Czesc, nie ma ktos moze ochote zaczac przygode z Everquest? Jestem calkowicie zielony, nigdy w EQ2 nie gralem aczkolwiek wydaje sie ciekawe i chyba warto przetestowac
| Everquest 2 | Poczatek | Gracze |
Witam, pytania o podstawy - jaki serwer, jaka klasa? Gra f2p czy p2p? (bo duzo osob gra na serwie z subskrypcja wlasnie po to by miec smak tego co bylo kiedys) Ja osobiscie jestem sklonny z darmowych serwerow zaczac na Antonia Bayle, nie najgorsza populacja + serwer RP co ja akurat lubie
Raczej f2p nie przepadam za placeniem abonamentu za gre. Jezeli chodzi o serwer to jest mi to calkowicie obojetne.
Nad klasa i rasa sie nie zastanawialem. Frakcja tez mi jest obojetna, dostosuje sie
Ok, to ja bym byl za Antonia Bayle, frakcja zlych (mroczne elfy + alteenatywne modele + powolne spadanie ), a klase to bym chetnie sprobowal iluzjoniste
Ja wezme najprawdopodobniej Arasai paladyna
Ja gram na płatnym TLE, ale jak macie grać F2P to tylko Antonia Bayle. Paladyn może grać tylko po dobrej stronie, więc się w takim duo nie zgracie do końca - proponuję zamiast Paladyna, Shadow Knighta, który w duo z Iluzjonistą wymiata.
pytanie da się grać na f2p? jakie ograniczenia?
Przede wszystkim grając na f2p nie możesz sprzedawać na AH - możesz tylko kupować. Serwery F2P są tak stare i mają tak mało graczy, że i tak nikt nie kupi nic od nooba na AH, a nooba też rzadko będzie na coś stać. Trzeba dlatego handlować głównie z NPC. Poza tym, jak dobijesz 95 level to za dalszą grę trzeba zapłacić, kupując DLC - co też nie ma znaczenia, bo nie widziałem jeszcze F2P gracza co by dobił tak wysoko. Wbicie na 95 level jak się nie zna gry to ze 2 miesiące gry przynajmniej, a jak zajmujesz się craftem to znacznie dłużej.
To chyba dobrze swiadczy ze 2 miechy a nie 2 dni. Dam znac jak sciagne gre.
No dokladnie, a co do ludzi to bez przesady ze az tak malo - pare osob jeszcze gra . Ot np podczas expienia poczatkowych poziomow spotkalem shadowknighta, wizarda i lowce
. A to tez tereny startowe wiec nie ma co oczekiwac tlumow
Co do f2p - taki urok, mam monka na 87 bodajze na splitpawie i jakos nie potrzebowalem AH, bo i tak najlepsze itemy trzeba samemu sb wydropic/zalatwic. Za to cos co jest plusem - mozna miec wlasny domek nawet jako f2p . Ja mialem w stolicy mrocznych elfow i wlasnie dlatego zalowalem ze moj monk byl kerranem
. A co do 95 poziomu... To nawet lepiej, bo wtedy juz ma sie dostep do jakis 95% contentu a nie trzeba expic przez najmozolniejsza czesc gry - ostatnie 5 lvl
. A teraz taka ciekawostka... Latanie niby podobne jak w wowie ale moim zdaniem duzo lepsze - ladniejsze mounty, lepsze widoczki, lepsze animacje latania
Jak chcecie grać razem to dobór klas w tej grze jest bardzo ważny. Grupa powinna się specjalizować albo w magic damage albo w melee. Najczęściej wybierane klasy czystego DPSu powinny być uzupełniane jako ostatnie w grupie. Rzadkie klasy jak iluzjonista są ważniejsze.
Przykładowe lepsze setupy, w kolejności od góry do dołu w jakiej zapełniałbym grupę:
Pod magię:
Shadow Knight - na tanka i aoe dps
Furia - na healera i dpsa
Troubadur - na support, barda i dpsa w jednym, do tego choć jeden scout w grupie się przydaje, ze względu na tracking, chyba, że tank ma rasę z tym skillem.
Iluzjonista - na support, power regen dla grupy i dpsa
Defiler - na drugiego healera
Necromancer - na czysty DPS, ale tylko jak już pozostałe sloty są wypełnione
Pod melee:
Berserker - na tanka i aoe dps
Warden - na healera i melee dpsa
Dirge - na barda, supporta i dpsa, to samo co troubadur w zasadzie, tylko, że z buffami pod melee grupę i możliwością rezowania graczy, odciąża tym healera
Coercer - wersja iluzjonisty, ale pod melee
Mystic - na drugiego healera
Brigand, Assasin, ewentualnie Ranger - na czysty DPS - choć dwóch pierwszych ma też przydatne rzeczy dla grupy.
@ Loor
Zgadza się, dlatego pisałem, żeby grać na AB, bo tam jeszcze jakieś pojedyncze osoby można spotkać w low level zonach. Jak się zgadacie to będzie może nawet nimi można uzupełnić okazjonalnie grupę na jakiś dungeon.
Gratki, że dobiłeś tak wysoko. Prowadziłem 5 lat temu gildię polską w EQ2 jak tylko przeszło na F2P. Poza mną, to może ze 3-4 osoby wbiły powyżej 80 levela wtedy, na jakieś 80 osób, które się przez gildię przewinęły. Większość wymiękała na 40-50 levelu jak exp zaczynał zwalniać, a moim zdaniem dopiero wtedy zaczynała się zabawa i co fajniejsze instancje jak Befallen, czy Najena, ale pewnie wiesz o co chodzi.
Czesc, nie ma ktos moze ochote zaczac przygode z Everquest? Jestem calkowicie zielony, nigdy w EQ2 nie gralem aczkolwiek wydaje sie ciekawe i chyba warto przetestowac