od tego jest rookie chat. I owszem, zalecam jak jesteś na grze to zawsze patrzeć na rookie chat a dowiesz się wszystkiego czego potrzebujesz.
A co do
3. Nie lataj sam.
to też nie prawda. Dużo latałem samemu po każdej części New Eden. Wystarczy że będziesz się trzymał kilku zasad a wszystko powinno być dobrze. Choć zawsze jest szansa na gank ale to we flocie jest o wiele większa. W końcu to open pvp więc bezpieczny będziesz tylko na stacji. A oto zasady:
1.Nie ufaj nikomu kto nie jest w twoim korpie.
2.Ustaw sobie dobrze overview. Jak nie umiesz sam ustawić to zrób tak:
A). Wydokuj i w lewym górnym roku na overview masz 3 kreski. Kliknij tam i dalej "open overview settings". Dalej klikasz zakładke "misc" i "reset all overview settings"
B). Skoro już to zrobiłeś to wchodzisz na chat "Overview.E-UNI" i na chacie przywita cię powitalna wiadomość z opisem jak wgrać overview. Po prostu klikasz na żółte linki overview party. Pierwsze 3 potrzebujesz ale ja zalecam wszystko po kolei wgrać bo kiedyś reszta ci się przyda na pewno.
C). Kiedy już wgrałeś to dostosowujesz rozmiar overview pod siebie i powinieneś mieć 5 zakładek overview. Jak chcesz zmienić co się na nich wyświetla wystarczy kliknąć prawym i "load preset to tab". Ja latam na "2.01" a walczę z graczami na "1.02". To już jak tam wolisz.
3. (WAŻNE) Nie lataj czymś na co ciebie nie stać. Najlepiej nie lataj statkiem z fitem dopóki nie będziesz miał 3x takich samych w hangarze bo w skrócie to będzie wyglądać tak.
Farmiłem 2 tygodnie na misjach na mój fajny statek (tu wsadź co sobie kupiłeś). A polecę sobie postrzelać... 30 minut później piraci(gracze) ciebie namierzyli i strącili. Stwierdzasz że robiłeś na statek 2 tygodnie a nawet go nie miałeś 1 dzień.
I tutaj masz dwie opcje: Pierwsza to wkurzasz się że zmarnowałeś 2 tygodnie życia i dajesz raqe quit i odinstalowujesz grę albo druga opcja uczysz się na błędzie i nie latasz tym na co ciebie nie stać.
4. Znaj teren do którego lecisz. Czyli popatrz sobie na mapie galaktyki jaka była aktywność w twoim obszarze w ciągu 30m-1h i popatrz zkillboard danego systemu. Opcjonalnie możesz poszukać i dołączyć do kanałów Haulerskich czyli dla ludzi co transportują dobra innych ludzi za iski. Oni mają kanały intelowe informujące o gankach w danych regionach.
5. Nawet jak się zastosujesz do powyższych zasad to tylko 50% szans na to że nie spadniesz. Pamiętaj zawsze miej oczy otwarte i spokojny umysł. Jak przelecisz przez gate i widzisz gate campe 10-20 ludzi czekających aż zejdzie ci cloak naturalny (1minuta jeśli się nie ruszysz) to nie ruszaj się tylko oceń swoją sytuacje i szukaj jakiegoś wyjścia. Czasem nawet zwykłe czekanie do ostatniej sekundy może ciebie uratować bo ktoś inny wleci i spanikuje i spróbuje wyskoczyć szybko z systemu i kiedy campa siądzie na nim to będziesz miał okazje do ucieczki.
No to tyle na temat wstępnych porad.
Nie zgodzę się z tą opinią. Co prawda byłem w dwóch tylko polskich corpach. Pierwszy to Unseen Academy a drugi to pvp w nullu. Chwalę sobie unseen, spędziłem tam 4 miechy i gdyby nie to to bym nadal nie umiał grać w eve.
Też byłem w UA, nawet jakąś odznakę dostałem. Po czym byłem w jakimś angielskim i nauczyłem się 2x więcej w 2x krótszym czasie, nie czekając na to, aż podejdzie mi "termin szkolenia".
Co do reszty polskich corpów - wyjątki potwierdzają regułę. Jeżeli COVEN nie zmienił swojej polityki od kiedy ostatnio ich widziałem, to większość corpów PL poza nim jest do strawienia.
A co do latania samemu - też to robię. Teraz. Ale do momentu posiadania dobrego refleksu, znajomości najpopularniejszych fitów i perfekcji w safe-grid i D-scan, takie latanie poza Hi-Sec jest za bardzo ryzykowne. A mówimy o nowicjuszu, więc niech na razie ma to w głowie.
Temat o EvE już znajduje się na forum. Polecam szukać. Łap link i zapoznaj się dokładnie z wprowadzeniem
Witam, jestem nowym zaczynającym graczem w EvE Online. Nie za bardzo znam się na takich grach i potrzebna mi jest mała pomoc, rady które wy możecie mi napisać. Rady mogą dotyczyć czegokolwiek byle uczynić mnie lepszym graczem albo żebym przynajmniej umiał grać.