| Everquest 2 | Poczatek | Gracze |

Czesc, nie ma ktos moze ochote zaczac przygode z Everquest? Jestem calkowicie zielony, nigdy w EQ2 nie gralem aczkolwiek wydaje sie ciekawe i chyba warto przetestowac :)

Witam, pytania o podstawy - jaki serwer, jaka klasa? Gra f2p czy p2p? (bo duzo osob gra na serwie z subskrypcja wlasnie po to by miec smak tego co bylo kiedys) Ja osobiscie jestem sklonny z darmowych serwerow zaczac na Antonia Bayle, nie najgorsza populacja + serwer RP co ja akurat lubie ;)

Raczej f2p nie przepadam za placeniem abonamentu za gre. Jezeli chodzi o serwer to jest mi to calkowicie obojetne.

Nad klasa i rasa sie nie zastanawialem. Frakcja tez mi jest obojetna, dostosuje sie ;)

Ok, to ja bym byl za Antonia Bayle, frakcja zlych (mroczne elfy + alteenatywne modele + powolne spadanie <3), a klase to bym chetnie sprobowal iluzjoniste :D

Ja wezme najprawdopodobniej Arasai paladyna

Ja gram na płatnym TLE, ale jak macie grać F2P to tylko Antonia Bayle. Paladyn może grać tylko po dobrej stronie, więc się w takim duo nie zgracie do końca - proponuję zamiast Paladyna, Shadow Knighta, który w duo z Iluzjonistą wymiata.

pytanie da się grać na f2p? jakie ograniczenia?

Przede wszystkim grając na f2p nie możesz sprzedawać na AH - możesz tylko kupować. Serwery F2P są tak stare i mają tak mało graczy, że i tak nikt nie kupi nic od nooba na AH, a nooba też rzadko będzie na coś stać. Trzeba dlatego handlować głównie z NPC. Poza tym, jak dobijesz 95 level to za dalszą grę trzeba zapłacić, kupując DLC - co też nie ma znaczenia, bo nie widziałem jeszcze F2P gracza co by dobił tak wysoko. Wbicie na 95 level jak się nie zna gry to ze 2 miesiące gry przynajmniej, a jak zajmujesz się craftem to znacznie dłużej.

To chyba dobrze swiadczy ze 2 miechy a nie 2 dni. Dam znac jak sciagne gre.

No dokladnie, a co do ludzi to bez przesady ze az tak malo - pare osob jeszcze gra :D. Ot np podczas expienia poczatkowych poziomow spotkalem shadowknighta, wizarda i lowce :D. A to tez tereny startowe wiec nie ma co oczekiwac tlumow ;)

Co do f2p - taki urok, mam monka na 87 bodajze na splitpawie i jakos nie potrzebowalem AH, bo i tak najlepsze itemy trzeba samemu sb wydropic/zalatwic. Za to cos co jest plusem - mozna miec wlasny domek nawet jako f2p :D. Ja mialem w stolicy mrocznych elfow i wlasnie dlatego zalowalem ze moj monk byl kerranem :(. A co do 95 poziomu... To nawet lepiej, bo wtedy juz ma sie dostep do jakis 95% contentu a nie trzeba expic przez najmozolniejsza czesc gry - ostatnie 5 lvl :P. A teraz taka ciekawostka... Latanie niby podobne jak w wowie ale moim zdaniem duzo lepsze - ladniejsze mounty, lepsze widoczki, lepsze animacje latania :D

Jak chcecie grać razem to dobór klas w tej grze jest bardzo ważny. Grupa powinna się specjalizować albo w magic damage albo w melee. Najczęściej wybierane klasy czystego DPSu powinny być uzupełniane jako ostatnie w grupie. Rzadkie klasy jak iluzjonista są ważniejsze.

Przykładowe lepsze setupy, w kolejności od góry do dołu w jakiej zapełniałbym grupę:

Pod magię:

Shadow Knight - na tanka i aoe dps

Furia - na healera i dpsa

Troubadur - na support, barda i dpsa w jednym, do tego choć jeden scout w grupie się przydaje, ze względu na tracking, chyba, że tank ma rasę z tym skillem.

Iluzjonista - na support, power regen dla grupy i dpsa

Defiler - na drugiego healera

Necromancer - na czysty DPS, ale tylko jak już pozostałe sloty są wypełnione

Pod melee:

Berserker - na tanka i aoe dps

Warden - na healera i melee dpsa

Dirge - na barda, supporta i dpsa, to samo co troubadur w zasadzie, tylko, że z buffami pod melee grupę i możliwością rezowania graczy, odciąża tym healera

Coercer - wersja iluzjonisty, ale pod melee

Mystic - na drugiego healera

Brigand, Assasin, ewentualnie Ranger - na czysty DPS - choć dwóch pierwszych ma też przydatne rzeczy dla grupy.

@ Loor

Zgadza się, dlatego pisałem, żeby grać na AB, bo tam jeszcze jakieś pojedyncze osoby można spotkać w low level zonach. Jak się zgadacie to będzie może nawet nimi można uzupełnić okazjonalnie grupę na jakiś dungeon.

Gratki, że dobiłeś tak wysoko. Prowadziłem 5 lat temu gildię polską w EQ2 jak tylko przeszło na F2P. Poza mną, to może ze 3-4 osoby wbiły powyżej 80 levela wtedy, na jakieś 80 osób, które się przez gildię przewinęły. Większość wymiękała na 40-50 levelu jak exp zaczynał zwalniać, a moim zdaniem dopiero wtedy zaczynała się zabawa i co fajniejsze instancje jak Befallen, czy Najena, ale pewnie wiesz o co chodzi.

Czesc, nie ma ktos moze ochote zaczac przygode z Everquest? Jestem calkowicie zielony, nigdy w EQ2 nie gralem aczkolwiek wydaje sie ciekawe i chyba warto przetestowac :)